ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Η Ελλάδα στις «μαύρες» σελίδες της πανδημίας - Οι εμβολιασμοί και η πίεση του ΕΣΥ

Κορωνοϊός: Η Ελλάδα στις «μαύρες» σελίδες της πανδημίας - Οι εμβολιασμοί και η πίεση του ΕΣΥ
INTIME NEWS / © Intime p.a.

«Το υγειονομικό πρόβλημα της Βόρειας Ελλάδας μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα πρόβλημα όλης της χώρας». Αυτό σχολιάζουν τις τελευταίες ώρες αρκετοί επιδημιολόγοι και επιστήμονες, με αφορμή την εκρηκτική επιδημιολογική εικόνα που εμφανίζει η Βόρεια Ελλάδα, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και τις νέες 1.298 μολύνσεις που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ στη Θεσσαλονίκη.

Η «μαύρη» σελίδα με τα 7.335 κρούσματα

Η χθεσινή ημέρα, ωστόσο, ήταν ακόμη μία μαύρη σελίδα στο «τετράδιο της πανδημίας» που γράφουμε καθημερινά όλοι μας, πάνω από 20 μήνες. Με 7.335 νέα κρούσματα, 477 διασωληνώσεις και 65 θανάτους, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι απλά μία δύσκολη ημέρα και θα περάσει και κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος για τις επόμενες εβδομάδες.

Το εξαιρετικά δυσοίωνο νέο για τις διασωληνώσεις, είναι ότι αυτές αφορούν νέους ανθρώπους, σε παραγωγική ηλικία- 30, 40 και 50 ετών- και στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστους.

Οι αριθμοί τρομάζουν και ίσως γι’ αυτό τον λόγο τις τελευταίες ημέρες - ιδιαίτερα μετά τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που ξεκίνησαν το Σάββατο 6 Νοεμβρίου - αυξήθηκαν κατακόρυφα οι εμβολιασμοί, μία αύξηση που σκαρφάλωσε στο 200% χθες.

Ειδικότερα, όπως τόνισε τη Δευτέρα ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τις τελευταίες επτά μέρες παρατηρείται μία πολύ σημαντική αύξηση στα ραντεβού. Σε σχέση με τα ραντεβού πρώτης δόσης, κλείστηκαν 175.000 ραντεβού - πάντα συγκρίνουμε με την προηγούμενη βδομάδα, τις προηγούμενες 7 μέρες - είχαν κλειστεί 60.000 και έτσι έχουμε μία αύξηση της τάξης του 185%.

Επίσης, κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης σε σχέση με 94.000 ραντεβού της προηγούμενης εβδομάδας, μία αύξηση της τάξης του 200%.

Στη χθεσινή ενημέρωση στο υπ. Υγείας, τόσο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, όσο και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, απηύθυναν έκκληση για να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση, όσοι πολίτες εμβολιάστηκαν πριν έξι μήνες.

Λίγο αργότερα, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο πανεπ. Θράκης Ευάγγελος Μανωλόπουλος, τόνισε ότι εξαιτίας του ιδιαίτερα αυξημένου ιικού φορτίου αλλά και του πολύ μεταδοτικού στελέχους Δέλτα είναι λογικό να κινδυνεύουν να νοσήσουν και οι εμβολιασμένοι. Πρόσθεσε ακόμη, ότι εκείνο που τον τρομάζει δεν είναι η τέταρτη δόση του εμβολίου, αλλά οι επόμενοι μήνες, και πώς «το πρόβλημα της Β. Ελλάδας, μπορεί να γίνει πρόβλημα όλης της Ελλάδας».

Νοσοκομεία Covid 19 το Σωτηρία & ο Άγ. Παύλος

Το μεγάλο στοίχημα, όμως, είναι το ΕΣΥ και οι αντοχές του για ακόμη μία φορά. Και είναι πραγματικά ειρωνικό να σκεφθεί κανείς, ότι πέρυσι τα νοσοκομεία μας όπως και το υγειονομικό προσωπικό, βίωσαν ασφυκτικές ημέρες και νύχτες. Φέτος όμως, υπάρχει το δώρο του εμβολίου, το οποίο δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε στο βαθμό που θα έπρεπε.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο εμβολιασμός σε ποσοστό 70,2% του ενήλικου πληθυσμού και 61,2% του γενικού πληθυσμού, δεν αρκεί για το περίφημο τείχος ανοσίας. Και δυστυχώς, χάσαμε το πλεονέκτημα του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου που θα μπορούσε να είχε εμβολιαστεί ένα μεγάλος μέρος του πληθυσμού.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όσο δύσκολα και εάν είναι τα πράγματα, η κυβέρνηση φαίνεται πώς έχει αποφασίσει, αφενός να μην προχωρήσει σε απαγορευτικό - συνολικό, ή τοπικό, δεν θα την πληρώσουν οι εμβολιασμένοι, όπως συχνά αναφέρει ο Πρωθυπουργός - και αφετέρου, το ΕΣΥ δεν πρόκειται να μετατραπεί σε υγειονομικό σύστημα μονοθεματικής περίθαλψης.

Έτσι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας, εκτός από το νοσοκομείο Σωτηρία και τον Άγιο Παύλο στη Θεσσαλονίκη, κανένα άλλο νοσοκομείο, δεν θα μετατραπεί αποκλειστικά σε νοσηλευτήριο COVID.

Κοντά στις επιτάξεις γιατρών

Όσον αφορά στις επιτάξεις των γιατρών, το σχέδιο αυτό είναι πιθανόν να υλοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εάν οι νέες μολύνσεις, συνεχίσουν να καταγράφουν δραματική αύξηση.

Έρχονται τα μονοκλωνικά και τα αντιιικά

Και μέσα στο ζοφερό αυτό τοπίο, υπάρχουν κάποια αχνά χαμόγελα, με αφορμή τα μονοκλωνικά αντισώματα που αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας γύρω στις 15 Νοεμβρίου, όπως έχει αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μετά την συμφωνία της Ελλάδας με την ΕΕ για κοινές προμήθειες, αλλά και τα δύο αντιιικά φάρμακα της Merck και της Pfizer (το οποίο δεν έχει εγκριθεί ακόμη). Τα μονοκλωνικά αντισώματα θα μπορεί να τα λάβει κάποιος στο νοσοκομείο, ενώ τα αντιιικά φάρμακα είναι θεραπείες που μπορεί να λάβει ένας ασθενής από το στόμα στο σπίτι του. Στόχος και των δύο φαρμακευτικών κατηγοριών είναι να τα λάβει ο ασθενής αμέσως μόλις νοσήσει, ώστε να μην διασωληνωθεί και επομένως να μην κινδυνεύσει.

Φυσικά σε καμία των περιπτώσεων, τα παραπάνω φάρμακα δεν θα αντικαταστήσουν τα εμβόλια.

Μέχρι τότε, και φυσικά όλο το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να επιδείξουμε σιδηρά πειθαρχία, να εμβολιαστούμε με την αναμνηστική δόση- εάν έχουν περάσει έξι μήνες- να μην ξεχνάμε τη μάσκα και να τηρούμε όλα τα υπόλοιπα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όπως τόνισε στις 4 Νοεμβρίου στο CNN Greece ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, η πορεία της πανδημίας θα παραμείνει αυξητική και την εβδομάδα που διανύουμε, ενώ μία αργή επιβράδυνση, εκτιμάται ότι ίσως έχουμε από τη επόμενη Δευτέρα, οπότε θα έχουν λειτουργήσει τα μέτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ