ΚΟΣΜΟΣ

Στην Κωνσταντινούπολη οι συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας με τον Ζελένσκι να συζητά την ουδετερότητα

Στην Κωνσταντινούπολη οι συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας με τον Ζελένσκι να συζητά την ουδετερότητα
Απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων και ουδετερότητα με δυτικές εγγυήσεις που θα τεθεί σε δημοψήφισμα, βάζει στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων ο Ουκρανός πρόεδρος AP Photo

Στην Κωνσταντινούπολη θα συνεχιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες Μόσχας - Κιέβου σε επίπεδο αντιπροσωπειών, με σκοπό την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας και τον τερματισμό του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία

Οι διπλωμάτες των δύο πλευρών θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη 29 Μαρτίου, όπως επιβεβαίωσε στο CNNi o εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.

Αρχικά ο Ουκρανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Αραχαμία, ανέφερε πως ο νέος γύρος συνομιλιών θα γίνει στην Τουρκία μεταξύ 28 και 30 Μαρτίου, ενώ λίγο αργότερα ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, όρισε ως χρόνο διεξαγωγής των διαπργματεύσεων την 29η και 30η Μαρτίου. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, επιβεβαίωσε τη συνάντηση αποφεύγοντας σκόπιμα να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Οι συναντήσεις των δύο πλευρών είχαν διακοπεί στις 17 Μαρτίου, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν μέσω τακτικών τηλεδιασκέψεων.

Η Μόσχα ζητά από Κίεβο ρητή νομική δέσμευση μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή άλλη στρατιωτική συμμαχία, καθώς κι ένα ουδέτερο στρατιωτικό καθεστώς στη χώρα - χωρίς ξένες στρατιωτικές βάσεις και όπλα στο έδαφός της.

Για το Κίεβο η πλήρης απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος παραμένει αδιαπραγμάτευτη, ενώ έχει προτείνει ένα μοντέλο εγγυήσεων ασφαλείας με άμεση και νομικά κατοχυρωμένη συμμετοχή ορισμένων εγγυητήριων χωρών, σε περίπτωση που κάποιος παραβιάσει ξανά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το καθεστώς ουδετερότητας, λέει ο Ζελένσκι

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει την υιοθέτηση ενός ουδέτερου καθεστώτος ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, αλλά θα πρέπει να εγγυηθεί από τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε την Κυριακή ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε Ρώσους δημοσιογράφους.

Το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει τη νεότερη δήλωση Ζελένσκι, ενώ προηγουμένως είχε απαγορεύσει στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιήσουν με οποιονδήποτε τρόπο τη συνέντευξη Ζελένσκι.

Οι εκπρόσωποι των χωρών που μπορούν να υπογράψουν ως εγγυήτριες δυνάμεις «δεν πρόκειται να το κάνουν, εάν υπάρχουν στην ουκρανική επικράτεια ρωσικά στρατεύματα», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Ο Τζόνσον, ο Μπάιντεν, ο Ντούντα, ο Ερντογάν; Ποιος θα κάτσει να συνομιλήσει για οτιδήποτε εάν υπάρχουν στρατεύματα; Ποιος θα υπογράψει; Τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί, είναι αδύνατον […]. Ένα δημοψήφισμα είναι αδύνατον να διεξαχθεί όταν υπάρχει στρατιωτική παρουσία. Κανένας ποτέ δεν πρόκειται να μετρήσει τα αποτελέσματα ενός τέτοιου δημοψηφίσματος, εάν βρίσκονται στρατεύματα, ή ένοπλες παράνομες ομάδες, ή νόμιμες ομάδες άλλης χώρας χωρίς νομική βάση. Είναι αδύνατον», υπογράμμισε.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι «τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν, οι εγγυητές να υπογράψουν τα πάντα και μετά η επικύρωση θα πάει στα κοινοβούλια, το δημοψήφισμα θα γίνει σε μερικούς μήνες και οι αλλαγές στο Σύνταγμα».

Στη συνέντευξη που προβλήθηκε στο κανάλι της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram, ο Ζελένσκι, πρόσθεσε την πρόβλεψη για «μη πυρηνικό καθεστώς» του κράτους του και είπε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται και οι προτάσεις «εξετάζονται εις βάθος».

«Σενάριο Κορέας» προβλέπει ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο, μιμούμενος τη μεταπολεμική διαίρεση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, δήλωσε ο Ουκρανός στρατηγός Κυρίλο Μπουντάνοφ, ο οποίος προέβλεψε την εισβολή της Ρωσίας ήδη από τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα δεν μπόρεσε να «καταπιεί» ποτέ τη χώρα, αλλά εάν επιδιώξει να τη διασπάσει θα βρεθεί αντιμέτωπος με ανταρτοπόλεμο.

Η προειδοποίησή του ήρθε καθώς ο Λεονίντ Πασετσνίκ, ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά, είπε ότι μπορεί να διοργανώσει δημοψήφισμα για την επικράτειά του ώστε να γίνει μέρος της Ρωσίας.

Ο Μπουντάνοφ είπε ότι πίστευε ότι ο Πούτιν ήθελε να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία, αλλά άλλαξε το σχέδιό του από τότε που απέτυχε να καταλάβει την πρωτεύουσά της, το Κίεβο, και να ανατρέψει την κυβέρνηση του Βολοντόμιρ Ζελένσκι στις πρώτες μέρες του πολέμου.

Δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει να χωρίσει την Ουκρανία παρά την επίθεση στα δυτικά, που είναι μόλις η τρίτη μεγάλη επίθεση εκεί από την έναρξη του πολέμου.

«Ο Πούτιν αλλάζει ήδη τις κύριες επιχειρησιακές κατευθύνσεις – προς νότο και ανατολικά. Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι εξετάζει ένα «κορεατικό σενάριο» για την Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Ο Πούτιν θέλει «σενάριο Κορέας» για την Ουκρανία, λέει ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ