ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ελπιδοφόρου στη Νέα Υόρκη

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ελπιδοφόρου στη Νέα Υόρκη
ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021 20:43

Με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο συναντήθηκε το βράδυ της Παρασκευής ώρα Ελλάδος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθκε στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε προς τους παριστάμενους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης πως «Το θέμα είναι λήξαν. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα του Ελληνισμού, η άρρηκτη σχέση της Ελλάδας με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και οι στενές σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με το ποίμνιό της».

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ελπιδοφόρος συζήτησαν θέματα που αφορούν στην Ομογένεια και τους τρόπους συνεργασίας για την καλύτερη υποστήριξη του πολυδιάστατου έργου της Αρχιεπισκοπής.

Επίσης οι συζήτησαν ζητήματα του οικουμενικού Ελληνισμού και επαναβεβαίωσαν τους στενούς, ιστορικούς δεσμούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας που συνδέουν την αρχιεπισκοπή και το ποίμνιό της με τη μητέρα πατρίδα.

Ο αρχιεπίσκοπος παρουσίασε στον πρωθυπουργό το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη επαναλειτουργία του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero.

Κατά την είσοδό του, ο Αρχιεπίσκοπος είχε σύντομη συνομιλία και αντάλλαξε χειραψία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά κατά την αποχώρησή του τελευταίου από την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως μετέδωσε ο Εθνικός Κήρυκας.

Το «θρίλερ» που προηγήθηκε και το mea culpa του Ελπιδοφόρου

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι τοπική ώρα, δίνοντας τέλος στο «θρίλερ» των προηγούμενων ημερών προηγούμενες ημέρες.

Αν και αργά το βράδυ της Πέμπτης, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την ακύρωση της συνάντησης, ωστόσο σήμερα το πρωί τα δεδομένα άλλαξαν μετά την ανακοίνωση του αρχιεπισκόπου, με την οποία εξέφραζε τη λύπη του για την «οδύνη» που προκάλεσε.

«Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο» ανέφερε ο κ. Ελπιδοφόρος στην ανακοίνωσή του και δήλωνε ότι ως Κωνσταντινουπολίτης γνωρίζει τι σημαίνει ξεριζωμός και προσφυγιά.

Νωρίτερα, το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε εμμέσως προαναγγείλει τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Μετά το mea culpa του αρχιεπισκόπου και ερωτηθείς εάν το θέμα θεωρείται λήξαν, ο κ, Οικονόμου απάντησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Απολύτως μετά και τις δηλώσεις του Αρχιεπίσκοπου... Η ελληνική κυβέρνηση και ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν μπορούν παρά να είναι στην ίδια πλευρά του λόφου, παρά τα όσα ατυχή κατά καιρούς συμβαίνουν. Νομίζω ότι θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο».

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι υπήρξε ένα θέμα με τους χειρισμούς που έγιναν και προσέθεσε: «Νομίζω ότι ήταν να ειπωθεί ειπώθηκε και όλοι καταλάβαμε. Ήταν πάρα πολύ καθαρά τα μηνύματα. Ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος έκανε μία διευκρινιστική δήλωση που νομίζω ότι ήταν απολύτως επεξηγηματική και όλοι πήραν τις απαντήσεις που θα έπρεπε να πάρουν. Το να είσαι τώρα με τον αρχηγό ενός κράτους που δεν αναγνωρίζεται στην ίδια εκδήλωση θα μπορούσε και να αποφευχθεί».

Η δυσαρέσκεια της κυβέρνησης

Χτες, Πέμπτη, η κυβέρνηση είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της μέσω του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου για τις κινήσεις του αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, ο οποίος παρέστη του στην τελετή εγκαινίων του «Τουρκικού Κέντρου» στην Νέα Υόρκη. Στην ίδια εκδήλωση, δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν παρών και ο κατοχικός ηγέτης της Κύπρου, Ερσίν Τατάρ.

Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε αν υπάρχει ενόχληση στην Αθήνα για την πρωτοβουλία του κ. Ελπιδοφόρου.

«Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει δυσαρέσκεια για τις κινήσεις Ελπιδοφόρου. Κοιτάξτε μας ενόχλησαν οι κινήσεις του Αρχιεπισκόπου» ήταν η λική απάντηση του κ. Οικονόμου.

Ακολούθησε ανακοίνωση του αρχιεπισκόπου, με την οποία εξέφραζε τη λύπη του για την «οδύνη» που προκάλεσε.

Μετά τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε χθες η κυβέρνηση, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα πήγαινε στο Ground Zero, όπου επρόκειτο να ξεναγηθεί στην νεόδμητη εκκλησία του Αγίου Νικολάου από τον κ. Ελπιδοφόρο.

Επισήμως η αιτία της ακύρωσης του ραντεβού ήταν η προσθήκη στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη της συνάντησης με τη διευθυντική ομάδα της Wall Street Journal.

Ενδεικτικό πάντως του κλίματος που δημιουργήθηκε ήταν το γεγονός ότι ο κ. Ελπιδοφόρος ήταν απών από τη δεξίωση που παρέθεσε, το βράδυ της Πέμπτης, η Ομογένεια προς τιμήν του πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα να μην γίνει ούτε η παραδοσιακή προσφώνηση του πρωθυπουργού από τον εκάστοτε αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Ελπιδοφόρος: Λυπάμαι για την οδύνη που προκάλεσα

Στην ανακοίνωση του κ. Ελπιδοφόρου αναφέρεται:

«Ως έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ