ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για τις πυρκαγιές

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για τις πυρκαγιές
INTIME

Σε μετωπική σύγκρουση με φόντο τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική και την Εύβοια και τις μεγάλες περιβαλλοντικές και κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις, ήρθαν στη Βουλή κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Οι τόνοι ανέβηκαν στις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δέχθηκε τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι έστησε επικοινωνιακό σόου στο Μάτι, ενώ γνώριζε πως υπήρχαν ανθρώπινες απώλειες.

Κυνικό τυμβωρύχο αποκέλεσε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά τον κατηγόρησε για mansplaining.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε λάθη, επανέλαβε ότι η συγνώμη που ζήτησε ήταν προσωπική ηθική στάση αλλά και μια πολιτική στάση με μήνυμα, σημείωσε ωστόσο, πως απόλυτη προτεραιότητα ήταν η προστασία των ανθρώπινων ζωών και πως η κυβέρνηση παρά την ένταση του φαινομένου πέτυχε το στόχο προστασίας πολιτών, οικισμών και κρίσιμων υποδομών.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ερευνάται η αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, ενώ όπως είπε τα αποτελέσματα από τις εργασίες των δασαρχείων δεν ήταν ικανοποιητικά. Η κυβέρνηση θα κινηθεί ταχύτατα για την απόκτηση πυροσβεστικών αεροσκαφών και η αναδάσωση θα είναι κατά ένα μέρος φυσική με τους ειδικούς να προτείνουν που πρέπει να είναι τεχνητή.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «κατάκτηση» για τη χώρα το «112» και παρακαταθήκη την κουλτούρα των εκκενώσεων, ενώ έκανε λόγο για «fake news» ότι τα δάση καίγονται για να μπουν ανεμογεννήτριες.

Στους χειρισμούς της δικής του κυβέρνησης στην τραγωδία στο Μάτι αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, αποκαλώντας κυνικό τυμβωρύχο τον πρωθυπουργό που αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας ότι «στη μια τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη ότι περιφέρει τη συγνώμη ως «κομφετί» και χαρακτήρισε ανήθικη τη στάση του πρωθυπουργού και υποκριτική τη δήλωση περί κατανόησης του θυμού με τη διαβεβαίωση ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν στην ώρα τους και όπως πρέπει.

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Φώφη Γεννηματά έβαλαν στο στόχαστρό τους το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης, το οποίο όπως είπαν απέτυχε παταγωδώς.

Κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών άσκησαν και οι αρχηγοί των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε την live κάλυψη του CNN Greece της συζήτησης στη Βουλή

Μητσοτάκης: Έγιναν λάθη - Προτεραιότητά μας ήταν η προστασία ανθρώπινων ζωών

Τσίπρας: Κανένας πρωθυπουργός δεν έκανε τόση ζημιά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα

Μητσοτάκης: Στη μια τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα, ενώ στο Μάτι φέρετρα

Τσίπρας: Τυμβωρύχος που έριξε «λευκή πετσέτα» ο κ. Μητσοτάκης

Γεννηματά: Από τότε που ανακαλύφθηκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο κύριε πρωθυπουργέ

Κουτσούμπας: Ζητήστε όσες συγγνώμες θέλετε - Να μην ξεχαστούν οι πραγματικές ευθύνες

Για mansplaining κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη η Φ. Γεννηματά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ