ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία αποχωρεί από τις ειρηνευτικές συνομιλίες σε περίπτωση «δημοψηφισμάτων»

Ζελένσκι: Η Ουκρανία αποχωρεί από τις ειρηνευτικές συνομιλίες σε περίπτωση «δημοψηφισμάτων»
Υπέρ της συνάντησης με Πούτιν ο Ουκρανός πρόεδρος παρά το έλλειμα εμπιστοσύνης προς τη Ρωσία Ukrainian Presidential Press Office via AP

Τη διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας προαναγγέλλει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εάν οι Ουκρανοί που βρίσκονται στην πολιορκημένη Μαριούπολη σκοτωθούν από τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς και στην περίπτωση που η Ρωσία διεξάγει «ψευδοδημοψηφίσματα» στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.

«Εάν οι άνδρες μας σκοτωθούν στη Μαριούπολη και εάν ψευδοδημοψηφίσματα διεξαχθούν σε ψευδοδημοκρατίες, τότε η Ουκρανία θα αποσυρθεί από κάθε διαδικασία διαπραγματεύσεων» τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε σταθμό του μετρό του Κιέβου.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε επίσης την προθυμία του να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι «δεν έχω δικαίωμα να φοβάμαι», καθώς ο ουκρανικός λαός έχει δείξει ότι δεν φοβάται τον ρωσικό στρατό.

«Όσον αφορά το θέμα της συνάντησης με τον πρόεδρο της Ρωσίας, ναι, θα ήθελα να ξεκινήσουμε την τερματισμό του πολέμου. Υπάρχει ο διπλωματικός δρόμος, υπάρχει και ο στρατιωτικός. Έτσι, κάθε υγιής και λογικός άνθρωπος επιλέγει πάντα τη διπλωματική οδό διότι ξέρει ότι ακόμα κι αν είναι δύσκολο, μπορεί να σταματήσει τις απώλειες χιλιάδων, δεκάδων χιλιάδων. Και με τέτοιους γείτονες, εκατοντάδες χιλιάδες και ίσως εκατομμύρια θύματα» είπε.

«Πιστεύω πως εκείνος που ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο μπορεί να βάλει ένα τέλος σε αυτόν» σημείωσε είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι «είναι δύσκολο να εμπιστευτείς αυτό που λέει η Ρωσία».

«Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στη Ρωσία. Ρωσία και εμπιστοσύνη δεν είναι συνώνυμα, είναι αντώνυμα» είπε χαρακτηριστικά.

Όλες οι εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο Liveblog του CNN Greece

O Ουκρανός πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στο προσχέδιο συμφωνίας που η Μόσχα υποστηρίζει ότι παρέδωσε στο Κίεβο και στο οποίο δεν έχει λάβει απάντηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ