ΚΟΣΜΟΣ

Επιθέσεις στο Παρίσι: Ένας χρόνος μετά την 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης

Επιθέσεις στο Παρίσι: Ένας χρόνος μετά την 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης
EPA/ETIENNE LAURENT

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα (13/11) από την βραδιά που οι τζιχαντιστές αιματοκύλησαν το Παρίσι σε ένα τρομοκρατικό χτύπημα που διαδραματίστηκε σε επτά μέτωπα, αφήνοντας πίσω του 130 νεκρούς κι εκατοντάδες τραυματίες.

Επιχειρώντας να μεταφέρει τον πόλεμο στο Παρίσι το Ισλαμικό Κράτος, που ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων, χτύπησε συντονισμένα με καμικάζι αυτοκτονίας στο κέντρο του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, προκαλώντας εκατοντάδες θύματα, σε μια επίθεση που χαρακτηρίστηκε ως η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης.

Συνολικά έγιναν επτά τρομοκρατικές επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, αποτελούμενες από περιστατικά πυροβολισμών αλλά και εκρήξεις, που σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, αιφνιδιάζοντας τις αρχές και «μουδιάζοντας» τους πολίτες.

15959531

Πηγή: EPA/MARIUS BECKER

Οι πρώτες επιθέσεις αναφέρθηκαν στο 10ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού, κοντά στο Κανάλι Σαιν Μαρτέν, όταν οι τρομοκράτες άρχισαν να πυροβολούν τον κόσμο που βρίσκονταν έξω από ένα καφέ-μπαρ. Στη συνέχεια, πέρασαν την Rue Bichat και επιτέθηκαν στο εστιατόριο Le Petit Cambodge, δολοφονώντας έντεκα άτομα. Ακολούθως δέχθηκαν πυροβολισμούς οι θαμώνες ιταλικού εστιατορίου La Casa Nostra, στην Rue de la Fontaine-au-Roi, από ένα άνδρα με πολυβόλο, με τον εισαγγελέα του Παρισιού να μιλά για πέντε νεκρούς στο συγκεκριμένο περιστατικό.

map1234

Με λίγα λεπτά διαφορά, σημειώθηκαν τρεις εκρήξεις στο προάστιο Σαιν Ντενί, και συγκεκριμένα έξω από το γήπεδο Stade de France, στο οποίο βρίσκονταν περίπου 80.000 κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη φιλική αναμέτρηση ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Γαλλίας και της Γερμανίας.

olant

Μάλιστα δύο από τις εκρήξεις ακούστηκαν και στην ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα, ενώ και σε αυτή την επίθεση αναφέρθηκαν νεκροί και τραυματίες.

Η μεγαλύτερη σφαγή έγινε στο Μπατακλάν, το θέατρο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, που είχε αποτελέσει στόχο αιματηρής επίθεσης λίγους μήνες πριν.

Εκείνο το βράδυ το θέατρο ήταν κατάμεστο από κόσμο που ήθελε να παρακολουθήσει τη συναυλία του αμερικανικού συγκροτήματος Eagles of Death Metal. Ανάμεσα στους 1.200 θεατές, ακροβολισμένοι στα θεωρεία, βρίσκονταν και οι τρομοκράτες οι οποίοι εκείνο το βράδυ εκτέλεσαν εν ψυχρώ δεκάδες ανθρώπους.

15958841

Πηγή: EPA/YOAN VALAT

Φορώντας μαύρες κουκούλες, οι δράστες αρχικά κράτησαν ομήρους όλους όσοι βρίσκονταν μέσα στο θέατρο. Για περίπου τρεις ώρες, οι θεατές έζησαν στιγμές, τρόμου, φόβου και αγωνίας, μη μπορώντας να διανοηθούν τι επρόκειτο να επακολουθήσει.

15958894

Πηγή: EPA/YOAN VALAT

Η γαλλική αστυνομία μόλις ενημερώθηκε για την ομηρία κατέστρωσε σχέδιο με σκοπό τον τερματισμό της. Όμως λίγο πριν κάνουν την έφοδό τους στο Μπατακλάν οι αστυνομικοί, δυνατές εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούστηκαν από το εσωτερικό του θεάτρου.

Ήταν οι τρομοκράτες, που είχαν αρχίσει να πυροβολούν αδιακρίτως, εκτελώντας εν ψυχρώ αθώους ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί για να παρακολουθήσουν μια συναυλία. Οι μαρτυρίες των επιζώντων είναι ανατριχιαστικές, καθώς όπως ανέφεραν, οι τζιχαντιστές εκτελούσαν τον έναν μετά τον άλλον τους θεατές που βρίσκονταν στο Μπατακλάν, ενώ σύμφωνα με άλλους χρησιμοποιήθηκαν και χειροβομβίδες για να σκορπίσουν τον θάνατο, φωνάζοντας ταυτόχρονα «Αλάχ Ακμπαρ» και συνθήματα για τη Συρία.

Κάποιοι από τους θεατές κατάφεραν να σωθούν πέφτοντας κάτω τη στιγμή που οι τρομοκράτες άλλαζαν γεμιστήρες.

15958828

Πηγή: EPA/YOAN VALAT

Οι αστυνομικοί έκαναν τελικά έφοδο στο Μπατακλάν, σκοτώνοντας τους τρομοκράτες, όμως η εικόνα που αντίκρισαν στο εσωτερικό του θεάτρου ήταν σοκαριστική. Σκληρές εικόνες, από το εσωτερικό του Μπατακλάν που είχε βαφτεί με αίμα, πτώματα που κείτονταν στο πάτωμα ή ήταν καλυμμένα με σεντόνια, άρχισαν να κάνουν τον γύρο του κόσμου, την ίδια στιγμή που όσοι κατάφεραν να επιζήσουν, έβγαιναν από τον τόπο του μακελειού γεμάτοι αίματα και με τον τρόμο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους.

15958831

Πηγή: EPA/YOAN VALAT

Έξω από το θέατρο βρίσκονταν περιπολικά, αστυνομικοί και ασθενοφόρα τα οποία παρελάμβαναν τους τραυματίες, αλλά κυρίως τους νεκρούς.

15958623

Πηγή: EPA/IAN LANGSDON

Δημοσιογράφος ο οποίος βρισκόταν μέσα στο θέατρο περιέγραψε σε τηλεφωνική του συνομιλία στο BFMTV τι έζησε, λεπτό προς λεπτό. Πώς βρήκε την ευκαιρία να δραπετεύσει, ενώ οι τρομοκράτες σκότωναν χωρίς έλεος.

«Βρήκα την ευκαιρία να δραπετεύσω τη στιγμή που οι δράστες γέμιζαν ξανά τα όπλα τους. Μαζί με άλλους βρήκαμε μία έξοδο, σκαρφαλώνοντας στη σκηνή. Βγαίνοντας στο δρόμο είδα στο δρόμο 20 - 25 σώματα ανθρώπων. Πολλοί άλλοι ήταν άσχημα τραυματισμένοι», έλεγε ο δημοσιογράφος Τζούλιαν Πιρς λίγα λεπτά μετά το τέλος της τραγωδίας.

Ο ίδιος έκανε λόγο για λουτρό αίματος, λέγοντας πως είδε «ένα κορίτσι να αιμορραγεί... Την σήκωσα και έτρεξα για περίπου 200 μέτρα. Βρήκα ένα ταξί την έβαλα μέσα και είπα στον οδηγό στο νοσοκομείο τώρα».

Το Παρίσι κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Γάλλος πρόεδρος, που βρισκόταν στο Σταντ ντε Φρανς τη στιγμή της έκρηξης και λίγο αργότερα επισκέφθηκε το γεμάτο νεκρούς και αίμα θέατρο Μπατακλάν, έδωσε εντολή να «σφραγιστεί» η χώρα και να κλείσουν τα σύνορα.

15984964

Πηγή: EPA/FRANCIS PELLIER/DICOM/MINISTRY OF INTERIOR/HANDOUT

Το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου 2015 η γαλλική πρωτεύουσα δεν θύμιζε σε τίποτα «Πόλη του Φωτός». Οι δρόμοι ήταν άδειοι από πολίτες, που τρομαγμένοι και σοκαρισμένοι καθώς ήταν, είχαν κλειδαμπαρωθεί στα σπίτια τους, ακολουθώντας τις οδηγίες της αστυνομίας. Η εικόνα του Παρισιού θα μπορούσε να παρομοιασθεί με αυτήν μιας «νεκρής πόλης» αν στους δρόμους δεν κυκλοφορούσαν στρατιώτες, αστυνομικοί και ασθενοφόρα.

2016 11 08T144223Z 321569546 D1BEULQZZRAA RTRMADP 3 EUROPE ATTACKS FRANCE BATACLAN

Πηγή: REUTERS/Charles Platiau

Έναν χρόνο μετά το μακελειό και οι πληγές στο Παρίσι παραμένουν ανοιχτές. Οι δράστες των επιθέσεων είναι όλοι νεκροί, πλην του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος πλέον είναι κρατούμενος από τις γαλλικές αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ