ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: «Ναι» στους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, αρκεί να σέβεται το διεθνές δίκαιο

Ανδρουλάκης: «Ναι» στους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, αρκεί να σέβεται το διεθνές δίκαιο
INTIME / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για τη συνέχιση ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που έχουν ήδη παγώσει λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

«Η ύπαρξη ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας. Όμως πρέπει να βασίζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας.

Απαιτείται συνέπεια λόγων και πράξεων ώστε η «συγκρατημένη νέα αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» για την οποία έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, να μην ξαναδιαψευστεί» δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Για την απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε εκσυγχρονισμό των 80 τουρκικών μαχητικών F-16 και πώληση 40 νέων αεροσκαφών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τόνισε πως «δεν αποτελεί μια θετική εξέλιξη».

«Η ένταξη δεν περνάει Από το ΝΑΤΟ»

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και για την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με την ΕΕ ο κ. Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως «η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας είναι μία χίμαιρα»: «Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας δεν μπορούν να καθορίζονται από το ΝΑΤΟ, αλλά μόνο από τα ευρωπαϊκά όργανα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τη συνέχιση ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που έχουν ήδη παγώσει λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καταλήγοντας πως «μόνη λύση είναι μία ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας, που θα βασίζεται στην αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και θα διασφαλίζει τον σεβασμό στα κυριαρχικά μας δικαιώματα με ένα αυτοματοποιημένο πλαίσιο κυρώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ