ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια: Η Ρωσία ζητά σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια: Η Ρωσία ζητά σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού, και μιλώνουν αμφότερες για επικείμενη «προβοκάτσια» από την αντίπαλη πλευρά AP Photo/John Minchillo

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ζητά η Ρωσία, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο τον αναπληρωτή πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι.

Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη κατελήφθη τον Μάρτιο από τα ρωσικά στρατεύματα, αλλά εξακολουθεί να στελεχώνεται από Ουκρανούς τεχνικούς. Ο σταθμός βρίσκεται κοντά στο μέτωπο του πολέμου και βρέθηκε στο στόχαστρο βομβαρδισμών τις προηγούμενες εβδομάδες, αυξάνοντας τους φόβους για μια πυρηνική καταστροφή.

Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού, και μιλώνουν αμφότερες για επικείμενη «προβοκάτσια» από την αντίπαλη πλευρά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει ζητήσει την άμεση αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής γύρω από τον πυρηνικό σταθμό και να επιτραπεί άμεσα αποστολή πραγματογνωμοσύνης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στις εγκαταστάσεις.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι οι βομβαρδισμοί - τους οποίους απέδωσε στο Κίεβο- στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μια ευρείας κλίμακας καταστροφή.

Παράλληλα, φέρεται να αποδέχθηκε να παράσχει η Ρωσία την αναγκαία συνδρομή στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ προκειμένου να πραγματοποιήσουν έλεγχο στο σταθμό.

Η ρωσική Κάτω Βουλή, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη για να συζητήσει την κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Στην επίσημη ανακοίνωση, που δόθηκε σήμερα, Δευτέρα, στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή) θα πραγματοποιηθεί στις 25 Αυγούστου στην οποία θα συζητηθεί «η απειλή για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια».

Ο Σεργκέι Μιρόνοφ, επικεφαλής του φιλοκρεμλινικού κόμματος «Δίκαιη Ρωσία», δήλωσε ότι το Συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων, θα εγκρίνει μια «σκληρή ανακοίνωση» για τις ενέργειες του Κιέβου σε σχέση με τον σταθμό και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσε να κλείσει τον πυρηνικό σταθμό εάν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί.

Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωστοποίησαν ότι κλήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Ρώσος πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, προς τον οποίο οι ΗΠΑ μετέφεραν αίτημα προς το Κρεμλίνο να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης.

Στη συνάντηση που έλαβε χώρα στις 18 Αυγούστου, οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Ρωσία «να σταματήσει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας ή κοντά σε αυτές και να επιστρέψει τον πλήρη έλεγχο του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια στην Ουκρανία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δήλωσή του σήμερα, Δευτέρα.

Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, η Ρωσία εκτόξευσε ρουκέτες σε πόλεις δυτικά του μεγαλύτερου πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Ευρώπης στη νότια Ουκρανία νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ενώ στο Κίεβο απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις για την επέτειο της ανεξαρτησίας από τη σοβιετική διακυβέρνηση από τον φόβο ρωσικών επιθέσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ