ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεοπτικές άδειες: Παραμένει το αδιέξοδο μετά την υποψηφιότητα Πολύδωρα για το ΕΣΡ

Τηλεοπτικές άδειες: Παραμένει το αδιέξοδο μετά την υποψηφιότητα Πολύδωρα για το ΕΣΡ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Προς ναυάγιο οδεύει η συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, όπως διαφαίνεται από την υποδοχή της υποψηφιότητας του Βύρωνα Πολύδωρα για την θέση του προέδρου από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση αιφνιδίασε με την κίνησή της να προτείνει το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργό, Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ, δέχθηκε όμως τα πυρά της αντιπολίτευσης για την συγκεκριμένη επιλογή, γεγονός που δείχνει ότι το αδιέξοδο σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση ΕΣΡ θα παραμείνει και στη Διάσκεψη των Προέδρων που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

Δεδομένων των αντιδράσεων στην υποψηφιότητα Πολύδωρα, δύσκολα θα βγει λευκός καπνός από τη Διάσκεψη των Προέδρων για την προεδρία του ΕΣΡ, καθώς για αυτό απαιτείται πλειοψηφία 4/5, πράγμα που μοιάζει αδύνατο, με τις πιθανότητες να συγκλίνουν περισσότερο στο να μην υπάρξει συμφωνία για τη συγκρότηση ΕΣΡ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επαναλαμβάνουν πως αυτό που προέχει είναι η επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, με την κυβέρνηση να καταθέτει τη Δευτέρα διάταξη με την οποία θα καταργείται το άρθρο του νόμου 4339/15 το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση. «Όλες οι αρμοδιότητες, καθώς και του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του επανέρχονται έτσι στο ΕΣΡ», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

«Είναι αυτονόητο ότι υπό το φως της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών της διεξαγωγής περνάει στο ΕΣΡ άμεσα, όπως άλλωστε προέβλεπε από την αρχή ο Ν.4339/15. Είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις. Η συγκρότηση ΕΣΡ, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και η επακόλουθη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων», τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Τι κρύβεται πίσω από την πρόταση για Πολύδωρα;

Αν και η πρόταση της κυβέρνησης αιφνιδίασε αρκετούς, εξυπηρετεί δύο βασικούς στόχους του Μαξίμου.

Ο πρώτος, αφορά την επιδίωξη της κυβέρνησης να «στριμώξει» πολιτικά τη Νέα Δημοκρατία καταδεικνύοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει πρόθεση να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Υποδεικνύοντας ένα πρόσωπο όπως τον Βύρωνα Πολύδωρα στο Μαξίμου θεώρησαν ότι είτε η ΝΔ θα αναγκαστεί να τον αποδεχτεί είτε, σε αντίθετη περίπτωση, θα εκτεθεί πολιτικά και επικοινωνιακά.

2466350

Πηγή: Eurokinissi-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/φωτογραφία αρχείου

Από την άλλη, η πορεία των πραγμάτων δείχνει ότι στην κυβέρνηση επιχειρούν, πλέον, στροφή 180 μοιρών καθώς αμέσως μετά την ανακοίνωση για τον Πολύδωρα ήρθε και η ανακοίνωση του Νίκου Παππά για παράλληλη επαναφορά των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ από τον υπουργό Επικρατείας, όπως προέβλεπε ο νόμος Παππά. Πρόκειται στην ουσία για κατάργηση βασικής αρχής του νόμου Παππά τον οποίο το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό.

Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης καθώς μέχρι το βράδυ της Παρασκευής από το Μαξίμου επέμεναν ότι πρώτα θα κατατεθεί ο νόμος – γέφυρα και ακολούθως θα συγκροτηθεί το ΕΣΡ

Το χρονικό της υποψηφιότητας Πολύδωρα

Βύρων Πολύδωρας και Ροδόλφος Μορώνης είναι τα πρόσωπα που προτείνονται για τις θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΕΣΡ για τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που θα γίνει τη Δευτέρα.

Αυτό ανακοίνωσε και επισήμως ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης το μεσημέρι του Σαββάτου. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Βύρωνα Πολύδωρα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Βουλής.

Αν και το πρωί του Σαββάτου, κυβερνητικές πηγές σημείωναν στο ΑΠΕ ότι "η πρόταση που θα κατατεθεί θα είναι πρόσωπο που η ΝΔ δεν θα μπορεί να απορρίψει" η αξιωματική αντιπολίτευση ξεκαθάρισε, με ανακοίνωσή της, ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Η δήλωση του Ν. Βούτση

2623604 copy copy

Πηγή: Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

«Αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ, όπως μου ζητήθηκε εργάζομαι για ευρεία αποδοχή και συναίνεση», υποστήριξε ο ΠτΒ και εξέφρασε την ελπίδα του να υπάρξει συναίνεση στην πέμπτη διάσκεψη πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα. Μετά από τις δηλώσεις του υπουργού Νίκου Παππά για τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, δεν θα υπάρχει έδαφος για προσχηματικές αιτιάσεις», είπε ο κ. Βούτσης.

Β. Πολύδωρας:Το αδιέξοδο δεν πάει άλλο

Την επιθυμία του να συμβάλει στη νομική και θεσμική εξομάλυνση στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών αποδεχόμενος την πρόταση της κυβέρνησης να αναλάβει τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ, καθώς «ο τόπος έχει πολλά προβλήματα και το αδιέξοδο δεν πάει άλλο», εξέφρασε ο Βύρων Πολύδωρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, άμα τη ολοκλήρωση της συνάντησής του με τους κ.κ. Τσίπρα και Βούτση.

17243115

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Πολύδωρας στους εκπροσώπους του Τύπου:

H κατάσταση στο θέμα αυτό ειναι σε βραχυκύκλωμα. Θεωρώ την πρόταση που μου έγινε ως τιμητική, αλλά κυρίως ως πρόταση για μια θέση ευθύνης. Όλοι οι δυνάμενοι να εκφέρουν γνώμη και οι έχοντες αποφασιστικότητα για συμβολή, είναι υποχρεωμένοι να δράσουν. Αυτό που είπα στους κυρίους Βούτση και Τσίπρα είναι ότι βασική προϋπόθεση είναι με συνταγματική συμμόρφωση να αποδεχθούμε την απόφαση του ΣτΕ. Το καίριο σημείο είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Συνταγμα. Την έκαναν δεκτή».

Ερωτηθείς σχετικά με τα όσα υποστηρίζει η Νέα Δημοκράτια περί επικοινωνιακών τεχνασμάτων, ο κ. Πολύδωρας, επί 32 έτη στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε λέγοντας ότι:

Eγώ δεν κάνω κανένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Και ούτε είδα από τον Πρόεδρο της Βουλής ή τον πρωθυπουργό να κάνουν ή να έχουν τάση για επικοινωνιακά τεχνάσματα. Αντιθέτως, είδα τάση για συναίνεση. Η συναίνεση αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή μου. Θέλω να μιλήσω με τον κ. Μητσοτάκη και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και να εκθέσω τις σκέψεις μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κληθείς να προσδιορίσει το χρονικό σημείο που του έγινε η πρόταση, ο κ. Πολύδωρας χαμογέλασε και απέφυγε να απαντήσει.

Αρνητική η Νέα Δημοκρατία

Άμεση ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία με ανακοίνωσή της απορρίπτει τόσο την πρόταση για συγκρότηση του ΕΣΡ πριν την οριστική απόσυρση του νόμου Παππά όσο και το πρόσωπο του Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ.

2621599

Πηγή: Eurokinissi

Η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, δείχνει ότι βρίσκεται σε απελπισία. Οφείλει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφορούσε στα πρόσωπα που συνθέτουν το ΕΣΡ, αλλά στην αντισυνταγματική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στον κ. Παππά.
Απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.

Η στελέχωση του ΕΣΡ με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους θα ακολουθήσει αμέσως μετά. Σε κάθε περίπτωση, όλοι γνωρίζουν, ότι το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που προτείνεται από τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί.

Στη συνέχεια, η Νέα Δημοκρατία εξηγεί ότι "ο Βύρων Πολύδωρας με δηλώσεις του στο παρελθόν, έχει στηρίξει τον νόμο Παππά άρα δεν είναι κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ ενώ στο παρελθόν έχει προτείνει και συνεργασία της Χρυσής Αυγής με τη Νέα Δημοκρατία, πράγμα αδιανόητο".

Ν. Παππάς: Να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν συναινέσεις

2618669

Πηγή: Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

"Είναι αυτονόητο ότι υπό το φως της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών της διεξαγωγής περνάει στο ΕΣΡ άμεσα, όπως άλλωστε προέβλεπε από την αρχή ο νόμος 4339/15. Είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις. Η συγκρότηση του ΕΣΡ, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και η επακόλουθη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων", τονίζει με σχετική του ανακοίνωση ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Ούτε το Ποτάμι ψηφίζει Πολύδωρα

Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη χαρακτηρίζει τον υποψήφιο πρόεδρο «πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας» και τονίζει πως δεν είναι διατεθειμένο να ακολουθήσει τον κατήφορο της κυβέρνησης.

2621332

Πηγή: Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

To Ποτάμι δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων αρχών. Δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας... Δεν πρόκειται να γίνει συνεργός στον κατήφορο που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Θέση πήρε και ο ίδιος ο επικεφαλής του κόμματος, με ανάρτηση του στο Twitter. Συγκεκριμένα ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε: «Αύριο τα ρολόγια μία ώρα πίσω. Σήμερα 60 χρόνια πίσω, όπως λέει και ο σοφός».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Δεν θα ψηφίσουμε τον «υπουργό της ζαρντινιέρας»

«Ο προτεινόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος Πρόεδρος κ. Βύρων Πολύδωρας δεν ικανοποιεί τα κριτήρια που έχουμε θέσει». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωση της η Δημοκρατική Συμπαράταξη για την υποψηφιότητα του κ.Πολύδωρα για τη θέση του πρόεδρου του ΕΣΡ.

2619742 1

Πηγή: Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατακρίνει την επιλογή του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και εμμένει στην θέση του για στήριξη της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, εάν τα πρόσωπα πληρούν «αυστηρές προϋποθέσεις».

Επίσης κάνει λόγο για εξυπηρέτηση γνωστών «πολιτικών παιχνιδιών» και ανακοινώνει επίσημα πως δεν προτίθεται να ψηφίσει «τον "Υπουργό της ζαρντινιέρας". Αυτόν που είχε προτείνει τη συνεργασία του πολιτικού του χώρου, με την Χρυσή Αυγή».

Οι ΑΝΕΛ χαιρετίζουν την πρόταση για τον Β. Πολύδωρα και καλούν τη ΝΔ, να συναινέσει για την συγκρότηση του ΕΣΡ

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θεωρούμε ότι η προσωπικότητα του Βύρωνα Πολύδωρα πληροί όλες τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο θεσμός για αυτή τη θέση» δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος Μανταλένα Παπαδοπούλου και προσθέτει:

«Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει, επιτέλους, να συναινέσει στο αίτημα για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, ώστε να πάψει να επικρατεί το καθεστώς ανομίας και αναρχίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Έν.Κεντρώων: Η κυβέρνηση να αποφύγει κάθε νομοθετική πρωτοβουλία και η ΝΔ να συμβάλει στον σχηματισμό ΕΣΡ

«Για να υπάρχει αποτέλεσμα στη διάσκεψη των προέδρων πρέπει να αποφύγει η κυβέρνηση κάθε παράπλευρη νομοθετική πρωτοβουλία και να μετατεθούν όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Ακόμη και τις προσωρινές άδειες λειτουργίας των σταθμών να τις δώσει το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων και συμπληρώνει:

«Η δε ΝΔ, οφείλει να συμβάλλει στο σχηματισμό ΕΣΡ γιατί διαφορετικά θα παρουσιαστεί σαν κόμμα που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να ρίξει την κυβέρνηση».

ΚΚΕ: Δεν παίρνουμε μέρος σε παζάρια με στόχο την αναδιανομή της πίτας στα ΜΜΕ

«Ο αποπροσανατολισμός καλά κρατεί. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν αναγορεύσει σε "μητέρα των μαχών" της μεταξύ τους αντιπαράθεσης το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και της συγκρότησης του ΕΣΡ, για να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση σε όλα τα άλλα σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα που επιδεινώνουν τη ζωή του λαού. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε παζάρια και παιχνίδια που έχουν ως κύριο στόχο την αναδιανομή της πίτας στα ΜΜΕ και το ποιος θα επικρατήσει σε αυτή την αναδιανομή» αναφέρει σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την αντιπαράθεση σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες.

Διαβάστε επίσης:

Το προφίλ του υποψηφίου για την προεδρία του ΕΣΡ, Βύρωνα Πολύδωρα

Τηλεοπτικές άδειες: Ούτε το Ποτάμι ψηφίζει Πολύδωρα

Τηλεοπτικές άδειες: Πολύδωρας και Μορώνης το δίδυμο του ΕΣΡ

ΝΔ: Ο Β. Πολύδωρας δεν πληροί τις προϋποθέσεις

Β. Πολύδωρας: Να συμβάλουμε στην άρση του αδιεξόδου

Ο Βύρων Πολύδωρας το πρόσωπο που προτείνεται για πρόεδρος του ΕΣΡ

Τηλεοπτικές άδειες: Τη Δευτέρα με διάταξη η επαναφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ

ΚΚΕ: Δεν θα πάρουμε μέρος στα παιχνίδια τους για τις τηλεοπτικές άδειες

Τηλεοπτικές άδειες: Να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν συναινέσεις, λέει ο Ν. Παππάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ