ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Υπό κράτηση ο πρίγκιπας Φαιζάλ μπιν Αμπντάλα αλ Σαούντ

Σαουδική Αραβία: Υπό κράτηση ο πρίγκιπας Φαιζάλ μπιν Αμπντάλα αλ Σαούντ
O πανίσχυρος πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν Mandel Ngan/Pool Photo via AP

Υπό κράτηση βρίσκεται o πρίγκιπας Φαιζάλ μπιν Αμπντάλα αλ Σαούντ, γιος του αείμνηστου βασιλιά Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας, χωρίς να έχει καμία επικοινωνία από τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch.

Η HRW, επικαλούμενη μια πηγή που έχει δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια, δήλωσε το Σάββατο ότι ο πρίγκιπας συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας στις 27 Μαρτίου ενώ βρισκόταν σε απομόνωση εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού σε ένα οικογενειακό συγκρότημα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, Ριάντ.

Το 2017, το εξέχον μέλος της βασιλικής οικογένειας είχε συλληφθεί και πάλι και κρατηθεί σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Ριάντ, σε μια απόπειρα καταπολέμησης της διαφθοράς μεταξύ των ανώτερων κλιμακίων της γραφειοκρατίας του βασιλείου. Ο πρίγκιπας Faisal, πρώην επικεφαλής της Σαουδικής Ερυθράς Ημισελήνου, απελευθερώθηκε αργότερα εκείνο το έτος.

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τις Σαουδαραβικές αρχές στην έκθεση του HRW.

Νωρίτερα τον Μάρτιο, ο πανίσχυρος πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είχε ξεκινήσει μια εκτεταμένη καταστολή εναντίον ανώτερων μελών της βασιλικής οικογένειας και αξιωματικών ασφαλείας, σύμφωνα με αρκετές αναφορές, κάτι που οι παρατηρητές είδαν ως την τελευταία προσπάθεια του κληρονόμου του θρόνου και του de facto κυβερνήτη για ενοποίηση της δύναμης στο βασίλειο.

Δύο από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας με την μεγαλύτερη επιρροή, ο πρίγκιπας Αχμέντ μπιν Αμπντουλαζίζ, ο νεότερος αδελφός του βασιλιά Σαλμάν, και ο Μοχάμεντ μπιν Ναγέφ, πρίγκιπας και πρώην υπουργός Εσωτερικών, αποτέλεσαν επίσης στόχο.

Δεν ήταν σαφές εάν η αναφερόμενη κράτηση του πρίγκιπα Φαϊζάλ σχετίζεται με εκείνες στις αρχές Μαρτίου.

"Τώρα πρέπει να προσθέσουμε τον πρίγκιπα Faisal στους εκατοντάδες που κρατούνται στη Σαουδική Αραβία χωρίς σαφή νομική βάση", δήλωσε ο Μάικλ Πέιτζ, αναπληρωτής διευθυντής της HRW στη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας ότι η τοποθεσία ή η κατάσταση του πρίγκιπα Φαϊζάλ δεν είναι γνωστές.

“Η πηγή είπε ότι ο πρίγκιπας Φαιζάλ δεν έχει επικρίνει δημοσίως τις Αρχές από τη σύλληψή του τον Δεκέμβριο του 2017 και ότι τα μέλη της οικογένειάς του ανησυχούν για την υγεία του καθώς έχει καρδιακή πάθηση”, συμπλήρωσε.

"Η σύλληψη και η πιθανή εξαφάνιση του πρίγκιπα Faisal καταδεικνύει και πάλι τον κατάφωρο σεβασμό των Σαουδαραβικών αρχών για το κράτος Δικαίου και την ανάγκη για πλήρη αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος", δήλωσε ο Page.

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2017, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι ο πρίγκιπας Faisal και ένας άλλος βασιλιάς, ο πρίγκιπας Meshaal bin Abdullah, απελευθερώθηκαν από το ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Ριάντ, αφού ήρθαν σε μια άγνωστη οικονομική διευθέτηση με την κυβέρνηση.

Το Βασίλειο αρνείται τακτικά τους ισχυρισμούς περί άδικης κράτησης. Οι Αρχές δήλωσαν πέρυσι ότι η κυβέρνηση τερμάτισε την εκστρατεία κατά της διαφθοράς που είχε στόχο πολλούς βασιλείς, επιχειρηματίες και κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά ότι θα συνέχιζε να κυνηγά τη διαφθορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ