ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί η αντιπολίτευση δεν πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει την τετραετία

Γιατί η αντιπολίτευση δεν πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει την τετραετία
Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες έβαλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά η εκλογολογία καλά κρατεί ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ / INTIME

Ο καθένας «μαδάει τη δική του μαργαρίτα» ως προς το χρόνο των εκλογών. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που φαινομενικά δείχνει ότι έκλεισε το κεφάλαιο των πρόωρων εκλογών, και ο Αλέξης Τσίπρας που βρίσκεται σε «αναμμένα κάρβουνα» αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης που «φουλάρει τις μηχανές».

 

Η αντιπολίτευση δεν πιστεύει τα λόγια και τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και προετοιμάζεται για εκλογές για… καλό και για κακό. Και πώς να πιστέψει όταν ακόμη και στελέχη του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν ότι δεν το έκλεισε το κεφάλαιο, αλλά παραμένει ανοικτό κατά 70-30 δηλαδή 30% να εξαντλήσει την τετραετία και 70% να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες;

Έμπειρο κομματικό στέλεχος και με θεσμική ιδιότητα, αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός αν μπορούσε θα είχε κάνει εκλογές τον περασμένο Μάϊο και για αυτό, παρά τα λεγόμενά του, το κεφάλαιο αυτό δεν έχει κλείσει. «Αν λάβουμε υπ’ όψη μας ότι η χώρα από το φθινόπωρο και μετά και μέσα στον βαρύ χειμώνα δεν έχει τίποτα θετικό να περιμένει για να υπάρξει ξέφωτο στον ορίζοντα, τότε γιατί να κάνει εκλογές την Άνοιξη»;.

Το επιχείρημά του είναι τουλάχιστον αληθοφανές: «Η χώρα θα ταλαντεύεται ανάμεσα στην ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια, την αύξηση του πληθωρισμού που ήδη έφτασε το 12,1% , τον πόλεμο που δεν έχει τελειώσει και την πανδημία σε έξαρση. Επομένως γιατί τότε; Δεν βλέπεις πως καταποντίζονται κυβερνήσεις ανεξαρτήτου χρώματος και ιδεολογίας σε όλη την Ευρώπη από το φάσμα του λαϊκισμού; Ο Μακρόν τι έπαθε»;

Ποιος θα πει «όχι» στον πρωθυπουργό;

Απέναντι στα επιχειρήματα του ανώτατου κομματικού στελέχους έρχεται η έντονη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Και τι θα πει ο πρωθυπουργός; Πώς θα το δικαιολογήσει αν κάνει πρόωρες εκλογές, ενώ έλεγε όλο το προηγούμενο διάστημα το αντίθετο»; Η απάντηση είναι: «Όταν ένας πρωθυπουργός κάνει κάτι είχε πει τα αντίθετα , ποιος θα του πει γιατί; Επίσης παραμένει ανοικτό το θέμα με την Τουρκία και τις προκλήσεις της».

Συμπερασματικά, αν αυτά υποστηρίζει ένα «βαρύ» κομματικό στέλεχος με πλούσια πολιτική δραστηριότητα ετών, γιατί οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης να πιστέψουν τα λόγια του κ. Μητσοτάκη και να πέσουν στην παγίδα του αιφνιδιασμού, αν ο πρωθυπουργός αλλάξει τη ρητορική των εκλογών μετά δύο μήνες.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τρέχουν σαν να είχαμε τώρα εκλογές

Στη Κουμουνδούρου ετοιμάζονται για εκλογές και ήδη έχουν από τώρα δεσμεύσει και τα απαραίτητα υλικά που θα χρειαστούν για τα ψηφοδέλτια, ενώ έχουν δημιουργήσει και αρμόδιες επιτροπές για τις διαδικασίες.

Ο Αλέξης Τσίπρα πιστεύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε περίπτωση θα επιχειρήσει να αποδράσει, όπως λένε, με τις εκλογές. Δεν έχει περιθώρια για το αντίθετο επειδή πιστεύουν ότι έχει απωλέσει το δυναμικό του κεφάλαιο, αυτό του μεταρρυθμιστή και του εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας.

Θεωρούν ότι του κάνουν πολύ κακό οι διάφοροι υπουργοί που βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα και κάνουν δηλώσεις δίχως μέτρο, ενώ σε ό,τι αφορά στο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον του επερχόμενου χειμώνα, η κατάσταση δεν θα είναι ευνοϊκή για την κυβέρνηση και για αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ράβει κοστούμι» είτε για να γίνει πρωθυπουργός, είτε για να αναλάβει ως αρχηγός του πρώτου κόμματος πρωτοβουλίες προς τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα. Θα απευθύνει κυρίως στο ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Βέβαια κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πάει μαζί του, απλώνοντας το χέρι που θα του ζητήσει ως βοήθεια ο κ. Τσίπρας.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ απαντούν ότι θα αναγκαστεί ο κ. Ανδρουλάκης να πει το «ναι» στον Αλέξη Τσίπρα γιατί αλλιώς θα αναλάβει και την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη χώρα και για τον ίδιο πολιτικά, αφού θα πιεστεί εκλογικά.

Ο άγνωστος «Χ»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης γνωρίζει ποια είναι τα κριτήρια της ψήφου, τα αδιέξοδα και τι συνεπάγονται όλα αυτά. Γνωρίζει όμως, το κυριότερο, ότι αν ενδώσει πολιτικά είτε προς τον κ. Τσίπρα είτε προς τον κ. Μητσοτάκη, τότε η επόμενη μέρα για τον ίδιο και το κόμμα του θα είναι πολύ διαφορετική από ό,τι σήμερα που εμφανίζει δημοσκοπική άνοδο και ίσως βρεθεί στην ίδια μοίρα, όπως εκείνη μετά τη συγκυβέρνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει καταλήξει τι θα κάνει με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Αμφιταλαντεύεται γιατί δεν έχει όλα τα δεδομένα πλην ορισμένων που είναι από τώρα γνωστά και ότι έχουν να κάνουν με τα οικονομικά κριτήρια και τα μέτωπα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Άγνωστός «Χ» παραμένει το θέμα των πυρκαγιών, που αν επαναληφθούν στην ίδια έκταση όπως πέρυσι, ασφαλώς και οι εκλογές θα πάνε χρονικά πιο πίσω.

Για τον κ. Ανδρουλάκη το κεφάλαιο εκλογές είναι ίδιο είτε γίνουν το Φθινόπωρο, είτε την Άνοιξη του 2023. Προετοιμάζει το κόμμα του σαν να έχουμε τώρα εκλογές και για όλο το καλοκαίρι σχεδόν δεν θα σταματήσει λεπτό και θα βρεθεί σε πολλούς νομούς της χώρας, αλλά και σε νησιωτικές περιοχές. Ο κ. Ανδρουλάκης γνωρίζει πολύ καλά τα οργανωτικά θέματα, είναι μεθοδικός και ξέρει από εκλογικές αναμετρήσεις. Ωστόσο τίποτε δεν αποκλείει ο ίδιος, παρά μόνο ένα: Ότι δεν θα δώσει καρέκλα εξουσίας, όπως λέει ούτε στον κ. Μητσοτάκη, ούτε στον κ. Τσίπρα, για τους οποίους ο κόσμος γνωρίζει όπως λέει πολύ καλά τι πρεσβεύει ο καθένας ξεχωριστά, αφού και οι δύο έχουν κυβερνήσει τη χώρα.

Το σχέδιο του είναι να αναδείξει μια εναλλακτική πολιτική πρόταση, τοποθετώντας τη νέα γενιά αλλά στο κέντρο των εξελίξεων, όχι στο περιθώριο που βρίσκονται σήμερα, και για αυτό θέτει ως κορωνίδα της πολιτικής του την κοινωνική κατοικία, να μπορούν δηλαδή οι νέοι να έχουν το δικό τους σπίτι και άρα να μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια, ανοίγοντας φτερά μακριά από τις πατρικές τους εστίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ