ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Οξεία σύγκρουση Μητσοτάκη και Τσίπρα στο πεδίο της... συναίνεσης

Βουλή: Οξεία σύγκρουση Μητσοτάκη και Τσίπρα στο πεδίο της... συναίνεσης
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τον κορωνοϊό έλαβε χώρα σε βαρύ κλίμα λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Οι δεκάδες νεκροί καθημερινά, το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται το ΕΣΥ, οι διασωληνωμένοι που κάθε μέρα αυξάνονται, και η οικονομική καθίζηση λόγω του lockdown, δημιουργούν μια πνιγηρή ατμόσφαιρα όπου συναντιούνται η θλίψη, ο φόβος και η αγωνία για το μέλλον. Μέσα σε αυτήν την πνιγηρή ατμόσφαιρα, τα κόμματα καλούνται να προσέξουν τον βηματισμό του και αν κρατήσουν τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην πολιτική αντιπαράθεση που αποτελεί το οξυγόνο της δημοκρατίας, και το αίτημα της κοινωνίας για ενωτική αντιμετώπιση της κοινής απειλής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκαν στις πρωτολογίες του να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το κλίμα που δημιουργείται. Με τις ομιλίες του θέλησαν να δείξουν ότι λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες των πολιτών και αποφεύγουν τη στείρα οξύτητα. Γι’ αυτό και η αντιπαράθεσή τους έγινε στο πεδίο της συναίνεσης και των συγκεκριμένων προτάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο ηγέτες ηγέτες αντάλλαξαν κατηγορίες για το ποιος προκαλεί τον διχασμό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έλειψαν η οξύτητα και οι προσωπικές βολές.

Οι άξονες του Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με μια έκκληση για χαμηλούς τόνους:

«Πιστεύω ότι οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, οι συμπολίτες μας οι οποίοι ασθενούν και αναζητούν σήμερα περίθαλψη σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, το τελευταίο το οποίο θα ήθελαν σήμερα να ακούσουν είναι έναν ακόμα ανούσιο πολιτικό καυγά στην Εθνική Αντιπροσωπεία.»

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε τους εξής άξονες:

-Η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε, για να αποφευχθεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και το δεύτερο lockdown. «Εγώ δεν θα πω λοιπόν ότι είναι άριστα. Θα πω όμως ότι έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε, το διάστημα το οποίο μεσολάβησε από το πρώτο κύμα μέχρι του σημείου που βρισκόμαστε σήμερα, να ενισχύσουμε με κρεβάτια και με προσωπικό τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», είπε χαρακτηριστικά.

-Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν απέφυγε την έξαρση του δεύτερου κύματος και το lockodown με τα μερικά στοχευμένα μέτρα που αρχικά υιοθετήθηκαν από όλους.

-Τα αρχικά μέτρα δεν λειτούργησαν όπως έπρεπε γιατί δεν τηρήθηκαν όπως έπρεπε, ιδιαίτερα από τους νέους. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι:

«Η βασική αιτία διασποράς του ιού στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων.»

-Η κυβέρνηση πήρε τα περιοριστικά μέτρα νωρίτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος. Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε την πρόταση Τσίπρα για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής με το επιχείρημα ότι η χώρα έχει υπεύθυνη κυβέρνηση.

Πρότεινε τη Λινού

Ξεκινώντας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης είχε μία τελευταία ευκαιρία να συμπεριφερθεί επιτέλους με υπευθυνότητα. Έντεκα εκατομμύρια Έλληνες έχουν ευθύνη, εκτός από τον κ. Μητσοτάκη. Δεν περίμενα μια διχαστική ομιλία όπως αυτή. Γιατί δεν είπατε αυτό που είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε μια έκλαμψη ειλικρίνειας: Πέσαμε έξω. Πέσαμε έξω στο άνοιγμα του τουρισμού. Γιατί δεν το λέτε αυτό;»

Οι άξονες της ομιλίας Τσίπρα ήταν οι εξής:

-Η έξαρση του δεύτερου κύματος και το lockdown δείχνουν την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής.

-Ο πρωθυπουργός επαιρόταν για την επιτυχία στο πρώτο κύμα, αντί να προετοιμάζει τη χώρα για το δεύτερο. «Επιχειρήσατε να κερδοσκοπείτε με τα υγειονομικά ζητήματα», είπε χαρακτηριστικά.

-Η κυβέρνηση στοχοποιεί τους νέους για να καλύψει την ανεπάρκειά της στο ΕΣΥ, τα ΜΜΜ, τα σχολεία.

-Η κυβέρνηση αρνείται να κάνει μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ γιατί δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας πρότεινε την καθηγήτρια Αθηνά Λινού ως υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής.

Υψηλοί τόνοι κατά τη δευτερολογία Μητσοτάκη

Οι τόνοι στην Ολομέλεια, ωστόσο, δεν άργησαν να ανέβουν, όταν ο πρωθυπουργός έλαβε εκ νέου τον λόγο για τη δευτερολογία του.

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα, ότι έχει αναγάγει σε πολιτική πρακτική τον «Πολακισμό».

«Κυκλοφορήσατε την ομιλία σας και τη δώσατε στους δημοσιογράφους προτού εγώ πω αυτά που έχω να πω. Είπατε ότι λειτουργούν εννέα από τις 50. Η δική μας ενημέρωση από τον διοικητή του νοσοκομείου είναι ότι λειτουργούν όλες. Και αυτό μετέφερε ο Πρόεδορος της Βουλής στην τοποθέτησή του. Δεν πήγε ο ίδιος να τις δει. Έκανε δήλωση ο διοικητής του νοσοκομείου και είπε ότι όλες λειτουργούν. Και τι έγινε μετά; Ο απών κ. Πολάκης επιτέθηκε κατά του προέδρου της Βουλής με ένα χυδαίο υβρεολόγιο στο διαδίκτυο με αχαρακτήριστες εκφράσεις επειδή είπε ότι λειτουργούν και οι 50 ΜΕΘ. Εδώ δύο πράγματα μπορούν να συμβαίνουν. Ή η πληροφόρηση που έχουμε δεν είναι ακριβής. Οπότε μπορώ να σας δεσμευτώ ότι θα απομακρυνθεί ο διοικητής του Σωτηρία που μας έδωσε αυτή την πληροφορία, ή ο κ. Πολάκης λέει ψέματα οπότε κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσετε εσείς να τον απομακρύνετε».

Συνεχίζοντας την κριτική του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Έχω την υποψία ότι το πρόβλημα δεν είναι ο ίδιος ο κ. Πολάκης, το πρόβλημα είναι ο Πολακισμός. Ένα μείγμα ειρωνείας, αλαζονείας, ψευτομαγκιάς, ψεμάτων, ανορθολογισμού».

«Σταματήστε να σπεκουλάρετε πάνω στους αριθμούς και να παρουσιάζετε μια εικόνα τις πατρίδας μας που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγάλη ένταση προκλήθηκε, όταν ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα όσα είπε νωρίτερα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

«Αντιπαρέρχομαι όλες αυτές τις σαχλαμάρες που είπε ο κ. Βαρουφάκης για το Πολυτεχνείο και του λέω ότι δεν εξαιρείται από τα μέτρα που ανακοινώσαμε για τη 17 Νοέμβρη», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Και στο Πολυτεχνείο υπήρχαν άνθρωποι όλων των παρατάξεων, ωστόσο κάποιοι έχτισαν καριέρες πάνω στο Πολυτεχνείο! Άντε, επιτέλους, να τελειώνουμε με τα ιδεολογικά άβατα μέσα σε αυτή την αίθουσα!», πρόσθεσε σε πολύ έντονο ύφος ο πρωθυπουργός.

Βουλή: Ανεβάζει τους τόνους ο Μητσοτάκης - Κατηγόρησε τον Τσίπρα για «Πολακισμό»

Τσίπρας: Επιτάξτε τώρα τις ιδιωτικές κλινικές

Στη δευτερομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στην κριτική του πρωθυπουργού κι επιχείρησε αντεπίθεση για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί κατέθεσαν προτάσεις, ενώ ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αυτάρεσκος να λέτε ότι τα έκανε όλα καλά. Προσέθεσε ότι ο πρωθυπουργός αντί να πει τι θα κάνει κάνει για να αντιμετωπιστεί η κρίση, επέλεξε να κάνει επίθεση στην Αριστερά και την αντιπολίτευση.

Τόνισε ότι το θέμα δεν είναι το lockdown. αλλά το πώς φτάσαμε στο lockdown.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε την άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα είπε: «Δεν μας είπατε τι θα γίνει τώρα στη Θεσσαλονίκη. Θα επιτάξετε τα ιδιωτικά νοσοκομεία; Τα δημόσια νοσοκομεία είναι γεμάτα, αλλά το Διαβαλκανικό είναι άνετο. Θα χρησιμοποιήσετε το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο. Επιπλέον, οι ιδιωτικές κλινικές δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται με προνομιακούς όρους για τον ιδιώτη σε ό,τι αφορά την χρηματική αποζημίωση τους.»

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι νέες ΜΕΘ όπως αυτές της δωρεάς της Βουλής, στελεχώνονται με μεταφορά προσωπικού από άλλες θέσεις, κάτι που δημιουργεί άλλα κενά. Είπε ακόμα ότι το ζήτημα είναι η έλλειψη προσωπικού, κάτι που αρνείται να αποδεχτεί ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Επιτάξτε τώρα τις ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη

Μητσοτάκης: Αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί - χριστουγεννιάτικη ενίσχυση των αδύναμων

Στην τριτολογία του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε προτάσεις της αντιπολίτευσης τις οποίες και υιοθέτησε. Μεταξύ άλλων, είπε: «Θα ήθελα να ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου με μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση. Πρέπει να δούμε και αυτά που συμφωνούμε και όχι μόνο αυτά που διαφωνούμε. Τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη όπου αντιμετωπίζουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα για το ΕΣΥ. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, αν γυρίζαμε το ρολόι πίσω, θα είχαμε πάρει πιο γρήγορα πιο δραστικά μέτρα. Πέσαμε έξω στη εκτίμηση για το πόσο γρήγορα θα εξαπλωνόταν η πανδημία. Το Διαβαλκανικό είναι στην εφημερία. Αξιοποιούνται όλες οι κλίνες, συμπεριλμβανομένων των ιδιωτικών. Αν τις είχαμε επιτάξει από την αρχή θα πληρώναμε χωρίς λόγο. Τώρα τις χρησιμοποιούμε όταν είναι ανάγκη.»

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θα γίνει αναστολή πλειστηριασμών. Ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο όταν λέει ότι δεν έχουν όλα τα νοικοκυριά ισότιμη πρόσβαση στην τεχνολογία. Ήδη υλοποιούμε πρόγραμμα παροχής 40.000 laptop που θα γίνουν γρήγορα 80.000. Θα κάνουμε έξυπνα δειγματοληπτικά τεστ στους μαθητές για να δούμε την ακριβή εικόνα της κυκλοφορίας του ιού. Είμαστε η πρώτη χώρα που απέκτησε πρόσβαση αξιόπιστα rapid test. Αλλά το τεστ δεν είναι πανάκεια. Θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων οικογενειών τα Χριστούγεννα. Το ποιο θα είναι το ποσό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στα δημόσια ταμεία.»

Προσέθεσε ότι: «Θέλω από όλα τα κόμματα να υποδείξουν από ένα εκπρόσωπο για να συμμετάσχει στη διαβούλευση για τη χάραξη της στρατηγικής του εθνικού εμβολιασμού.»

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός κάλεσε σε πιστή τήρηση των μέτρων. Είπε ακόμα ότι μετά το lockdown δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο λάθος (στο πρώτο πληθυντικό συμπεριέλαβε την κυβέρνηση) και να εφησυχάσουμε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ