ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate: Στις 22 Δεκεμβρίου η απόφαση για την Εύα Καϊλή - Απούσα από το δικαστήριο

Qatar Gate: Στις 22 Δεκεμβρίου η απόφαση για την Εύα Καϊλή - Απούσα από το δικαστήριο
Ενώπιον του προδικαστικού τμήματος παρουσιάστηκαν οι τρεις άλλοι συλληφθέντες για την υπόθεση Qatar Gate ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΣΟΜΩΚΟΣ Α.Ε/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Στις 22 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί η απόφαση για την προφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή. Σύμφωνα με τον Τζακ Πάροκ, ανταποκριτή της Deutsche Welle, η κ. Καϊλή δεν παραβρέθηκε στο δικαστήριο.

Ενώπιον του προδικαστικού τμήματος παρουσιάστηκαν οι τρεις άλλοι συλληφθέντες για την υπόθεση Qatar Gate, ώστε να αποφασιστεί εάν θα προφυλακιστούν ή θα αφεθούν ελεύθεροι.

Ο δικηγόρος της ευρωβουλευτού στην Αθήνα, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, έχει δηλώσει ότι η πελάτης του είναι αθώα και ότι ήταν εντολοδόχος του προεδρείου του Ευρωκοινοβουλίου στο Κατάρ.

Τη δική της απάντηση έδωσε στις αιτιάσεις αυτές η διά αντιπροσώπου της η Ρομπέρα Μέτσολα:

«Η σαφής και πάγια εντολή προς όλους τους Αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι να εκπροσωπούν τη θέση του Κοινοβουλίου. Τίποτα άλλο».

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, κανείς δεν μπορεί να δει τους ανθρώπους που οδηγούνται τις δικαστικές Αρχές.

Έξω από τα δικαστήρια έχουν συγκεντρωθεί πολλοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι αναμένουν την άφιξη των κατηγορούμενων αλλά και την απόφαση της Δικαιοσύνης για το μέλλον τους.

Ενώπιον των Αρχών θα παρουσιαστεί και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Οι βαλίτσες με τα χρήματα και τα επόμενα στάδια της έρευνας

Νέες φωτογραφίες από τα χρήματα που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της ευρείας επιχείρησης των βελγικών Αρχών για το Qatar Gate έδωσε στη δημοσιότητα η βελγική αστυνομία.

Όπως τονίζει το tweet της αστυνομίας, στο πλαίσιο της έρευνας στις Βρυξέλλες κατασχέθηκαν 1,5 εκατ. ευρώ.

Βελγικά ΜΜΕ μετέδωσαν τις περασμένες ημέρες ότι περί τις 150.000 εντοπίστηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή ενώ 600.000 ευρώ σε βαλίτσα που είχε στην κατοχή του ο πατέρας της, ο οποίος έκτοτε έχει αφεθεί ελεύθερος.

Τα υπόλοιπα χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντζέρι.

Στο «μικροσκόπιο» τα χαρτονομίσματα

Στο μικροσκόπιο των Βέλγων ερευνητών βρίσκονται τα χαρτονομίσματα, ύψους 1,5 εκατομμύριο ευρώ συνολικά, που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνών για το Qatar Gate.

Όπως γράφει σήμερα, Τετάρτη (14/12) η γαλλική εφημερίδα L’Echo, ορισμένα από τα χαρτονομίσματα που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για υποψίες διαφθοράς στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναλήφθηκαν από τράπεζες στο Βέλγιο.

Αυτό το στοιχείο θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή την εύρεση της σχετικής τράπεζας από την οποία αποσύρθηκαν τα πακέτα χρημάτων και, κατά συνέπεια, του τραπεζικού λογαριασμού και την ταυτότητα του ατόμου που έκανε την ανάληψη. Έτσι, θα μπορούσαν να φτάσουν στην ταυτότητα του συνόλου των ανθρώπων που ενέχονται στο σκάνδαλο διαφθοράς.

Ορισμένα από τα χρήματα αυτά, περίπου 150.000 σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, εντοπίστηκαν στο σπίτι της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή ενώ περί τις 600.000 ευρώ βρίσκονταν σε χαρτοφύλακα που είχε στην κατοχή του ο πατέρας της.

Τα υπόλοιπα χρήματα εντοπίστηκαν στο σπίτι του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τις οποίες η εισαγγελία ούτε σχολίασε ούτε επιβεβαίωσε, μεγάλο μέρος αυτών των χαρτονομισμάτων ήταν τυλιγμένα σε πλαστική ταινία και είχαν εκδοθεί πρόσφατα.

Επίσης, ορισμένα από τα τραπεζογραμμάτια αυτά εκδόθηκαν στο Βέλγιο, ενώ τα υπόλοιπα μελετώνται ακόμη.

Παράλληλα, θα αναλυθούν τα δακτυλικά αποτυπώματα στα χαρτονομίσματα και θα συγκριθούν με αυτά των κατηγορουμένων ή άλλων προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς.

Η ανάλυση βέβαια όλης αυτής της διαδρομής θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες, σημειώνουν τα βελγικά Μέσα Ενημέρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ