ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ανοικτό το ενδεχόμενο για επιπλέον μέτρα με πρόσθετο testing ενόψει Χριστουγέννων

Μητσοτάκης: Ανοικτό το ενδεχόμενο για επιπλέον μέτρα με πρόσθετο testing ενόψει Χριστουγέννων
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα για το ρεύμα και το φυσικό αέριο από το βήμα της Βουλής, το Σάββατο ΙΝΤΙΜΕ NEWS / EUROPEAN UNION

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων κατά του κορωνοϊού ενόψει Χριστουγέννων ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Παράλληλα, προανήγγειλε νέα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που βλέπουν φουσκωμένους τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε σχετική ερώτηση για την πανδημία:

«Η μοναδική απάντηση στην Όμικρον αυτή τη στιγμή είναι η επιτάχυνση των εμβολιαστικών μας προγραμμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στις ενισχυτικές δόσεις. Στην Ελλάδα ήμασταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που ανοίξαμε την ενισχυτική δόση για όλο τον πληθυσμό και είμαστε πολύ χαρούμενοι με το πως εξελίσσεται το πρόγραμμα.

Αν χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα, όπως πρόσθετο testing που θα εφαρμοστεί στην χριστουγεννιάτικη περίοδο και να κερδίσουμε επιπλέον χρόνο για να ενισχύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Είναι μια μάχη ενάντια στον χρόνο, αλλά κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε πριν μας χτυπήσει η Όμικρον, είναι κέρδος, γιατί θα μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό που θα ενισχυθεί».

Τόνισε ακόμα πως στη Σύνοδο Κορυφής «θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση για την πανδημία καθώς υπάρχει ανησυχία για την μετάλλαξη Όμικρον η οποία αργά ή γρήγορα θα πάει σε όλες τις χώρες. Είναι απολύτως επιβεβλημένο να εντείνουμε την επιτάχυνση του εμβολιασμού δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην τρίτη δόση καθώς οι επιστήμονες μας επιδεικνύουν υποδεικνύουν ότι σε αυτήν τη φάση ότι είναι η καλύτερη γραμμή Άμυνας την οποία διαθέτουμε».

Μέτρα στήριξης για ρεύμα και φυσικό αέριο

Ακόμη, ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης για τις αυξήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο:

«Στη Σύνοδο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τα θέματα τα οποία αφορούν την Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας υπάρχει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες μία έντονη ανησυχία για τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου είναι κάτι το οποίο είχαμε συζητήσει και σε προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα ζητήσουμε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει όλες τις επιλογές έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν ενδεχομένως παρεμβάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και να συγκρατηθούν οι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου».

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση όπως έχει ήδη κάνει εξακολουθεί να προνοεί έτσι ώστε να περιορίζει στο μετρό του εφικτού της αύξησης των τιμών και στους λογαριασμούς του φυσικού αίματος και του φυσικού αερίου.

Ακόμη, μίλησε «για ειδική πρόνοια για τους αγρότες μας» ενώ προανήγγειλε πως «περισσότερες ανακοινώσεις θα έχω την ευκαιρία να κάνω στη συζήτηση του προϋπολογισμού το Σάββατο που μας έρχεται».

Για το προσφυγικό

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας πως «θα συζητήσουμε επίσης ζητήματα τα οποία αφορούν την εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης όπου η Ελλάδα θα επιμείνει στην ανάγκη να υπάρχει μία Ελλάδα οριζόντια αντιμετώπιση φαινομένων εργαλειοποίησης του προσφυγικού.

Εξάλλου, η πατρίδα μας βρέθηκε στο επίκεντρο μιας τέτοιας κρίσης το Μάρτιο του 2020 για αυτό και παρέχει απόλυτη στήριξη στις βαλτικές χώρες αλλά και στην Πολωνία που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα παρεμφερές φαινόμενο.

Θα συζητήσουμε τέλος και τα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική μας πυξίδα τον τρόπο δηλαδή με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την Ευρωπαϊκή αυτονομία στη λήψη αποφάσεων έτσι ώστε να μπορέσει η Ευρώπη μόνη της να μπορεί να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα και να ευθυγραμμίσει την οικονομική της ισχύει με τις γεωπολιτικές της δυνατότητες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ