ΚΟΣΜΟΣ

Τελετές μαύρης μαγείας συγκλονίζουν την Τανζανία: 10 αγνοούμενα παιδιά εντοπίστηκαν νεκρά

Τελετές μαύρης μαγείας συγκλονίζουν την Τανζανία: 10 αγνοούμενα παιδιά εντοπίστηκαν νεκρά
Φωτογραφία Αρχείου EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τραγικό τέλος είχε η υπόθεση απαγωγής 10 παιδιών στην Τανζανία. Οι Αρχές εντόπισαν τις σορούς των ανηλίκων, από τις οποίες οι δράστες είναι αφαιρέσει ορισμένα όργανα.

Τα παιδιά, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Faustine Ndugulile, αγνοούνταν από τον Δεκέμβριο. Τα πτώματά τους βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από εβδομάδες αστυνομικής έρευνας.

«Έως σήμερα, έχουμε βρει δέκα σορούς, από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί τα γεννητικά όργανα και τα δόντια», σημείωσε ο υπουργός.

«Οι φόνοι συνδέονται με τελετές μαύρης μαγείας, διότι αυτή είναι η συνήθης μέθοδός (σ.σ. που χρησιμοποιείται)», αποκάλυψε ο ίδιος, τονίζοντας πως αυτά τα όργανα προτιμώνται από τους μάγους-γιατρούς.

Τα παιδιά, ορισμένα εκ των οποίων είναι ακόμη και επτά ετών, απήχθησαν από τα σπίτια τους. Ο Ndugulile γνωστοποίησε πως το υπουργείο Υγείας συμμετέχει στις έρευνες για τη δολοφονία.

«Θέλουμε να αναγνωρίσουμε τους δράστες», είπε ο ίδιος, τονίζοντας, όμως, πως κυρίαρχος στόχος είναι η εκπαίδευση των πολιτών ώστε να σταματήσουν παρόμοιες ενέργειες.

Ο υφυπουργός Υγείας της χώρας, μιλώντας στο CNNi, σημείωσε πως αυτή η υπόθεση δεν φαίνεται να συνδέεται με θυσίες παιδιών που έχουν γεννηθεί με το σύνδρομο του αλμπινισμού. Τέτοιες τελετές είναι συχνές στην Τανζανία και άλλες αφρικανικές χώρες.

«Δεν υπάρχει σύνδεση με δολοφονίες αλμπίνων», είπε ο Ndugulile. «Αλλά, είναι πολύ λυπηρό (σ.σ. το γεγονός) καθώς πρόκειται για παιδιά και δεν αξίζουν να τους χρησιμοποιούν κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Τα ποσοστά γέννησης παιδιών με αυτό το σύνδρομο είναι ιδιαιτέρως υψηλά στην Τανζανία, με ένα στα 1.500 παιδιά να γεννιέται με αλμπινισμό.

Η έλλειψη μόρφωσης αναφορικά με το σύνδρομο δημιουργεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο περιβάλλον για τους αλμπίνους, που πέφτουν συχνότατα θύμα δολοφονικών επιθέσεων. Οι δράστες αφαιρούν τα εσωτερικά τους όργανα που στη συνέχεια χρησιμοποιούνται από μάγους-γιατρούς για «φυλαχτά και μαγικά φίλτρα», σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία.

10 kidnapped children found dead in Tanzania with missing body parts, ministry says, by Bukola Adebayo, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ