Τα νέα αφηγήματα των κομμάτων και ο πόλεμος κατά της χαλαρότητας
Ανανεώθηκε:
Οι πανηγυρισμοί και τα πένθη φαίνεται ότι μπαίνουν οριστικά πλέον στην άκρη, αφού τα κόμματα βρίσκονται μπροστά σε μια νέα κάλπη, που όπως όλοι συμφωνούν είναι άδεια.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε από την πρώτη στιγμή, όταν ακόμα ήταν νωπή η νίκη στις εκλογές της 21ης Μαΐου, να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό, «απαγορεύοντας» ουσιαστικά από τα στελέχη της έπαρση που μπορεί να προκαλέσει η νίκη, ζητώντας σεμνότητα.
Δύο θεωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι είναι οι εχθροί της ΝΔ στο δρόμο προς τις κάλπες: Ο εφησυχασμός από τα στελέχη και η χαλαρότητα από τους ψηφοφόρους. Στη συνέντευξη του στον Alpha τις προηγούμενες μέρες έκανε σαφές ότι δεν θα ανεχθεί «χαλαρή» στάση από όσους έχουν εκλεγεί και πως όλοι πρέπει να δώσουν όλες τις δυνάμεις για τις κάλπες του Ιουνίου. Ήδη σχεδιάζεται από την προσεχή Δευτέρα 50 στελέχη του κόμματος να αρχίσουν να «οργώνουν» τη χώρα, κάτι που θα κάνει και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ.
Η πρώτη έξοδος από την Αθήνα έχει συμβολικό χαρακτήρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί, μαζί με τον γιό του Κωνταντίνο, στο Άγιο Όρος, μια κίνηση που ερμηνεύεται ως κομβική για την προσέλκυση των ψηφοφόρων που επέλεξαν κόμματα στα δεξιά της ΝΔ και έχουν ψηλά στην ατζέντα τους την πίστη. Στη ΝΔ δίνουν μεγάλο βάρος στην ψήφο των πιο «παραδοσιακών» ψηφοφόρων, αφού υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι να σκεφτούν ότι η ΝΔ έχει τον αέρα της νίκης και έτσι μπορούν άνετα να ψηφίσουν στην δεύτερη κάλπη πχ. το κόμμα «Νίκη» ώστε να εισέλθει στη Βουλή.
Το δεύτερο στοίχημα είναι η διατήρηση της κυριαρχίας στον χώρο του κέντρου, αναδεικνύοντας τις αντιφάσεις στο λόγο του Νίκου Ανδρουλάκη, την στοχοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και προβολή του θετικού αφηγήματος, που εμφανίζει τη ΝΔ ως τη μόνη υπεύθυνη μετριοπαθή πολιτική δύναμη
Τα πράγματα είναι σαφώς πιο δύσκολα. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να έβαλε «τέλος στο πένθος» πλην όμως τα αγκάθια μετά την οδυνηρή ήταν στις εκλογές παραμένουν.
Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει πρώτ’ απ’ όλα να κρατήσει ισχυρή τη συνοχή του κόμματος και να περιορίσει τις κόντρες μεταξύ των στελεχών, κάτι που δεν αποφεύχθηκε τις πρώτες μετεκλογικές μέρες. Η κόντρα Παπαδημούλη με Δούρου και Παππά έδωσε ακριβώς την εικόνα που δεν θα ήθελε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η δήλωση Ξυδάκη περί «συνδρόμου της Στοκχόλμης» των ψηφοφόρων. Η Κουμμουνδούρου καλείται να βρει τον τρόπο ώστε να μηδενιστούν ή τουλάχιστον να περιοριστούν δραστικά άστοχες δηλώσεις και άγονες κόντρες, κάτι που δεν είναι και τόσο σπάνιο στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και στις καλές εποχές.
Ήδη το εκλογικό επιτελείο ανασυντάσσεται και έχει αποφασιστεί ποια θα είναι η «ομάδα κρούσης» του κόμματος, η ομάδα δηλαδή που θα έχει τον πρώτο λόγο τόσο στον στρατηγικό σχεδιασμό, όσο και στην εκπροσώπηση του κόμματος στα τηλεοπτικά κανάλια και στην επαφή με τον κόσμο. Η Πόπη Τσαπανίδου παραμένει εκπρόσωπος κόμματος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο, όπως και οι Χαρίστης, Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος και Τζανακόπουλος.Τα νέα πρόσωπα με πιο ενεργό ρόλο είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Νίκος Φαραντούρης και η Διάνα Βουτυράκου. Την ομάδα κρούσης πλαισιώνουν επίσης ο Ευάγγελος Αποστολάκης και η Κατερίνα Νοτοπούλου.
Η ομάδα θα πλαισιωθεί και από επιστήμονες της επικοινωνίας ώστε να αποφευχθούν οι αστοχίες της πρώτης κάλπης και να στηθεί με μεγαλύτερη επιτυχία το «θετικό αφήγημα» του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη η ικανοποίηση από τον εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και υψηλοί οι στόχοι. Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι μπορεί να περικοπεί περαιτέρω η εκλογική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και πως η απόσταση που τους χωρίζει πλέον είναι εφικτό να καλυφθεί. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συνεχίσει τον διμέτωπο και θα προσπαθεί να πείσει ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι οι εκφραστές των κεντρώων ψηφοφόρων, επαναπατρίζοντας τους χιλιάδες που οδηγήθηκαν στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία δεκαετία.