ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίζουμε δεν υπάρχει πια – Οι συσχετισμοί της επόμενης ημέρας

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίζουμε δεν υπάρχει πια – Οι συσχετισμοί της επόμενης ημέρας
Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Στέφανος Κασσελάκης ΙΝΤΙΜΕ / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στην ουσία δεν υπάρχει πια, τουλάχιστον όχι όπως τον ξέραμε.

Η ειλημμένη απόφαση για αποχώρηση της τάσης Αχτσιόγλου, μαζί με την αποχώρηση της τάσης Τσακαλώτου και η σύμπτυξη των δύο αυτών τάσεων σε μία Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν αφοπλίζει το κόμμα μόνο μέσα στη Βουλή, αλλά και στην κοινωνία.

Χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις μισές οργανώσεις μελών του

Και αν ο ΣΥΡΙΖΑ έστω κι οριακά μπορεί να παραμείνει αξιωματική αντιπολίτευση το ότι χάνει, όπως πληροφορείται το CNN Greece, περισσότερες από τις μισές Οργανώσεις Μελών και τη συντριπτική πλειονότητα της Νεολαίας του δημιουργεί, αν μη τι άλλο, ζήτημα επιβίωσης.

Επισήμως, μάλιστα, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανακοινώσει την αποχώρησή της την Τετάρτη.

Μια πρώτη αντίδραση σε όλες αυτές τις εξελίξεις του Στέφανου Κασσελάκη αναμένεται να γίνει γνωστή σήμερα Δευτέρα στις 13.00 μέσα από τη ραδιοφωνική συχνότητα του Κόκκινου, αλλά και κατά την παρουσίαση, στις 19.00, του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη για τον ίδιο στην ΕΣΗΕΑ.

Ανομοιογενές το μπλοκ των προεδρικών

Πάντως, μόνο ομοιογενές δεν είναι το μπλοκ των προεδρικών, με τον Παύλο Πολάκη να δίνει τον επιθετικό τόνο το Σαββατοκύριακο και στην ουσία να καπελώνει την προσπάθεια Κασσελάκη να χτίσει γέφυρες με Αχτσιόγλου και σία με δεδομένο ότι το κόμμα δεν έχει έτοιμο πάγκο για να καλύψει την απώλεια των αποχωρούντων.

Δεν είναι, ωστόσο, μόνος του ο βουλευτής Χανίων αφού και άλλοι πέριξ του προέδρου είναι της γραμμής πως είναι προτιμότερο οι διαφωνούντες να φύγουν άμεσα από το να συνεχίσουν την υπονόμευση εκ των έσω.

Ζητούν από τον Κασσελάκη οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση

Την ίδια ώρα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παραμένουν στο κόμμα αλλά δεν ανήκουν στους προεδρικούς καλούν τον κ. Κασσελάκη να παίξει το ρόλο που του αναλογεί, να εκφράσει τα πολυσυλλεκτικά ρεύματα που συνθέτουν την αξιωματική αντιπολίτευση και να παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, έχοντας μάλιστα βαθιά πεποίθηση ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση συνέδριο το Φεβρουάριο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

«Έπρεπε ο Στέφανος Κασσελάκης να έχει δώσει ήδη τον τόνο», αναφέρουν χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για αυτονομημένα κέντρα δίπλα του που τον εγκλωβίζουν σε αυτοκαταστροφικές αποφάσεις.

Πώς «διαβάζουν» στον ΣΥΡΙΖΑ τις δημοσκοπήσεις

Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου υποβαθμίζουν τις δημοσκοπήσεις που τους δείχνουν τρίτο κόμμα με το σκεπτικό πως δεν έχει ανεβεί το ΠΑΣΟΚ- ΚΝΑΛ, αλλά έχει αυξηθεί το κύμα της αποχής εν αναμονή των εξελίξεων στο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνουν, μάλιστα, πως είναι λανθασμένη η σύγκριση με το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου γιατί το κόμμα είχε πέσει και σε μονοψήφια ποσοστά πριν την εμπλοκή Κασσελάκη στη διεκδίκηση της προεδρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ