ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate: Γιατί δεν πήγε στον ανακριτή η Εύα Καϊλή - Τι είπε ο Τζόρτζι για τη ΜΚΟ

Qatar Gate: Γιατί δεν πήγε στον ανακριτή η Εύα Καϊλή - Τι είπε ο Τζόρτζι για τη ΜΚΟ
Η απόφαση των Αρχών για την προφυλάκιση η μη της Εύας Καϊλή, θα ανακοινωθεί στις 22 Δεκεμβρίου EUROKINISSI / ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Στη φυλακή Σεν Ζιλ θα παραμείνει η Εύα Καϊλή, έως ότου ανακοινώσουν οι βελγικές αρχές στις 22 Δεκεμβρίου την απόφασή τους σχετικά με την προφυλάκισή της για την υπόθεση διαφθοράς, το λεγόμενο Qatar Gate στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ευρωβουλευτής, δεν εμφανίστηκε σήμερα στις βελγικές αρχές, όπως επιβεβαίωσαν και οι δικηγόροι της στο Politico. Εξήγησαν ότι ο λόγος της απουσίας της, ήταν η απεργία που πραγματοποιείται στη φυλακή όπου κρατείται.

Στο δικαστήριο, πάντως, βρέθηκαν σήμερα οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι για το Qatar gate. Η ακρόασή τους ολοκληρώθηκε και φυγαδεύτηκαν από την πίσω πόρτα για να μην έρθουν σε επαφή με τον Τύπο. Η απόφαση για το αν θα προφυλακιστούν ή όχι δεν έχει γίνει γνωστή και αναμένεται τις επόμενες ώρες.

La Republica: Τις ΜΚΟ τις χρειαζόμαστε για να κινούνται τα χρήματα, φέρεται να είπε ο Τζόρτζι

Μεταξύ των τριών συλληφθέντων, είναι και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος μάλιστα έκανε μια ηχηρή τοποθέτηση όσον αφορά τη ΜΚΟ του Παντσέρι:

«Αυτές οι ΜΚΟ χρησιμοποιούνται για να κυκλοφορούν τα χρήματα».Έτσι φέρεται να εξήγησε ο έμπιστος άνθρωπος του Παντσέρι το σύστημα δωροδοκιών από το Κατάρ και το Μαρόκο, σύμφωνα με το τετρασέλιδο κατηγορητήριο των Βέλγων δικαστών, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica».

Η ομάδα, όπως αναφέρεται στα έγγραφα, ανέλαβε δράση τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2021.

Τα εγκλήματα που τους αποδίδονται είναι η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η κύρια σχέση ήταν με το Κατάρ. Στα έγγραφα γίνεται για παράδειγμα αναφορά στον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλί Μπιν Σαμίκ αλ Μάρρι τον οποίο η Εύα Καϊλή συνάντησε την 1η Νοεμβρίου.

Στόχος της «ομάδας» Καϊλή, Τζιόρτζι, Παντσέρι και Νικολό Ταλαμάνκα ήταν, σύμφωνα με τις βελγικές Αρχές, να αναπτύξει σχέσεις ανάμεσα σε ευρωβουλευτές και τις Αρχές του Κατάρ με ειδική στόχευση το μουντιάλ και την ανάγκη της κυβέρνησης της Ντόχα να μιλήσει θετικά για «μεταρρυθμίσεις» σε θέματα όπως οι εργασιακές σχέσεις.

«Γι’ αυτό το λόγο η ΜΚΟ του Παντσέρι οργάνωσε τους τελευταίους μήνες μια σειρά ταξιδιών στο Κατάρ. Η κόρη του βρέθηκε εκεί για κάποιες μέρες. Τα έγγραφα αναφέρουν ονόματα βοηθών, που θα μπορούσαν να είχαν επηρεαστεί από τον Παντσέρι, όπως επί παραδείγματι η Αλεσάντρα Μορέτι από το Δημοκρατικό Κόμμα, αφού η βοηθός της, Φραντσέσκα Γκαρμπανάτι, είχε εργαστεί στο παρελθόν με τον Παντσέρι», σημειώνει η Repubblica.

Oι πιέσεις του Κατάρ στους ευρωβουλευτές ήταν επίμονες. «Κι εμένα με πλησίασαν αξιωματούχοι από την πρεσβεία του Κατάρ», λέει μεταξύ άλλων ο Ντίνο Τζιαρούσο, πρώην ευρωβουλευτής του Κινήματος 5 Αστέρων.

«Με εντυπωσίασε ο μελωδικός και διφορούμενος τρόπος, οι υπαινιγμοί για τις ενώσεις Φίλων του Κατάρ και τα ταξίδια που θα διοργανωθούν πριν και κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μύριζε άσχημα η υπόθεση και αρνήθηκα». Αλλά και την περασμένη Πέμπτη, λίγες ώρες πριν από τις συλλήψεις, πολλοί ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων αρκετοί από το Δημοκρατικό Κόμμα, ήταν καλεσμένοι της πρεσβείας του Κατάρ στις Βρυξέλλες για δεξίωση, όπως αναφέρουν ιταλικά ΜΜΕ.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η Μαρία Κολεόνι και η Σίλβια Παντσέρι, η σύζυγος δηλαδή και η κόρη του πρώην ευρωβουλευτή, θα εμφανιστούν ενώπιον του εφετείου της Μπρέσια. Για να αποφύγουν την έκδοση στο Βέλγιο θα πρέπει να εξηγήσουν την προέλευση των 17 χιλιάδων ευρώ σε μετρητά που κατασχέθηκαν στο σπίτι τους.

Το Κατάρ αρνήθηκε την ευθύνη για υποθέσεις διαφθοράς σε ένα πενιχρό υπόμνημα που κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι τηλεοράσεις και οι εφημερίδες της χώρας που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν έχουν πει λέξη για την έρευνα.

«Αθώα» δηλώνει η Εύα Καϊλή

Ο δικηγόρος της ευρωβουλευτού στην Αθήνα, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, έχει δηλώσει ότι η πελάτης του είναι αθώα και ότι ήταν εντολοδόχος του προεδρείου του Ευρωκοινοβουλίου στο Κατάρ.

Τη δική της απάντηση έδωσε στις αιτιάσεις αυτές η διά αντιπροσώπου της η Ρομπέρα Μέτσολα:

«Η σαφής και πάγια εντολή προς όλους τους Αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι να εκπροσωπούν τη θέση του Κοινοβουλίου. Τίποτα άλλο».

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, κανείς δεν μπορεί να δει τους ανθρώπους που οδηγούνται τις δικαστικές Αρχές.

Οι βαλίτσες με τα χρήματα και τα επόμενα στάδια της έρευνας

Νέες φωτογραφίες από τα χρήματα που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της ευρείας επιχείρησης των βελγικών Αρχών για το Qatar Gate έδωσε στη δημοσιότητα η βελγική αστυνομία.

Όπως τονίζει το tweet της αστυνομίας, στο πλαίσιο της έρευνας στις Βρυξέλλες κατασχέθηκαν 1,5 εκατ. ευρώ.

Βελγικά ΜΜΕ μετέδωσαν τις περασμένες ημέρες ότι περί τις 150.000 εντοπίστηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή ενώ 600.000 ευρώ σε βαλίτσα που είχε στην κατοχή του ο πατέρας της, ο οποίος έκτοτε έχει αφεθεί ελεύθερος.

Τα υπόλοιπα χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντζέρι.

Στο «μικροσκόπιο» τα χαρτονομίσματα

Στο μικροσκόπιο των Βέλγων ερευνητών βρίσκονται τα χαρτονομίσματα, ύψους 1,5 εκατομμύριο ευρώ συνολικά, που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνών για το Qatar Gate.

Όπως γράφει σήμερα, Τετάρτη (14/12) η γαλλική εφημερίδα L’Echo, ορισμένα από τα χαρτονομίσματα που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για υποψίες διαφθοράς στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναλήφθηκαν από τράπεζες στο Βέλγιο.

Αυτό το στοιχείο θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή την εύρεση της σχετικής τράπεζας από την οποία αποσύρθηκαν τα πακέτα χρημάτων και, κατά συνέπεια, του τραπεζικού λογαριασμού και την ταυτότητα του ατόμου που έκανε την ανάληψη. Έτσι, θα μπορούσαν να φτάσουν στην ταυτότητα του συνόλου των ανθρώπων που ενέχονται στο σκάνδαλο διαφθοράς.

Ορισμένα από τα χρήματα αυτά, περίπου 150.000 σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, εντοπίστηκαν στο σπίτι της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή ενώ περί τις 600.000 ευρώ βρίσκονταν σε χαρτοφύλακα που είχε στην κατοχή του ο πατέρας της.

Τα υπόλοιπα χρήματα εντοπίστηκαν στο σπίτι του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τις οποίες η εισαγγελία ούτε σχολίασε ούτε επιβεβαίωσε, μεγάλο μέρος αυτών των χαρτονομισμάτων ήταν τυλιγμένα σε πλαστική ταινία και είχαν εκδοθεί πρόσφατα.

Επίσης, ορισμένα από τα τραπεζογραμμάτια αυτά εκδόθηκαν στο Βέλγιο, ενώ τα υπόλοιπα μελετώνται ακόμη.

Παράλληλα, θα αναλυθούν τα δακτυλικά αποτυπώματα στα χαρτονομίσματα και θα συγκριθούν με αυτά των κατηγορουμένων ή άλλων προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς.

Η ανάλυση βέβαια όλης αυτής της διαδρομής θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες, σημειώνουν τα βελγικά Μέσα Ενημέρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ