ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatar Gate - Η πρώτη αντίδραση από το περιβάλλον Σχοινά: Ψευδείς και ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί

Qatar Gate - Η πρώτη αντίδραση από το περιβάλλον Σχοινά: Ψευδείς και ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί
«"Ψευδείς, ανυπόστατοι και παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί για δήθεν "διερεύνηση" του Μαργαρίτη Σχοινά. Χαμένοι στη μετάφραση...», αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βαγγέλης Δεμίρης. AP Photo / Kenzo Tribouillard

Άμεση ήταν η αντίδραση από το περιβάλλον του Μαργαρίτη Σχοινά, αναφορικά με δημοσίευμα του Politico που ανέφερε ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ελέγχεται από τις αρμόδιες βελγικές αρχές για το σκάνδαλο Qatar Gate.

«"Ψευδείς, ανυπόστατοι και παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί για δήθεν "διερεύνηση" του Μαργαρίτη Σχοινά. Χαμένοι στη μετάφραση...», αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βαγγέλης Δεμίρης.

Σύμφωνα το δημοσίευμα του Politico, ο κ. Σχοινάς είχε βρεθεί στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ εκ μέρους της Επιτροπής, ενώ είχε επικριθεί από ευρωβουλευτές για τα tweets του σχετικά με το Κατάρ τους τελευταίους μήνες. Σε ένα πρόσφατο tweet, επαίνεσε το Κατάρ για τη «σημαντική και απτή πρόοδο στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις», ζητώντας να διατηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις αυτές.

Η απόφαση για τη βίζα στο Κατάρ

Όπως μεταδίδει το Politico, ο Έλληνας αντιπρόεδρος είχε κεντρική συμμετοχή στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισηγηθεί την άρση των απαιτήσεων για την έκδοση βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ τον Απρίλιο, η οποία θα καταργούσε τη βίζα για τους Καταριανούς που ταξιδεύουν στην ΕΕ για έως και 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών - είτε για επαγγελματικούς, τουριστικούς ή οικογενειακούς λόγους.

Η ψηφοφορία επί του σχεδίου επρόκειτο να διεξαχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, αλλά δύο κοινοβουλευτικές πηγές δήλωσαν ότι η ψηφοφορία πιθανότατα θα αποσυρθεί και, αντ' αυτού, ο φάκελος θα σταλεί πίσω στο στάδιο της επιτροπής.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπερασπίστηκε την παρουσία του Σχοινά στην εκδήλωση.

«Ως αντιπρόεδρος αρμόδιος για τον αθλητισμό, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς προσκλήθηκε στον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, οι οποίοι ήταν επίσης παρόντες», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωσή του.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι η αξιολόγηση της Επιτροπής για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ «αντανακλά ακριβώς τις εκθέσεις της ΔΟΕ (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας)», προσθέτοντας ότι ο αντιπρόεδρος Σχοινάς ξεκίνησε την επίσκεψή του στο Κατάρ με ειδική ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της ΔΟΕ.

Εύα Καϊλή: Τη διέγραψαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές από την Ευρωομάδα

EUROKINISSI / ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Δευτέρας (12/12) η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την διαγραφή της Εύας Καϊλή. Η απόφαση έχει άμεση ισχύ και έρχεται μετά την αναστολή της ιδιότητας μέλους που αποφασίστηκε την περασμένη Παρασκευή.

Εξάλλου, αυτή είναι η ημέρα κατά την οποία έγινε η προσαγωγή της κυρίας Καϊλή προς ανάκριση από τις βελγικές αρχές. Παράλληλα, το S&D ανακοίνωσε ότι ζήτησε την απομάκρυνση της Εύας Καϊλή από το αξίωμα της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας αυτήν την εβδομάδα, με βάση και το άρθρο 21 του εσωτερικού κανονισμού.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τις καταγγελίες για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Όμιλος S&D έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά.

Υποστηρίζουμε μια ενδελεχή έρευνα και πλήρη αποκάλυψη. Θα συνεργαστούμε πλήρως με όλες τις ανακριτικές αρχές» αναφέρει το S&D.

Ξεκινούν οι διαδικασίες καθαίρεσης της Εύας Καϊλή από την θέση της Αντιπροέδρου

Μπορεί η Εύα Καϊλή να προσήχθη το απόγευμα της Παρασκευής αλλά πηγές από τη Βελγική εισαγγελίας με νόημα τονίζουν πως ο χρόνος δεν επιλέχθηκε τυχαία.

Από τη μία οι τοπικές αρχές με την συγκεκριμένη διαρροή αφήνουν να εννοηθεί πως δεν ήθελαν να δημιουργηθεί «ντόρος» με την ευρωβουλή σε πλήρη λειτουργία και από την άλλη φαίνεται πως έχει υπάρξει ενημέρωση των ανωτάτων στελεχών για τα ευρήματα και τα όσα έγιναν.

Οι διαδικασίες εντός του Ευρωκοινοβουλίου επίσης «τρέχουν» σήμερα με ειδικό κλιμάκιο της αστυνομίας να μπαίνει 48 ώρες μετά την προσαγωγή της Εύας Καϊλή στο γραφείο της στο Κοινοβούλιο και φεύγοντας, αφού πήρε έντυπο υλικό και υπολογιστές να το σφραγίζει, όπως προβλέπει η διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες η Πρόεδρος Μέτσολα έχει ήδη ενημερώσει το Συμβούλιο των Προέδρων του Οργάνου πως αύριο στις 08:30 το πρωί συγκαλείται εκτάκτως το Όργανο με μοναδικό θέμα συζήτησης την ενεργοποίηση του άρθρου 21.

Το άρθρο 21 αφορά αποκλειστικά τον τρόπο με τον οποίο καθαιρείται Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η απόφαση θα πρέπει να θεωρείται πέρα από ειλημμένη και ομόφωνη και από αύριο το πρωί η Εύα Καϊλή θα χάσει και την ιδιότητα της Αντιπροέδρου.

Πάντως η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, το βράδυ της Δευτέρας (12/12) ανακοίνωσε ότι αφαιρέθηκαν από την Εύα Καϊλή , καθήκοντα και ευθύνες που είχε ως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

«Ως προληπτικό μέτρο, και πάλι με πλήρη σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας, αφαίρεσα από την αναφερόμενη Αντιπρόεδρο οποιαδήποτε καθήκον και ευθύνη που σχετίζεται με τον ρόλο του ως Αντιπροέδρου και συγκάλεσα έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για την έναρξη διαδικασίας του άρθρου 21 για τη λήξη της θητείας της ως Αντιπροέδρου σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ακεραιότητα αυτού του Σώματος» επισήμανε η Ρομπέρτα Μέτσολα.

Qatar Gate - Μέτσολα: «Καθαίρεσε» την Καϊλή από Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου

Πληροφορίες ότι αρνήθηκε να παραιτηθεί η Καϊλή

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε μέσω του δικηγόρου της από την Εύα Καϊλή να παραιτηθεί και η ίδια αρνήθηκε. Εξάλλου σύμφωνα με πληροφορίες η Εύα Καϊλή, μεταφέρθηκε στις νέες φυλακές που δημιουργήθηκαν στην περιοχή Haren.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, η Εύα Καϊλη η οποία κρατείτο στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Σεν Ζιλ μεταφέρθηκε στις νέες φυλακές που δημιουργήθηκαν στην περιοχή Haren, στο βορειοανατολικό άκρο της περιφέρειας των Βρυξελλών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της ΕΡΤ, έχει δικηγόρο ο οποίος είναι ελληνικής καταγωγής και θεωρείται από τους κορυφαίους για να μπορέσει να αντιμετωπίσει μια τέτοια υπόθεση με έναν δικαστή πάρα πολύ αυστηρό. Θεωρείται από τους πιο ακέραιους σε περιπτώσεις οικονομικών εγκλημάτων, οπότε χρειαζόταν και έναν πολύ ισχυρό δικηγόρο. Ο δικηγόρος της, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι ο Αντρέ Ριζόπουλος.

Αδελφή Εύας Καϊλή: «Αδυνατώ να πιστέψω τις κατηγορίες που της αποδίδονται»

Σε δήλωση για τα όσα κατηγορείται η Εύα Καϊλή προέβη μέσου του δικηγόρου της, η αδελφή της Μανταλένα Καϊλή.

Στη δήλωση της που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου, η κα Μανταλένα Καϊλή κάνει λόγο για «πρωτόγνωρη και οδυνηρή κατάσταση» και σημειώνει ότι «γνωρίζοντας το ήθος και την προσωπικότητα της αδελφής μου αδυνατώ να πιστέψω ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι κατηγορίες».

Αναλυτικά η δήλωση της Μανταλένας Καϊλή

«Κατανοώντας και σεβόμενη το δικαιολογημένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης να πληροφορηθεί τα όσα συμβαίνουν με την αδελφή μου, δημοσιοποιώ όσα γνωρίζω μέχρι στιγμής.

Ζούμε ως οικογένεια μια πρωτόγνωρη και οδυνηρή κατάσταση διαβάζοντας από τα μέσα ενημέρωσης τις κατηγορίες, που αποδίδονται στην αδελφή μου. Επί των κατηγοριών αυτών δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση ακόμα από τους δικηγόρους, που χειρίζονται την υπόθεση στις Βρυξέλλες.

Γνωρίζοντας το ήθος και την προσωπικότητα της αδελφής μου αδυνατώ να πιστέψω ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι κατηγορίες και οι προθέσεις που τις
αποδίδονται.

Οποιαδήποτε νεότερη πληροφόρηση υπάρξει για την αδελφή μου, άμεσα θα ενημερώσω, σεβόμενη την διαχρονική εμπιστοσύνη, την υποστήριξη των συμπολιτών μας στο πρόσωπο της και αντιλαμβανόμενη πόσο δυσαρεστημένοι θα νοιώθουν τώρα.

Η Δικαιοσύνη θα κρίνει και θα σεβαστούμε απόλυτα την απόφαση της».

Το πόθεν έσχες της Εύας Καϊλή

Τη μεγάλη αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων της Εύας Καϊλή, καταγράφουν τα Πόθεν Έσχες 2018 – 2020, που βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Βουλής. Σύμφωνα με αυτά η, εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εμφανίζει διπλασιασμό των τραπεζικών της καταθέσεων.

Το 2019, για χρήση του 2018, δηλώνει 550.000 ευρώ εισόδημα, 340.000 ευρώ εκ των οποίων, δικαιολογεί από πώληση ακινήτου στην Άνοιξη. Οι τραπεζικές της καταθέσεις εκείνη την εποχή, φτάνουν τα 210.000 ευρώ. Την ίδια ώρα εμφανίζει εγγραφές 5 ακινήτων, στα τέσσερα εκ των οποίων έχει την πλήρη κυριότητα, στο δε πέμπτο 25%.

Το ακίνητο στην Άνοιξη φαίνεται να της αποφέρει 340.000 ευρώ.
Στην επόμενη δήλωση Πόθεν Έσχες, του έτους 2020, για χρήση του 2019, τα εισοδήματά της εμφανίζονται στα 219.000 ευρώ. Οι καταθέσεις από την άλλη εκτοξεύονται στα 405.000 ευρώ, η οποία όμως δεν δικαιολογείται από την πώληση του ακινήτου, καθώς στην ίδια χρήση αγοράζει ακίνητο στο Ψυχικό, για το οποίο καταβάλλει συνολικά 270.000 ευρώ. Ως πηγή προέλευσης των χρημάτων δηλώνει την πώληση περιουσιακού στοιχείου.

Την επόμενη χρονιά, Πόθεν Έσχες 2021 (χρήση 2020), εμφανίζει εισοδήματα 164.000 ευρώ. Οι καταθέσεις της ανεβαίνουν 461.846 ευρώ, με την ακίνητή της περιουσία να μην εμφανίζει μεταβολή.

Δείτε εδώ τα Πόθεν Έσχες της Εύας Καϊλή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ