ΕΛΛΑΔΑ

Ρομαντικές νησιωτικές αποδράσεις μια «ανάσα» από την Αθήνα

Ρομαντικές νησιωτικές αποδράσεις μια «ανάσα» από την Αθήνα

Βρίσκονται μια ώρα μακριά από την Αθήνα και είναι ιδανικοί γιαερωτευμένους. Μια… ανάσα από την πρωτεύουσα, Εύβοια, Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες και Αίγινα είναι ορισμένοι από τους ρομαντικότερους νησιωτικούς προορισμούς που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από την ερωτική ατμόσφαιρα του… Παρισιού, της Ρώμης ή της Κωνσταντινούπολης

Αν και μπορεί η σκέψη στο άκουσμα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου να ταξιδεύει σε κάποια από τις προαναφερθείσες μητροπόλεις στο εξωτερικό, οι κοσμοπολίτικοι οικισμοί, οι κατάφυτες πλαγιές και οι μαγευτικές διαδρομές των νησιών του Αργοσαρωνικού αποζημιώνουν και με το παραπάνω τους επισκέπτες τους.

2

Η πλούσια Εύβοια

Γραφικά χωριουδάκια, κατάφυτες πλαγιές, μαγευτικές διαδρομές και παραδεισένιες παραλίες. Ίσως τα χαρακτηριστικά αυτά να μην αρκούν για να περιγράψουν τις φυσικές ομορφιές που προσφέρει στους ερωτευμένους -κι όχι μόνο- εκδρομείς η Εύβοια. Εκτός από το δημοφιλή προορισμό της Χαλκίδας, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας προσφέρει δεκάδες ακόμα επιλογές κοντινών χειμερινών αποδράσεων σε όσα ζευγάρια θέλουν να γιορτάσουν τον Αγ. Βαλεντίνο μακριά από την πρωτεύουσα. Η περιπλάνηση στο επιβλητικό βουνό της Δίρφης, στην καρδιά του νησιού, δεν προσφέρει μόνο απεριόριστη θέα, αλλά και απίστευτες ομορφιές στα γραφικά χωριουδάκια που φιλοξενεί στις πλαγιές της, όπως οι οικισμοί Στενή, Στρόπωνες και Λάμαρη. Οι ομορφιές συνεχίζονται και στο βορειότερο τμήμα του νησιού με βόλτες στις «ήσυχες» Ροβιές, στη Λίμνη και στην Αιδηψό, αλλά και στην Κάρυστο με τα περίφημα Δρακόσπιτα, στο ενετικό πύργο Μπούρτζι, στους Μύλους με το περίφημο Καστέλο Ρόσσο -Κόκκινο κάστρο, στους Κυλίνδρους με τις εντυπωσιακές μαρμάρινες κολώνες από αρχαία λατομεία και στις Πετριές με το γραφικό λιμανάκι Άγιοι Απόστολοι.

Ο κοσμοπολίτικος Πόρος

Σαν ένα κομμάτι παζλ που ξέφυγε από την Πελοπόννησο, ο Πόρος είναι από τους πιο «ερωτικούς» νησιωτικούς προορισμούς του Αργοσαρωνικού Κόλπου. Ξεκινώντας τη βόλτα από το λιμάνι με τα προσαραγμένα ψαροκάικα και ιστιοπλοϊκά να δίνουν μία πρώτη γεύση από την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του νησιού, ο επισκέπτης κάνει ένα σύντομο ταξίδι στο χρόνο, περιπλανώμενος στα σοκάκια της αρχοντικής πόλης με τα νεοκλασικά σπίτια και το Αρχαιολογικό Μουσείο στην πλατεία Κορύζη, αλλά και στο ιστορικό ρολόι που υψώνεται στο λόφο, στο κέντρο του Πόρου. Εκεί κοντά, ανάμεσα στα πεύκα, υπάρχουν και τα ερείπια του δωρικού ιερού του Ποσειδώνα από γαλάζιο ασβεστόλιθο, όπου ο κυνηγημένος ρήτορας Δημοσθένης έβαλε τέλος στη ζωή του, πίνοντας κώνειο.

3

Οι αριστοκρατικές Σπέτσες

Η ρομαντική εμπειρία στις Σπέτσες ξεκινά σε μια από τις άμαξες, που υπάρχουν ακόμα στο νησί. Η διαδρομή με τον καροτσέρη από το Παλιό Λιμάνι, στον Άγιο Νικόλαο και στη Ντάπια, αλλά και η βόλτα με τα πόδια στην πλατεία του Ρολογιού, στους ταρσανάδες, στο μουσείο της Μπουμπουλίνας και στο αρχοντικό Χατζηγιάννη-Μέξη κερδίζει τους επισκέπτες με την πρώτη ματιά. Παράλληλα, ο πρωινός καφές με θέα το Κόστα, το Πόρτο Χέλι, το νησί της Δοκού, αλλά και την «αρχόντισσα» Ύδρα, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το νησί των Σπετσών, αποζημιώνει ακόμα και το πιο απαιτητικό ζευγάρι που θα επισκεφθεί το νησί των καπεταναίων και των αρχοντικών.

4

Η βασίλισσα Ύδρα

Η Ύδρα θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως η «βασίλισσα» του Αργοσαρωνικού. Η μικρή, αλλά μεγαλειώδης επιφάνεια του νησιού, κρύβει δεκάδες «στολίδια», όπως είναι η κομψή πόλη-λιμάνι, τα επιβλητικά καπετανόσπιτα και τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά του 18ου αι., οι γραφικές εκκλησίες και τα πλακόστρωτα δρομάκια. Η θέα σε Περίπτερο, Σπηλιά και Υδρονέτα που έχει μαγέψει ζωγράφους, όπως τον Πάμπλο Πικάσο και τον Μαρκ Σαγκάλ, αλλά και στα Καμίνια με το πανέμορφο μικρό λιμάνι κα το «Κόκκινο σπίτι», γεμίζουν τους εκδρομείς με εικόνες και συναισθήματα. Ο Βλυχός, ο Μόλος, η Επισκοπή, το Μανδράκι, είναι ορισμένοι ακόμα σημεία ενδιαφέροντος, που ταξιδεύουν τον επισκέπτη στη μακραίωνη ναυτική ιστορία της Ύδρας.

5

Η ερωτεύσιμη Αίγινα

Αν και είναι πασίγνωστη για τα φιστίκια της, η Αίγινα έχει πολλές ακόμα ακαταμάχητες ομορφιές, με τη γεωγραφική της θέση να καθιστά το νησί ως έναν, επίσης, ιδανικό ρομαντικό προορισμό, τόσο για ολιγοήμερες αποδράσεις από την Αθήνα, όσο και για πολυήμερες διακοπές. Τους πολυάριθμους επισκέπτες του νησιού προσελκύουν, μεταξύ άλλων, η γεμάτη εκπλήξεις πόλη της Αίγινας, το προσκύνημα του Αγίου Νεκταρίου και το κάτασπρο εκκλησάκι του Αϊ-Νικόλα, η μεσαιωνική Παλαιοχώρα, τα πέτρινα βυζαντινά εκκλησάκια, οι αρχαιολογικοί χώροι και οι παραθεριστικοί οικισμοί. Κάθε γωνιά σε αυτό το νησί «κρύβει» και μία μεγάλη βόλτα στην ιστορία: από τον αρχαιολογικό χώρο της Αφαίας και τα ερείπια του ιερού του Ελλάνιου Δία, μέχρι το Κυβερνείο του Ιωάννη Καποδίστρια και το σπίτι του Καζαντζάκη, όπου έγραψε την Οδύσσεια.

6

ΔΗΜΟΦΙΛΗ