ΚΟΣΜΟΣ

Νέος κοροναϊός - ΠΟΥ: Νωρίς για να τεθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε διεθνές επίπεδο

Νέος κοροναϊός - ΠΟΥ: Νωρίς για να τεθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε διεθνές επίπεδο
(AP Photo/Mark Schiefelbein)

Ο νέος κοροναϊός δεν συνιστά ακόμα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε διεθνές επίπεδο, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά την έκτακτη συνεδρίαση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα για το εν λόγω θέμα στη Γενεύη.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής Dr. Didier Houssin, μετά το τέλος της συνεδρίασης, «είναι πολύ νωρίς για να θεωρηθεί ότι το γεγονός αυτό αποτελεί επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος». Παρόλα αυτά, εξήγησε ότι η επιτροπή παρέμενε διχασμένη -σχεδόν 50/50- κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης.

«Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία, είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα. Αλλά δεν είναι ακόμη μια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα. Ίσως και να εξελιχθεί έτσι», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος «καμιά απόδειξη» μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας.

«Ξέρουμε ότι υπάρχει μια μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Κίνα, αλλά επί του παρόντος αυτή η μετάδοση δείχνει να περιορίζεται σε ομάδες οικογενειών και σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που φροντίζουν ασθενείς προσβεβλημένους από τον ιό. Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμιά απόδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να εξελιχθεί έτσι», τόνισε.

Ο ΠΟΥ ορίζει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος ως «έκτακτο γεγονός» που συνιστά «κίνδυνο δημόσιας υγείας για άλλα κράτη μέσω της διεθνούς εξάπλωσης της νόσου» και «ενδεχομένως να απαιτεί συντονισμένη διεθνής αντίδραση». Προηγούμενες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης περιλάμβαναν τον έμπολα, τον ιό ζίκα και την H1N1.

Τρεις ερευνητικές ομάδες θα ξεκινήσουν να εργάζονται για την ανακάλυψη εμβολίων, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας. Το σχέδιο είναι να υπάρξει τουλάχιστον ένα εμβόλιο σε κλινικές δοκιμές έως τον Ιούνιο.

Σε καραντίνα τρεις πόλεις στην Κίνα

Την ίδια ώρα, τρεις πόλεις συνολικού πληθυσμού άνω των 20 εκατομμυρίων κατοίκων στην Κίνα έχουν τεθεί ήδη σε καραντίνα, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι τα κρούσματα του νέου μυστηριώδους κοροναϊού, ο τρόπος μετάδοσης του οποίου υποτιμήθηκε αρχικά από τους επιστήμονες, είναι πολύ περισσότερα από τον επίσημο αριθμό.

Μετά τις πόλεις Γουχάν και Χουανγκγκάνγκ, ταξιδιωτικοί περιορισμοί επιβλήθηκαν και στους κατοίκους της πόλης Έτσου, επίσης στην κεντρική Κίνα, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που αδυνατούν να μετακινηθούν παρά την επίσημη έναρξη των διακοπών, σε πάνω από 20 εκατομμύρια.

Παράλληλα, το Χονγκ Κονγκ μετέτρεψε δύο κατασκηνώσεις διακοπών σε ζώνες καραντίνας για όσους υπάρχουν υποψίες ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές. Επιπλέον, οι Αρχές ανακοίνωσαν την ακύρωση των πενθήμερων εορτασμών για το κινεζικό Νέο Έτος, που θα ξεκινούσαν από το Σάββατο.

Η Γουχάν, επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού, θα κατασκευάσει ένα νοσοκομείο ειδικά για τη νοσηλεία ασθενών από τον ιό, το οποίο σκοπεύει να ολοκληρώσει εντός έξι ημερών, ανέφερε σήμερα η κρατική Beijing News, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή της κατασκευαστικής εταιρίας που θα αναλάβει το έργο.

Γουχάν: Το CNNi μπήκε στην πόλη που πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Ο ιός έχει μολύνει περισσότερους από 630 ανθρώπους και έχει σκοτώσει 18, αναγκάζοντας την Γουχάν να κλείσει όλες τις μεταφορικές συνδέσεις. Οι υγειονομικές αρχές της κινεζικής επαρχίας Χεμπέι γνωστοποίησαν ότι απεβίωσε ένας ασθενής που είχε νοσήσει από τον νέο κοροναϊό, στον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο εκτός της επαρχίας Χουμπέι, όπου ξεκίνησε η επιδημία.

Η Υγειονομική Επιτροπή της επαρχίας Χεμπέι ανέφερε, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ότι ο ασθενής, ηλικίας 80 ετών, απεβίωσε χθες Τετάρτη, όμως δεν είχε επιβεβαιωθεί ότι είχε νοσήσει από τον ιό έως σήμερα.

Εντωμεταξύ, κρούσματα εντοπίζονται σε άλλες πόλεις της Κίνας αλλά και εκτός χώρας. Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού.

Το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο Κινέζοι πολίτες διαγνώστηκαν με τον κοροναϊό σε αυτήν τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας και η υγεία τους βρίσκεται σε «καλή κατάσταση».

Οι δύο άνδρες, πατέρας και γιος, νοσηλεύονται από την 22α Ιανουαρίου, αφού παρουσίασαν πυρετό και τώρα υποβάλλονται σε αγωγή στο νοσοκομείο Τσο Ρέι στην πόλη Χο Τσι Μινχ, έγινε γνωστό από το υπουργείο, σε ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό του.

Ο γιος έφθασε πρόσφατα στο Βιετνάμ από την κινεζική πόλη Γουχάν, όπου ο νέος ιός πρωτοδιαγνώστηκε, και μετέβη στην πρωτεύουσα Ανόι και την πόλη Νχα Τρανγκ, στο νότιο τμήμα της χώρας, προτού μπει στο νοσοκομείο.

Τον εντοπισμό στελέχους του ιού σε Ινδή νοσοκόμα ανακοίνωσαν όμως σήμερα και οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

Σημειώνεται ότι κρούσματα της μυστηριώδους ασθένειας έχουν εντοπιστεί στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη, τις ΗΠΑ και την Ταϊβάν.

Ύποπτο κρούσμα του ιού εντοπίστηκε στο Μπάρι της Κάτω Ιταλίας, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πρόκειται για μια λυρική τραγουδίστρια η οποία μόλις επέστρεψε από τουρνέ στην Κίνα, η οποία περιελάμβανε και την περιοχή της Ουχάν.

Η ασθενής μετέβη στο πρώτων βοηθειών του Μπάρι με πυρετό και βήχα και οι γιατροί αποφάσισαν την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας της Ρώμης. Την Παρασκευή, πιθανώς, θα υπάρξει οριστική απάντηση για το αν πρόκειται για τον κοροναϊό ή για άλλη ασθένεια.

Τέσσερις ασθενείς υποβλήθηκαν σε εξετάσεις σε νοσοκομεία της Σκωτίας για τον νέο κοροναϊό, με τα αποτελέσματα να βγαίνουν αρνητικά, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού της χώρας Μπόρις Τζόνσον.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε σήμερα τους ταξιδιώτες να βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση στην Κίνα λόγω της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Επιπλέον, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών αύξησαν στο 3 το επίπεδο συναγερμού όσον αφορά τα ταξίδια λόγω της επιδημίας του κοροναϊού στην Κίνα, συστήνοντας στους πολίτες να αποφεύγουν κάθε μη επουσιώδες ταξίδι στην Γουχάν, στην Κίνα.

ΠΟΥ: Πιο εύκολη η μετάδοσή του μεταξύ ανθρώπων

Ο κοροναϊός που ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν της Κίνας και απειλεί να λάβει διαστάσεις επιδημίας μεταδίδεται πιο εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο απ’ ό,τι πιστεύαμε αρχικά, αποκάλυψε σήμερα αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Πλέον βλέπουμε μια δεύτερη και τρίτη γενιά μετάδοσης», ανέφερε σήμερα ο δρ. Ντέιβιντ Χέιμαν, προεδρεύων της επιτροπής του ΠΟΥ η οποία συγκεντρώνει δεδομένα για τον ιό.

Το πέρασμα στην «τρίτη γενιά» σημαίνει ότι κάποιος που μολύνθηκε με τον ιό μετά από επαφή που είχε με ζώα στην αγορά της Γουχάν στην Κίνα, μετέδωσε τον ιό σε κάποιον άλλο, ο οποίος με τη σειρά του τον μετέδωσε σε ένα τρίτο πρόσωπο.

Αρχικά ο ιός εμφανίστηκε να μεταδίδεται μόνο μέσω πολύ στενής επαφής, η οποία συνήθως προκύπτει στο πλαίσιο μιας οικογένειας όπως είναι μέσω της αγκαλιάς, του φιλιού ή της κοινής χρήσης οικοσκευών, πρόσθεσε ο Χέιμαν.

Νέος κοροναϊός: Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού - Πώς μεταδίδεται

Τα στοιχεία, ωστόσο, πλέον δείχνουν ότι και πιο μακρινή επαφή μπορεί να μεταδώσει τον ιό, όπως με τον βήχα ή το φτέρνισμα ενός φορέα κοντά στο πρόσωπο ενός υγιούς ανθρώπου.

Προς το παρόν πάντως, σύμφωνα με τον γιατρό, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός μεταφέρεται μέσω του αέρα και μπορεί να μεταδοθεί μέσα σε ένα δωμάτιο, όπως συμβαίνει με την κοινή γρίπη ή την ιλαρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ