ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεοπτικές άδειες: Ο δεύτερος γύρος

Τηλεοπτικές άδειες: Ο δεύτερος γύρος
Συνάντηση των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016 EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Το σκληρό παιχνίδι γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες μπαίνει στη δεύτερη φάση του με τους καναλάρχες να ζητούν ολιγοήμερη αναβολή στην κατάθεση της πρώτης από τις τρεις δόσεις των τηλεοπτικών αδειών, τη στιγμή που στο Μαξίμου έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην προετοιμασία της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών και τη ΔΕΘ.

Για την κυβέρνηση η προχθεσινή συνάντηση με τους υπερθεματιστές της δημοπρασίας είχε διαδικαστικό χαρακτήρα, καθώς στο Μαξίμου δεν επιθυμούν να χάσουν χρόνο μετά το πέρας του διαγωνισμού τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής.

Με τον πρωθυπουργό να έχει ήδη εξαγγείλει με το καλημέρα ότι κυβέρνηση θα διαθέσει τα έσοδα από τον διαγωνισμό για τις άδειες σε αδύναμα κοινωνικά στρώματα, η κυβερνητική πλευρά θέλει να εξελιχθεί η διαδικασία απρόσκοπτα, ώστε αμέσως μετά τον έλεγχο των πόθεν έσχες των προσωρινών υπερθεματιστών να εισπραχθεί το ποσό των περίπου 80 εκατ. ευρώ που είναι η πρώτη δόση για την χορήγηση των αδειών.

Από την πλευρά τους οι καναλάρχες επιχείρησαν προχτές να κερδίσουν τις εντυπώσεις, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν είναι λογικό να καταβληθεί το ποσό αυτό προτού το Συμβούλιο της Επικρατείας απαντήσει οριστικώς για τη νομιμότητα συμμετοχής όλων των υποψηφίων στο διαγωνισμό που έχει ολοκληρωθεί.

Επί της ουσίας, οι κάτοχοι των τηλεοπτικών αδειών ζητούν να δημοσιοποιηθεί πρώτα η απόφαση του ΣτΕ και στη συνέχεια να καταβάλλουν το ένα τρίτο του τιμήματος που συμφώνησε ο καθένας εξ αυτών για την τηλεοπτική άδεια ώστε να μην δημιουργηθούν παράπλευρα ζητήματα. Με βάση τις δεσμευτικές προσφορές, ο ΣΚΑΪ θα πρέπει να καταθέσει δόση 14,5 εκατ. ευρώ, το σχήμα Καλογρίτσα 17,5 εκατ. ευρώ, ο ANT1 25,3 εκατ. ευρώ και η εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη 24,6 εκατ. ευρώ.

Το σχετικό αίτημα εξέφρασε πρώτος δημόσια ο διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΪ Κώστας Κιμπουρόπουλος, ο οποίος παρόλα αυτά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο έλεγχος του πόθεν έσχες θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα.

Στον δεύτερο αυτό γύρο αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή εξέλιξη με τον εισαγγελέα Εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλο να ζητά την προσωρινή κράτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη για την υπόθεση των στημένων παιχνιδιών.

Ο εισαγγελέας πρότεινε να παραπεμφθεί σε δίκη ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και οι συγκατηγορούμενοί του στην υπόθεση για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, που αφορούν τη «δράση εγκληματικής οργάνωσης», εισηγούμενος στο Συμβούλιο Εφετών να διατάξει την προφυλάκιση του κ. Μαρινάκη, καθώς κρίνει ότι ο επιχειρηματίας δεν τήρησε τον όρο αποχής από τις δραστηριότητες της ομάδας, που του είχε επιβληθεί από την ανάκριση.

Κρέτσος: Φοβούνται συμψηφισμούς με οφειλές

Εν μέσω αυτού του ντελίριου, η επόμενη μεγάλη ημερομηνία για το παιχνίδι των τηλεοπτικών αδειών είναι η Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ είχε απορρίψει την Παρασκευή 26 Αυγούστου (λίγες ημέρες πριν από το διαγωνισμό) την αίτηση για προσωρινή αναστολή της διαγωνιστικής διαδικασίας που είχαν καταθέσει οι εννιά διεκδικητές. Οι διεκδικητές των αδειών ζητούσαν να ανασταλεί έως ότου εκδικαστούν από το ΣτΕ αιτήματα για λήψη ασφαλιστικών μέτρων που αφορούσαν ελλείψεις σε προϋποθέσεις ορισμένων μετεχόντων στον διαγωνισμό ή άλλα θέματα νομιμότητας.

Το ΣτΕ είχε τότε ορίσει για τις16 Σεπτεμβρίου τη συζήτηση των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων για τη νομιμότητα συμμετοχής όλων των υποψηφίων. Ωστόσο, η έκδοση της τελικής απόφασης από την ολομέλεια για τη συνταγματικότητα της διαδικασίας θα απαιτήσει μεγαλύτερο διάστημα.

Οι περισσότεροι σχολιαστές των εξελίξεων προεξοφλούν ότι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο θα πράξει αναλόγως και δεν θα δεχτεί τα ασφαλιστικά μέτρα στη συνεδρίαση της μεθεπόμενης Παρασκευής· ημέρα όμως κατά την οποία θα πρέπει να κατατεθούν οι πρώτες δόσεις, καθώς σύμφωνα με τον σχετικό νόμο η πρώτη δόση θα πρέπει να είναι εντός δεκαπέντε ημερών από την ανακήρυξη κάθε δικαιούχου.

Με χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας απάντησε αρνητικά στο αίτημα των καναλαρχών, λέγοντας ότι «οφείλουμε να διαφυλάξουμε τη διαδικασία και να τηρήσουμε τη διαδικασία όπως προβλέπει ο νόμος».

Ανέφερε δε με νόημα ότι «από την άλλη είναι ένα αίτημα που είναι λογικό, διότι φοβούνται ενδεχομένως ότι αν υπάρχει απόφαση κατά του διαγωνισμού, τα χρήματα που θα καταθέσουν θα συμψηφιστούν με υπάρχουσες ή μελλοντικές οφειλές».

Το ποσό των 246 εκατ. ευρώ που καλούνται να καταβάλλουν οι νικητές της διαδικασίας είναι υπερπολλαπλάσιο των 80 εκατ. που ανέμεναν στο Μαξίμου. Είναι, όμως, περισσότερο το πολιτικό κεφάλαιο που θέλουν να διαφυλάξουν, έχοντας κερδίσει τις πρώτες εντυπώσεις για το ύψος του τιμήματος.

Το σημείο που «πονά» την κυβέρνηση είναι, βεβαίως, το ζήτημα των εργαζομένων που κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς δουλειά και πάνω σε αυτό πατούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί καθημερινά. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ χθες δια της εκπροσώπου του Ράνιας Σβίγκου, όσο και το Μαξίμου από την Κυριακή έκαναν λόγο για «κροκοδείλια δάκρυα».

«Την ίδια στιγμή όμως, που στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους στεκόμαστε απέναντι σ’ αυτούς που επεδίωξαν και συνεχίζουν να επιδιώκουν ακόμα, τη συνέχιση της ανομίας και της αυθαιρεσίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», τόνισε η κ. Σβίγκου.

Για τους εργαζόμενους στα κανάλια που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και για τον αριθμό των υπαλλήλων που συμφώνησαν να απασχολούν οι νέοι καναλάρχες, μίλησε ραδιοφωνικώς ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των καναλιών στο Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνοντας ότι μπήκε τέλος στο διευθυντικό δικαίωμα για απολύσεις.

«Υφιστάμεθα επιθέσεις ανοίκιες (...) Όταν θίγονται επιχειρηματικά συμφέροντα, βάζουν ως ασπίδα τους εργαζόμενους», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας. Υπογράμμισε δε ότι για τα νέα αδειοδοτημένα κανάλια υπάρχει όρος για ελάχιστο αριθμό προσωπικού, που αν παραβιαστεί οδηγεί σε ανάκληση της δεκαετούς άδειας.

Από την πλευρά της η ΝΔ μέσω 52 βουλευτών της, με επικεφαλής τον Λευτέρη Αυγενάκη και υπογράφοντες τους δύο αντιπροέδρους του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη και Κωστή Χατζηδάκη, υπστήριξε προχτές ότι η διαδικασία αδειοδότησης που ακολούθησε η κυβέρνηση προσβάλλει τη δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα παραμένει μετέωρη, καθώς δεν έχει αποφανθεί ακόμη το ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά.

Από Παρασκευή σε Παρασκευή

Ο έλεγχος των πόθεν έσχες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την προσεχή Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα υποδεχτεί τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ και υψηλόβαθμο στέλεχος της ισπανικής κυβέρνησης (καθώς ο Μαριάνο Ραχόι ακύρωσε την επίσκεψή του λόγω των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων στη Μαδρίτη).

Την ίδια μέρα θα συνέρχεται στην Μπρατισλάβα το Eurogroup που θα εξετάσει την πρόοδο της Αθήνας στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων από τον περασμένο Μάιο για τη δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας των 27 με τις πληροφορίες να λένε ότι θα εξεταστεί η δημιουργία ταμείου διαχείρισης κρίσεων για την προστασία της ευρωζώνης από μελλοντικά σοκ.

Είναι μάλλον απίθανο η κυβέρνηση να δώσει έδαφος στους καναλάρχες όσο θα φιλοτεχνεί το ευρωπαϊκό προφίλ της –εν μέσω πανευρωπαϊκής αμηχανίας για τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα στη Γερμανία και αβεβαιότητας για την πορεία του Brexit–, μία ημέρα κιόλας πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου αναμένεται να τονιστεί το τρίπτυχο νομιμότητα, δίκαιη ανάπτυξη, κοινωνικό κράτος.

Τη δε Παρασκευή που θα συνεδριάσει το ΣτΕ και θα αναμένεται η πρώτη δόση για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στη σλοβακική πρωτεύουσα για την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ξαναπιάσουν τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης (από εκεί που την άφησαν στα τέλη Ιουνίου στις Βρυξέλλες).

Κάπου ενδιάμεσα η κυβερνητική πλευρά θα δοκιμάσει να αντιμετωπίσει την εμπλοκή στο ζήτημα του ΕΣΡ, θέλοντας να χρεώσει πολιτικά στη ΝΔ την όποια αποτυχία επανασύστασής του. Οι πληροφορίες θέλουν εντός του Σεπτεμβρίου τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να επιδιώκει μέσα από την Διάσκεψη των Προέδρων την εκ νέου συγκρότηση του Συμβουλίου.

Κι όλα αυτά εν όψει δεύτερης αξιολόγησης, η οποία τοποθετείται χρονικά τον Οκτώβριο, με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ προσφάτως να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει νωρίτερα.

Με τόσες πολιτικές εξελίξεις, το τελευταίο που θα περίμενε κανείς να κινδυνεύει στην Ελλάδα είναι το μέλλον των τηλεοπτικών καναλιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ