ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία - ΔΟΑΕ: «Παίζουν με τη φωτιά» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ουκρανία - ΔΟΑΕ: «Παίζουν με τη φωτιά» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
«Ένα πυρηνικό ατύχημα δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας AP Photo

Πιο δύσκολες έχουν γίνει οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» γύρω από τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων δήλωσε την Τετάρτη (11/1) ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο είναι η εμπλοκή στρατιωτικών αξιωματούχων στις συνομιλίες.

«Παίζουν με τη φωτιά», τόνισε ο Γκρόσι. «Ένα πυρηνικό ατύχημα δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», συμπλήρωσε, καθώς Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Ο σοβιετικής κατασκευής πυρηνικός σταθμός, ο μεγαλύτερος σε όλη την Ευρώπη, καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο, στην πρώτη φάση της εισβολής στην Ουκρανία. Τους τελευταίους μήνες, στην περιοχή έχουν εκδηλωθεί επανειλημμένως επιθέσεις, αυξάνοντας τους φόβους για τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής.

«Δεν πιστεύω ότι (η επίτευξη συμφωνίας) είναι αδύνατη, αλλά δεν είναι μια εύκολη διαπραγμάτευση», είπε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική δημόσια τηλεόραση (Rai).

Ο Γκρόσι - ο οποίος πέρυσι είχε εκφράσει την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας πριν από το τέλος του 2022 - είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Κίεβο και τη Μόσχα έγιναν πιο περίπλοκες από τότε που στη διαδικασία ενεπλάκησαν στρατιωτικοί και όχι μόνο διπλωμάτες.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας είπε πως σκοπεύει να επιστρέψει στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα για να συναντήσει τον πρόεδρο Ζελένσκι και ότι φιλοδοξεί αργότερα να ταξιδέψει στη Ρωσία.

Πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σκοπεύει επί του παρόντος να συναντήσει τον Γκρόσι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ