ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Γυμνοί, μεθυσμένοι, βάνδαλοι, αγενείς: αυτοί ήταν οι χειρότεροι τουρίστες του 2023

Γυμνοί, μεθυσμένοι, βάνδαλοι, αγενείς: αυτοί ήταν οι χειρότεροι τουρίστες του 2023
Βανδαλισμοί μνημείων, άσεμνες φωτογραφίες, καταστροφές αγαλμάτων. Μερικά από τα «κατορθώματα» τουριστών το 2023

Το 2023 είχαμε τουρίστες που γδύθηκαν από τη μέση και κάτω σε ιερούς χώρους, που χάραξαν τα ονόματά τους ή έκαναν γκράφιτι σε αρχαία μνημεία, που έσπασαν αρχαία αγάλματα, που οδήγησαν σε πεζοδρομημένες περιοχές, που έθεσαν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο για μερικά likes στα social media. Και όχι μόνο αυτά. Ας θυμηθούμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις από τη χρονιά που φεύγει.

Ιανουάριος

Η χρονιά ξεκίνησε με έναν Αμερικανό που πιάστηκε να οδηγεί πάνω στην πεζοδρομημένη γέφυρα Πόντε Βέκιο στη Φλωρεντία, την πιο διάσημη γέφυρα της Ιταλίας, που χτίστηκε στη μεσαιωνική περίοδο και στη συνέχεια ανακατασκευάστηκε για να συνδέσει το Παλάτσο Πίτι όπου ζούσαν οι Μέδικοι με το ανάκτορο Ουφίτσι όπου εργάζονταν. Στον 34χρονο Αμερικανό επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ευρώ.

Μάρτιος

Μπαίνοντας στην άνοιξη, ένας Ρώσος τουρίστας, φωτογραφήθηκε ημίγυμνος σε ιερό χώρο στο Μπαλί. Ο Yuri Chilikin γδύθηκε από τη μέση και κάτω για να φωτογραφηθεί στο όρος Agung, ένα ηφαίστειο ιερό για τον θεό Σίβα. Ο Chilikin δεν ήταν ο μόνος τουρίστας που συμπεριφερόταν άσχημα στο Μπαλί. Τον ίδιο μήνα, οι αρχές ανακοίνωσαν την απαγόρευση στους τουρίστες να νοικιάζουν μοτοσικλέτες, λόγω των ατυχημάτων που προκαλούν.

Εν τω μεταξύ, στην Ιαπωνία, οι αρχές ανακοίνωσαν την δίωξη ανδρών επισκεπτών του θεματικού πάρκου Ghibli Park, που είναι αφιερωμένο στο έργο της δημοφιλούς εταιρείας κινουμένων σχεδίων Studio Ghibli, οι οποίοι έβγαζαν άσεμνες φωτογραφίες προσποιούμενοι ότι επιτίθενται σεξουαλικά σε νεαρές γυναίκες – χαρακτήρες των ταινιών.

Οι καρτούν ηρωίδες του Studio Ghibli ενώ παρενοχλούνται από τουρίστες

Επιστρέφοντας στην Ιταλία, η Φλωρεντία βρέθηκε στο έλεος ενός ακόμη Αμερικανού τουρίστα στο τιμόνι. Σε έναν 43χρονο άνδρα επιβλήθηκε πρόστιμο 470 ευρώ επειδή οδήγησε παράνομα το νοικιασμένο αυτοκίνητό του – μια κατακόκκινη Ferrari – στην πεζοδρομημένη Piazza della Signoria, την κεντρική πλατεία της πόλης.

Στη Βενετία, ένας επισκέπτης έθεσε τον εαυτό του σε κίνδυνο πηδώντας σε ένα κανάλι από την οροφή ενός τριώροφου κτιρίου. Ο δήμαρχος Luigi Brugnaro έγραψε στο Twitter ότι θα δώσει στον δράστη «πιστοποιητικό ηλιθιότητας και πολλές κλωτσιές» μόλις εντοπιστεί, και κατηγόρησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Κάνουν αυτά τα ηλίθια πράγματα για τα likes».

Μερικές φορές δεν είναι ένα άτομο που συμπεριφέρεται άσχημα – είναι μια ολόκληρη χώρα. Τον Μάρτιο, το Άμστερνταμ ξεκίνησε την εκστρατεία «Stay Away» για να αποτρέψει τους νεαρούς Βρετανούς άνδρες από το να έρχονται στην πρωτεύουσα για να προκαλέσουν χάος με τα μπάτσελορ πάρτι τους. Η καμπάνια προειδοποιούσε τους επίδοξους θορυβώδεις ταξιδιώτες για την πιθανότητα να συλληφθούν, να τους επιβληθεί πρόστιμο ή να καταλήξουν στο νοσοκομείο μετά από ένα ξεφάντωμα με ναρκωτικά που πήγε στραβά.

Απρίλιος

Μια ομάδα νεαρών ενήλικων ανδρών έμπλεξε σε μπελάδες στο εθνικό πάρκο Lake District του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς η φυσική ομορφιά του τοπίου δεν τους αρκούσε και αποφάσισαν να ενισχύσουν την εμπειρία με «μαγικά» μανιτάρια. Οι εθελοντές διασώστες ειδοποιήθηκαν από περαστικούς και βρήκαν την ομάδα «που φαινόταν να έχει αποπροσανατολιστεί», σύμφωνα με τα ρεπορτάζ.

Μάιος

Στο ξεκίνημα της καλοκαιρινής περιόδου, ένα αυστριακό χωριό βαρέθηκε τόσο πολύ τους τουρίστες που τραβούσαν selfies, ώστε έστησε έναν φράχτη για να εμποδίσει τη θέα. Το Χάλστατ, που λέγεται ότι ενέπνευσε την ταινία της Disney «Ψυχρά κι Ανάποδα» (Frozen), έστησε τον φράχτη μην αντέχοντας άλλο τους 10.000 επισκέπτες την ημέρα στο χωριό των περίπου 800 κατοίκων.

Μερικές φορές η κακή συμπεριφορά έχει τραγικές συνέπειες – και όχι μόνο για τους τουρίστες. Στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone στις ΗΠΑ ένας νεογέννητος βίσωνας χωρίστηκε από τη μητέρα του και το υπόλοιπο κοπάδι διασχίζοντας ένα ποτάμι, κι ένας άνδρας το πήρε στην αγκαλιά του παρά τους κανονισμούς του πάρκου που αναφέρουν ότι οι επισκέπτες πρέπει να μένουν σε απόσταση τουλάχιστον 23 μέτρων από τα ζώα. Μετά από αυτή την αλληλεπίδραση, το κοπάδι απέρριψε το μικρό, το οποίο στη συνέχεια άρχισε να πλησιάζει τους επισκέπτες του πάρκου. Το ζώο υποβλήθηκε σε ευθανασία από τους δασοφύλακες.

Ιούνιος

Τον Ιούνιο, ένας τουρίστας στο Κολοσσαίο της Ρώμης πιάστηκε να σκαλίζει τις λέξεις «Ivan + Hayley 23» στο μνημείο ηλικίας 2.000 ετών. Καθώς τον βιντεοσκοπούσαν, χαμογελούσε – αλλά ήταν λιγότερο χαρούμενος όταν η αστυνομία τον εντόπισε μόλις μια μέρα αργότερα. Ο Βρετανός ικέτευσε τις ιταλικές αρχές για συγχώρεση, και δήλωσε ότι δεν ήξερε πόσο παλιό ήταν το μνημείο. Πρόκειται να δικαστεί το 2024.

Ιούλιος

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και τον επόμενο μήνα στο Κολοσσαίο. Σε δύο διαδοχικές ημέρες, δύο έφηβοι συνελήφθησαν να χαράζουν τα ονόματά τους στο μνημείο∙ πρώτα μια κοπέλα από την Ελβετία και στη συνέχεια ένας νεαρός από τη Γερμανία.

Αύγουστος

Καθώς σφίγγουν οι ζέστες, ο κόσμος βγάζει τα ρούχα του για να δροσιστεί. Άλλο όμως το σπίτι μας και η παραλία και άλλο μια φάρμα με ηλιοτρόπια στην Αγγλία, που διαπίστωσε ότι όλο και πιο πολλοί επισκέπτες της πόζαραν γυμνοί ανάμεσα στα λουλούδια. Οι ιδιοκτήτες της Stoke Fruit Farm στο νησί Χέιλινγκ, στα ανοικτά της νότιας ακτής της Αγγλίας, απηύθυναν έκκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τοποθέτησε πινακίδες ζητώντας από τους επισκέπτες να μην γδύνονται.

Εν τω μεταξύ, στην πολύπαθη Ιταλία, δύο Γερμανοί τουρίστες 20 και 21 ετών συνελήφθησαν επειδή έκαναν γκράφιτι με το όνομα της ποδοσφαιρικής τους ομάδας (Μόναχο 1860) στον 460 ετών Διάδρομο Βαζάρι της Φλωρεντίας, ένα πανέμορφο παραποτάμιο πέρασμα που συνδέεται με την περίφημη Πιανακοθήκη Ουφίτσι. Σύμφωνα με τις αρχές, προκάλεσαν ζημιά άνω των 9.000 ευρώ.

Στα βόρεια της χώρας, μια ομάδα Γερμανών τουριστών έριξαν στο έδαφος ένα ανεκτίμητης αξίας άγαλμα στην προσπάθειά τους να ποζάρουν για την τέλεια φωτογραφία στο Viggiù, κοντά στη λίμνη Κόμο.

Και καθώς οι θερμοκρασίες εκτοξεύονταν στη Ρώμη, μια τουρίστρια πιάστηκε να μπαίνει μέσα στη Φοντάνα ντι Τρέβι για να γεμίσει το μπουκάλι της με νερό. Η είσοδος στο διάσημο συντριβάνι τιμωρείται με πρόστιμο 500 ευρώ.

Στο Παρίσι, δύο μεθυσμένοι Αμερικανοί τουρίστες ξύπνησαν ένα πρωί πάνω στον Πύργο του Άιφελ, έχοντας περάσει εκεί τη νύχτα. «Φέρονται να εγκλωβίστηκαν εκεί λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ», δήλωσε η εισαγγελία της πόλης.

Οκτώβριος

Το 2022, ένας τουρίστας προκάλεσε χάος στα Μουσεία του Βατικανού σπάζοντας αρχαία γλυπτά. Φέτος, το σκηνικό επαναλήφθηκε στο Ισραήλ, όπου δύο ρωμαϊκά γλυπτά του δεύτερου αιώνα μ.Χ. καταστράφηκαν από έναν Αμερικανό τουρίστα. Η αστυνομία δήλωσε ότι ο άνδρας είχε ρίξει τα αγάλματα επειδή τα θεωρούσε ειδωλολατρικά, ενώ ο δικηγόρος του ισχυρίστηκε ότι ο πελάτης του έπασχε από το «σύνδρομο της Ιερουσαλήμ», όπου οι τουρίστες κατακλύζονται τόσο πολύ από την Ιστορία, που αποσυνδέονται από την πραγματικότητα.

Το «αξιοθαύμαστο» έργο Αμερικανού τουρίστα σε μουσείο της ΙερουσαλήμIsrael Police via AP

Νοέμβριος

Η κακή συμπεριφορά τουριστών συνεχίστηκε και τον χειμώνα. Τον Νοέμβριο απαγορεύτηκε ισόβια η είσοδος στις Φιλιππίνες σε έναν Αμερικανό τουρίστα που έγραψε βωμολοχίες στο έντυπο εισόδου στη χώρα. Ο 34χρονος είναι ο 44ος ξένος υπήκοος φέτος που του απαγορεύεται η είσοδος λόγω ασεβούς συμπεριφοράς.

Με πληροφορίες από: The worst-behaved tourists of 2023 by Julia Buckley, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ