ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Το μυστήριο με τους επιβάτες που κατέβηκαν στο Μινσκ και τα άλλα ερωτήματα

Λευκορωσία: Το μυστήριο με τους επιβάτες που κατέβηκαν στο Μινσκ και τα άλλα ερωτήματα
(AP Photo)

Πολλά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα γύρω από την πτήση της Ryanair, η οποία, με εντολή του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, εξετράπη της πορείας της και εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, με σκοπό να συλληφθεί ο 26χρονος δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς. 

Οι τρεις επιβάτες που επέλεξαν να κατέβουν από το αεροπλάνο και να παραμείνουν στο Μινσκ, παρόλο που ο αρχικός προορισμός του αεροσκάφους ήταν το Βίλνιους της Λιθουανίας, προβληματίζουν τις ευρωπαϊκές Αρχές, οι οποίες «ξεσκονίζουν» τις ταυτότητές τους. Το γεγονός αυτό ενισχύει τις θεωρίες που θέλουν μέσα στο αεροπλάνο να επέβαιναν πράκτορες της λευκορωσικής KGB, οι οποίοι έπαιξαν ρόλο στην «κρατική αεροπειρατεία», όπως τη χαρακτήρισε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εξάλλου, για πράκτορες της KGB έκανε λόγο τη Δευτέρα και ο CEO της Ryanair, Μάικλ Ο' Λίρι επιβεβαιώνοντας πως στόχος των Λευκορώσων ήταν ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς.

«Ήταν σαφές ότι η πρόθεση των αρχών της Λευκορωσίας ήταν να απομακρύνουν έναν δημοσιογράφο και τη συνοδεία του. Πιστεύουμε ότι κάποιοι πράκτορες της KGB βρίσκονταν επίσης από το αεροσκάφος», είπε, αναφερόμενος στις υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας της Λευκορωσίας που εξακολουθούν να φέρουν το όνομά τους στη σοβιετική εποχή.

Η Ryanair ανέφερε ότι οι ελεγκτές πτήσεων της Λευκορωσίας είπαν στους πιλότους ότι υπήρχε απειλή βόμβας εναντίον του αεροσκάφους και τους διέταξαν να προσγειωθούν στο Μινσκ. Ο Αεροπορία της Λευκορωσίας έστειλε ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 σε μια προφανή προσπάθεια να εξαναγκάσει το πλήρωμα να συμμορφωθεί με τις εντολές των ελεγκτών πτήσης. Όπως επιβεβαιώθηκε αργότερα από την αεροπορική εταιρεία, δεν βρέθηκε «τίποτα το δυσάρεστο» στο αεροπλάνο κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε.

Το αεροσκάφος της Ryanair έλαβε τελικά άδεια να απογειωθεί και να συνεχίσει το ταξίδι του προς το Βίλνιους, από αυτό όμως έλειπαν πέντε επιβάτες, από το αρχικό σύνολο.

Σημειώνεται ότι εκτός από τον Προτάσεβιτς, όταν το αεροσκάφος υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ οι λεκορωσικές αρχές συνέλαβαν και τη Ρωσίδα φίλη του δημοσιογράφου Σοφία Σαπέγκα.

Όπως αποκάλυψε σήμερα το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πρόσωπο που ασχολείται με την έρευνα του περιστατικού, μεταξύ των ατόμων που αποβιβάστηκαν στο Μινσκ ήταν δύο υπήκοοι Λευκορωσίας και ένας Έλληνας υπήκοος.

Ο Έλληνας ταυτοποιήθηκε με το όνομα Ιάσων Ζήσης. Όπως μετέδωσε το κανάλι Belarus 1 της Λευκορωσίας είναι καθηγητής στους τομείς των Μαθηματικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών σε Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Έλληνας υπήκοος φέρεται να δήλωσε πως πήρε την πτήση από την Αθήνα για το Βίλνιους με στόχο, εκεί να επιβιβαστεί σε άλλη πτήση για να μεταβεί στο Μινσκ, όπου βρίσκεται η σύζυγός του.

Σύμφωνα πάντα με το Belarus 1 που παρουσίασε τους τρεις επιβάτες, οι άλλοι δύο που κατέβηκαν είναι, μία γυναίκα που φέρεται να ονομάζεται Αλεξάντρα Σταμπρέντοβα που ζήτησε επίσης να μείνει στο Μινσκ, καθώς και ένας πιλότος, ο Σεργκέι Κουλακόφ, που φαίνεται ότι έκανε την ίδια επιλογή με τον Έλληνα επιβάτη, καθώς ο τελικός του προορισμός ήταν το Βίτεμπσκ στη Λευκορωσία.

Το γεγονός ότι η Λευκορωσία σήκωσε ένα μαχητικό αεροσκάφος για να συλλάβει τον δημοσιογράφο Ρομάν Προτασέβιτς προκάλεσε οργή στη Δύση, με την ΕΕ να αποφασίζεικυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, μεταξύ των οποίων και ο αεροπορικός αποκλεισμός της χώρας καθώς και το κλείσιμο των ευρωπαϊκων αεροδρομίων σε εταιρείες που παραγματοποιούν πτήσεις στη Λευκορωσία.

«Με ακολουθούσαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας»: Τι έγραψε ο Προτάσεβιτς σε φίλο του

«Μην το κάνετε, θα με σκοτώσουν, είμαι πρόσφυγας»: Τα λόγια αυτά είπε σε μια αεροσυνοδό ο 26χρονος δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς, μόλις αντελήφθη πως το αεροσκάφος της Ryanair στο οποίο επέβαινε ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο Μινσκ.

«Πρέπει, δεν έχουμε επιλογή» απάντησε μια εκ των αεροσυνοδών της πτήσης.

Μόλις μερικά λεπτά αργότερα, ο δημοσιογράφος και μπλόγκερ –εμφανώς ταραγμένος- συνελήφθη από τις αρχές της Λευκορωσίας μαζί με τη σύντροφό του Σοφία Σάπεγκα.
Λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, ο Προτάσεβιτς έγραψε σε κάποιο φίλο του το εξής SMS:

«Lol (σ.σ. laugh out loud ή ελληνιστί γελάω δυνατά) φαίνεται πως υπηρεσίες ασφαλείας με ακολουθούν στο αεροδρόμιο… Προσπάθησαν μάλιστα να φωτογραφήσουν και τα έγγραφά μου. Δεν είμαι σίγουρος αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ύποπτο…».

Εκείνη την ώρα, όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα Guardian, κανένας δεν θα μπορούσε να μαντέψει το απίστευτο -και ιστορικό- περιστατικό που θα ακολουθούσε.

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι κατέβηκαν από το αεροσκάφος στο Μινσκ, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας.

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο Μαργκαρίτα Σιμόνιαν, επικεφαλής του Russia Today, η αποβίβαση και άλλων επιβατών υποδεικνύει πως η υποψία του Προτάσεβιτς ότι τον ακολουθούσαν ήταν μάλλον ορθή.

Ο δημοσιογράφος είχε έρθει στην Ελλάδα για να καλύψει την ομιλία της εξόριστης επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Στη συνέχεια, έκανε μερικές μέρες διακοπές στην Ελλάδα και επέστρεφε στο Βίλνιους, όπου και κατοικεί το τελευταίο διάστημα.

Η Τιχανόφσκαγια και συνεργάτης της είχαν επιβιβαστεί στην ίδια πτήση μια εβδομάδα νωρίτερα, χωρίς να υπάρξει κανένα ζήτημα.

Τι ψάχνει η ΕΥΠ - Όλη η διαδρομή του Λευκορώσου στην Ελλάδα

Με μια γενικευμένη έρευνα σε κάθε κατεύθυνση για πρόσωπα και κινήσεις κυρίως στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η ΕΥΠ ξεκινά να δώσει απαντήσεις για τα όσα έγιναν στο χώρο του αεροδρομίου και για το ρόλο των τριών ανδρών που όπως όλα δείχνουν ταξίδεψαν μαζί με τον δημοσιογράφο ακτιβιστή Ρομάν Προτάσεβιτς μέχρι τη στιγμή της σύλληψης του.

Ήδη έχει δοθεί εντολή να ερευνηθούν οι κάμερες ασφαλείας αλλά και οι λίστες των επιβατών. Μέσα από αυτό το υλικό θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν την παρουσία του Λευκορώσου και της συντρόφου του αλλά ίσως και τις ύποπτες κινήσεις άλλων ατόμων γύρω του.

Πάντως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η πτήση απογειώθηκε από την Αθήνα με 126 επιβάτες ενώ από το Μινσκ απογειώθηκε με 121 επιβάτες. Αν, λοιπόν, υπολογίσει κάποιος ότι από αυτούς δύο συνελήφθησαν, υπάρχουν ερωτήματα για το ρόλο των «3» που δεν αποκλείεται να ήταν τα άτομα που παρακολουθούσαν τον Λευκορώσο δημοσιογράφο.

Πάντως οι ελληνικές αρχές διαπίστωσαν ότι ο δημοσιογράφος ήρθε στην Ελλάδα παραμονές του Οικονομικού Φόρουμ χωρίς να είναι δηλωμένος στην επίσημη αποστολή της αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.

Τον εντόπισαν για πρώτη φορά να βρίσκεται κοντά στην αρχηγό της αντιπολίτευσης όταν εκείνη πήγε στο κέντρο της Αθήνας και συνάντησε υποστηρικτές της. Οι αστυνομικοί ρώτησαν την αποστολή της Λευκορωσίας για τον συγκεκριμένο μιας και δεν τον είχαν ξαναδεί μαζί τους, και εκείνοι τους απάντησαν ότι πρόκειται για φωτορεπόρτερ που καλύπτει το ταξίδι της αρχηγού στην Ελλάδα.

Οι αστυνομικοί τον ξαναείδαν στην Ακρόπολη και φυσικά στο Οικονομικό Φόρουμ, πάντα στο πλευρό της αρχηγού της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίας στις 15 Μαΐου αναχώρησε μαζί με τη σύντροφο του για την Κρήτη από όπου επέστρεψαν για να να αναχωρήσουν για τη Λευκορωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ