ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι κόκκινες γραμμές Μητσοτάκη στη συνάντηση με τον Ερντογάν στο Βίλνιους

Οι κόκκινες γραμμές Μητσοτάκη στη συνάντηση με τον Ερντογάν στο Βίλνιους
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSΙ/ ΑΡΧΕΙΟ

Για τις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στο Βίλνιους, σε πολύ πιο πρόσφορο πολιτικό κλίμα, από ότι η προηγούμενη - πριν από 16 μήνες στη Κωνσταντινούπολη.

Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών:ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο ίδιο τραπέζι θα καθίσουν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι διπλωματικοί σύμβουλοί τους, Άννα - Μαρια Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Οι «κόκκινες» γραμμές

Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη συνάντηση που γίνεται στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ σταθερός στις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει και για αυτό το λόγο φρόντισε πριν από τη συνάντηση να στείλει μήνυμα στην τουρκική ηγεσία.

Ο κ. Μητσοτάκης λίγες ώρες μετά τη θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων του ΝΑΤΟ με την Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας, απευθυνόμενος στην ουσία στην Αγκυρα σημείωσε τα εξής:
«Όπως έχω πει πολλές φορές δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές, μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Κλείνει το μάτι στη Δύση

Η σταδιακή στροφή της Τουρκίας που έκλεισε το μάτι στη Δύση, προκαλεί ικανοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση. Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές «τρέχουν» για να κεφαλαιοποιήσουν τη στροφή του Ερντογάν έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ηρεμία και η ειρήνη ανάμεσα στις δύο χώρες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα του προς τα πού θα κινηθεί: «Πιστεύω ότι και οι δύο, με μία ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας».

Ωστόσο η κυβέρνηση περιμένει να αποδειχθεί εάν η στροφή της Άγκυρας θα είναι ειλικρινής και αν η νέα στάση που τηρεί ο Τούρκος Πρόεδρος θα έχει διάρκεια. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως τονίζουν συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει ισχυρή θέση στη Δύση με ισχυρές συμμαχίες σε Ευρώπη και Αμερική.

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τα F-16

Ταυτόχρονα η Αθήνα παρακολουθεί πολύ στενά και με μεγάλη προσοχή τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ιδίως σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση ΗΠΑ - Τουρκίας που κατέληξε στη δέσμευση Μπάιντεν ότι θα προχωρήσει στην προμήθεια F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο.

Είχε προηγηθεί το παζάρι για το «ναι» της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν τόνισε πως «ο πρόεδρος Μπάιντεν υπήρξε πάντοτε ξεκάθαρος, εδώ και μήνες υποστηρίζει την μεταφορά των F-16 στην Τουρκία, καθώς είναι προς το εθνικό μας συμφέρον, αλλά και προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ».

Αλλά και ο ισχυρός σύμμαχος της Ελλάδας, ο αμερικανός Γερουσιαστής Μπο Μενέντεζ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, σε μία σχετικά πιο ήπια στάση, διαμηνύει ότι θα συζητούσε υπό συγκεκριμένους όρους την προμήθεια των F-16 στην Τουρκία.

Ο Γερουσιαστής σημειώνει ότι «διεξάγουμε συνομιλίες με την κυβέρνηση. Αν (σ.σ. η κυβέρνηση Μπάιντεν) μπορέσει να εξασφαλίσει ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι των γειτόνων της θα τερματιστεί - και αυτό θα είναι σπουδαίο, θα πρέπει όμως να γίνει και μόνιμη πραγματικότητα».

Επί ποδός η ελληνική διπλωματία

Η ελληνική διπλωματία σε κάθε περίπτωση βλέπει θετικά την νέα προσέγγιση Ερντογάν και προς την Ευρώπη και το ξεκλείδωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και προσβλέπει στην επανεκκίνηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Ο δρόμος προς την ένταξη θα είναι μακρύς», εκτιμούν οι ειδικοί. Ειδικά τώρα που οι σχέσεις των δύο χωρών Ελλάδας - Τουρκίας κινούνται μέσα σε νέο πρίσμα, μέσα σε ένα νέο περιβάλλον, με την Αθήνα να ευελπιστεί ότι το καλό κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τους σεισμούς στην Τουρκία, θα αποτελέσει μια ευκαιρία για βελτίωση των διμερών σχέσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ