ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Επόμενος στόχος η Οδησσός - «Φουντώνει» η αντίσταση στις ρωσοκρατούμενες περιοχές

Ουκρανία: Επόμενος στόχος η Οδησσός - «Φουντώνει» η αντίσταση στις ρωσοκρατούμενες περιοχές
Ουκρανοί διασώστες καλύπτουν με την ουκρανική σημαία τον τάφο της συναδέλφου τους Βαλεντίνα Πούσιτς στο Κίεβο AP Photo/Efrem Lukatsky

Κλιμακώνεται ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν για την υποταγή της Ουκρανίας με τις δυνάμεις της Δύσης να κινούνται με χειρουργικής ακρίβειας ελιγμούς προς αποφυγή ευθείας στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. Βαρύς ο φόρος αίματος των αμάχων του Ιρπίν· ο ανθρωπιστικός εφιάλτης στην πολιορκημένη Μαριούπολη συνεχίζεται και «έπεται» η Οδησσός, ενώ το Κίεβο οχυρώνεται για τη μεγάλη μάχη που πλησιάζει.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται αδιάκοπα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιμένει πως «ο στόχος θα επιτευχθεί», με τις όποιες μεσολαβητικές προσπάθειες έχουν λάβει χώρα στις 11 ημέρες που μετρά ο πόλεμος να έχουν πέσει στο κενό.

Εξίσου στο κενό έχουν πέσει και οι αγωνιώδεις προσπάθειες για την απομάκρυνση των κατοίκων της Μαριούπολης, καθώς την Κυριακή διεκόπη και η δεύτερη απόπειρα δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη διαφυγή των αμάχων, με την ουκρανική και ρωσική πλευρά να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της συμφωνηθείσας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός.

Την ίδια στιγμή στο Ιρπίν στα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου άμαχοι βρέθηκαν εν μέσω επιδρομής καθώς επιχειρούσαν να διαφύγουν από το μέτωπο του πολέμου διασχίζοντας γέφυρα που κατέστρεψαν οι ίδιες οι ουκρανικές δυνάμεις για να εμποδίσουν την προέλαση του ρωσικού στρατού στην πρωτεύουσα.

Οι φωτογραφίες νεκρών αμάχων του Ιρπίν, ανάμεσά τους μία μητέρα και τα δύο της παιδιά, να κείτονται στο έδαφος κάνουν τον γύρο του κόσμου. Δίπλα τους οι αποσκευές με τα λίγα υπάρχοντα που θέλησαν να πάρουν μαζί τους. Οι δημοτικές αρχές του Ιρπίν κάνουν λόγο για συνολικά οκτώ νεκρούς. Από την ίδια γέφυρα έχουν περάσει τις τελευταίες ώρες εκατοντάδες Ουκρανοί.

AP Photo/Andriy Dubchak

Βάσει του τελευταίου απολογισμού των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 364 άμαχοι έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και άλλοια 759 τραυματίστηκαν. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλότερος.

Δυτικές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης των ΗΠΑ, μιλούν πλέον για εσκεμμένες επιθέσεις κατά αμάχων, ενώ αναφορές θέλουν παράλληλα να εντείνονται οι βομβαρδισμοί κατά κατοικημένων περιοχών προς κάμψη της αντίστασης. Η έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου περί διάπραξης εγκλημάτων πολέμου έχει ήδη αρχίσει.

Όπως έχουν αρχίσει και οι διαδηλώσεις κατά της κατοχής. Πολίτες βγαίνουν στους δρόμους πόλεων που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο κυματίζοντας τις ουκρανικές σημαίες, με τις ρωσικές δυνάμεις να πυροβολούν στον αέρα ή ακόμη και κατά διαδηλωτών. Το Σάββατο ήταν η Χερσώνα, την Κυριακή η Νόβα Χαρκόβκα στο νότο, όπου κατά πληροφορίες πέντε διαδηλωτές τραυματίστηκαν από ρωσικά πυρά.

Την ίδια στιγμή το Κίεβο οχυρώνεται.

Ουκρανοί στρατιώτες ενισχύουν την άμυνα γύρω από την πρωτεύουσα, σκάβοντας χαρακώματα και κλείνοντας δρόμους, ενόσω χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη των 3,4 εκατομμυρίων φοβούμενοι ότι η μεγάλη ρωσική επίθεση πλησιάζει.

Στα περίχωρα της πρωτεύουσας μαίνονται σφοδρές μάχες καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συναντούν σθεναρή αντίσταση. Από ρωσικούς βομβαρδισμούς έχει καταστραφεί ολοσχερώς το περιφερειακό αεροδρόμιο Βινίτσια, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου.

Μαχητικά ζητά ο Ζελένσκι - Δεν κάνει πίσω ο Πούτιν

Εν μέσω εικόνων από το φλεγόμενο αεροδρόμιο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθύνθηκε ξανά στη Δύση ζητώντας την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας ή «έστω» μαχητικά αεροσκάφη για να αμυνθεί η χώρα έναντι της ρωσικής επίθεσης.

«Το επαναλαμβάνουμε κάθε μέρα: Κλείστε τον ουρανό επάνω από την Ουκρανία. Κλείστε τον για όλους τους ρωσικούς πυραύλους, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, για όλους τους τρομοκράτες. Εάν δεν το κάνετε, εάν δεν μας δώσετε έστω αεροσκάφη για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τότε μας θέλετε και εσείς νεκρούς» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η απάντηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ως προς την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ήταν και παραμένει αρνητική καθώς θα οδηγούσε σε ευθεία στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Εντούτοις, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε διεργασίες αναζητώντας τρόπους διάθεσης σοβιετικής κατασκευής μαχητικών στο Κίεβο.

Εξετάζεται συγκεκριμένα συμφωνία με την Πολωνία για τη διάθεση εκ μέρους της Βαρσοβίας πολεμικών μαχητικών αεροσκαφών σοβιετικής προέλευσης στο Κίεβο, με αντάλλαγμα αμερικανικά μαχητικά F-16.

Η Ρωσία την ίδια ώρα απειλεί με διάχυση του πολέμου εάν η ουκρανική αεροπορία «σηκωθεί» από τρίτες χώρες, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει ότι χώρες που τυχόν επιτρέψουν στον ουκρανικό στρατό να κάνει χρήση αεροδρομίων τους θα θεωρηθεί ότι εμπλέκονται στον πόλεμο.

Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαμήνυσε ξανά σήμερα σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, πως σε κάθε περίπτωση ο στόχος του θα επιτευχθεί -είτε μέσω διαπραγμάτευσης, είτε διά του πολέμου. Ανάλογο ήταν το «μήνυμα» που έστειλε κατά την επικοινωνία του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έθεσε στον Πούτιν και τις ανησυχίες της Δύσης για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.Κατά το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Βλ.Πούτιν έδωσε διαβεβαιώσεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα στοχεύσουν τα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια, ενώ κατηγόρησε Ουκρανούς «εξτρεμιστές» για τη φωτιά και το παρ' ολίγον πυρηνικό ατύχημα της 4ης Μαρτίου στον σταθμό της Ζαπορίζια -η οποία και λειτουργεί πλέον υπό τις εντολές των ρωσικών δυνάμεων, γεγονός που έχει θορυβήσει τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Στην ίδια επικοινωνία ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης Ουκρανούς «εξτρεμιστές» για την αποτυχία των προσπαθειών εκκένωσης της πολιορκημένης Μαριούπολης.

Παγιδευμένοι οι άμαχοι της Μαριούπολης - Aγωνία για την Οδησσό

Οι άμαχοι της Μαριούπολης παραμένουν παγιδευμένοι χωρίς πόσιμο και τα τρόφιμα πλέον εξαντλούνται στην πόλη των 450.000 κατοίκων -η οποία και διαθέτει συμπαγή ελληνικό πληθυσμό.

Η ελληνική κυβέρνηση ήλθε διά του επικεφαλής διπλωματίας, Νίκου Δένδια, σε επικοινωνία την Κυριακή με την κυβέρνηση Ζελένσκι, ζητώντας την αρωγή των ουκρανικών αρχών για την ασφάλεια του Έλληνα Γενικού Πρόξενου στη Μαριούπολη, σε συνέχεια δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι χτυπήθηκε από σφαίρες το κτήριο του ΟΑΣΕ, όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη.

Διπλωματικές πηγές, ωστόσο, ανέφεραν πως δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση περί πλήγματος στο προξενείο και ο γενικός πρόξενος, Μανώλης Ανδρουλάκης, είναι καλά στην υγεία του.

Οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις εκπέμπουν σήμα συναγερμού, λέγοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη να εκκενωθεί η Μαριούπολη άμεσα. Οι επιδρομές έχουν καταστρέψει ζωτικής σημασίας υποδομές· δεν υπάρχει θέρμανση εν μέσω συνθηκών ψύχους, ενώ και οι τηλεπικοινωνίες στο μεγαλύτερο βαθμό έχουν διακοπεί.

Ωστόσο και η δεύτερη προσπάθεια δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη διαφυγή των αμάχων απέτυχε. Οι κάτοικοι κλήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής να επιστρέψουν στα καταφύγια, με την ουκρανική και ρωσική πλευρά να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της συμφωνηθείσας κατάπαυσης του πυρός.

Αυτοκινητοπομπή που μετέφερε αμάχους δεν μπόρεσε να αναχωρήσει από την πόλη, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς παρά την προσωρινή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, δήλωσαν οι δημοτικές αρχές.

Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο Ολέκσι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντμίρ Ζελένσκι, κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι δεν τήρησε τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός εμποδίζοντας την απομάκρυνση των αμάχων.

Στο κενό είχε πέσει και ανάλογη προσπάθεια απομάκρυνσης των κατοίκων το Σάββατο.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), η οποία έχει αναλάβει το συντονισμό της επιχείρησης, ανακοίνωσε πως η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των 200.000 αμάχων «διεκόπη». Για τη διαδικασία εκκένωσης είχε ανακοινωθεί από ρωσικής πλευράς ότι θα τηρηθεί προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 10:00 ως τις 21:00.

Η Μαριούπολη βομβαρδίζεται επί μέρες ανηλεώς, αλλά δεν έχει παραδοθεί. Η κατάληψη του στρατηγικής σημασίας λιμανιού στη Θάλασσα του Αζόφ -ήδη έχει «πέσει» η Χερσώνα- θα αποτελέσει σημείο καμπής στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

CNN Greece

Με τη Μαριούπολη υπό ρωσικό έλεγχο θα καθίστατο δυνατή η διασταύρωση μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων που προέρχονται από την προσαρτημένη Κριμαία, και οι οποίες έχουν ήδη καταλάβει τα βασικά λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Χερσώνας, και των αυτονομιστών και των ρωσικών στρατευμάτων του Ντονμπάς.

Και εναπόκειται σε αυτές τις ενοποιημένες δυνάμεις να κινηθούν βόρεια και να ωθήσουν τα στρατεύματά τους ακόμη πιο μακριά προς το κέντρο και τον βορρά, όπου μαίνονται οι μάχες, ειδικά στο Κίεβο και το Χάρκοβο.

Η Ρωσία «ετοιμάζεται να βομβαρδίσει» την Οδησσό

Προς εδραίωση συνολικά του ελέγχου στονουκρανικό νότο, οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται προς την Οδησσό-όπου υπάρχει ιστορική ελληνική παρουσία- την οποία και διαφαίνεται ότι θα περικυκλώσουν με χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις επιδιώκοντας να αποκλείσουν πλήρως την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποίησε σήμερα ότι η Ρωσία «ετοιμάζεται να βομβαρδίσει» τη στρατηγική πόλη και κύριο λιμάνι της Ουκρανίας.

«Θα είναι ένα ιστορικό έγκλημα» ανέφερε ο Ζελένσκι σε νέα βίντεο, καθώς ο ρωσικός στρατός, μετακινούμενος από την προσαρτημένη Κριμαία πιο ανατολικά, συνεχίζει την προέλασή του στη νότια Ουκρανία βομβαρδίζοντας πολλές πόλεις της χώρας.

«Ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την Οδησσό. Οι Ρώσοι έρχονταν πάντα στην Οδησσό και δεν ένιωθαν τίποτα άλλο παρά ζεστασιά και ειλικρίνεια. Και τώρα τι; Βόμβες κατά της Οδησσού, πυροβολικού εναντίον της Οδησσού; Θα είναι έγκλημα πολέμου, θα είναι ιστορικό έγκλημα» δήλωσε.

Την ανησυχία του για επικείμενη επίθεση στην Οδησσό εξέφρασε και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το απόγευμα της Κυριακής με τον Βλαντιμίρ Πούτιν -ο οποίος και επέμενε πως ο στόχος στην Ουκρανία θα επιτευχθεί, ενώ κατηγόρησε το Κίεβο ότι εμποδίζει την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη και ευθύνεται επίσης για τη φωτιά και το παρ' ολίγον πυρηνικό ατύχημα στο σταθμό της Ζαπορίζια.

Δείτε πώς κάλυψε το CNN Greece σε liveblog την 11η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ