ΚΟΣΜΟΣ

Oruc Reis: «Έφτασε στο σημείο των ερευνών» συνοδεία πολεμικών πλοίων

Oruc Reis: «Έφτασε στο σημείο των ερευνών» συνοδεία πολεμικών πλοίων
(Semih Ersozler/DHA via AP)

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Αθήνα να παρακολουθεί στενά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, και Τούρκους αξιωματούχους να προχωρούν σε «μπαράζ» προκλήσεων μετά από την έκδοση Navtex για έρευνες του Oruc Reis κοντά στο Καστελόριζο το πρωί της Δευτέρας. Όπως έγινε γνωστό το πρωί, στις 12:00 συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ έχει συγκληθεί και το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) για να εκτιμηθεί η κατάσταση. 

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ενώ το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε tweet του, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ επιβεβαίωσε πως το τουρκικό σκάφος έφτασε στην περιοχή όπου θα κάνει τις έρευνες ενώ παράλληλα διεμήνυσε πως «η ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή».

Μάλιστα, στην ανάρτησή του προσθέτει «Oruc Reis, 83 εκατομμύρια (σ.σ. Τούρκοι) βρίσκονται πίσω σου».

Πληροφορίες αναφέρουν πως το Oruc Reis πλέει συνοδεία πολεμικών πλοίων.

Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα επιχείρησε από χθες να στήσει σκηνικό έντασης, καθώς το στίγμα του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis καθώς και των συνοδευτικών σκαφών Cengiz Han και Ataman χάθηκαν από το βράδυ.

Τσαβούσογλου: Η συμφωνία μας συμφέρει – Με εντολή Ερντογάν τα πλοία κατευθύνονται στην περιοχή

Για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ αλλά και τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας πως με εντολή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα τουρκικά πλοία κατευθύνονται προς θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καστελόριζου.

Ο Τούρκος υπουργός εξαπέλυσε για πολλοστή φορά «πυρά» κατά της Αθήνας ενώ παράλληλα υποστήριξε πως τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάιρο «δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας».

Ωστόσο υποστήριξε πως «είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Με την εντολή του προέδρου μας, τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή» είπε ο Τσαβούσογλου.

«Με την εντολή του προέδρου μας, τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή» είπε ο Τσαβούσογλου, και συμπλήρωσε:

«Έτσι όπως φαίνεται, έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας. Αυτή η συμφωνία μας συμφέρει, διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση. κανένας δεν μπορεί να μας πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές. Κανένας δεν μπορεί οτιδήποτε για τις έρευνες και τις γεωτρήσεις που κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει να κάνει διάλογο».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως οι συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο «ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα».

«Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά» είπε κλείνοντας ο ίδιος.

Νέα Navtex

Το πρωί, η Άγκυρα ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους εκδίδοντας νέα NAVTEX για σεισμικές έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου -την ίδια περιοχή όπου η Τουρκία ήθελε να πραγματοποιήσει έρευνες τον Ιούλιο.

H ΝAVTEX ενεργοποιείται από σήμερα, 10 Αυγούστου, και θα ισχύει έως και τις 23 Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, από σήμερα το πρωί στις 5:00 ενεργοποιήθηκε και η NAVTEX της Πέμπτης για την άσκηση με πραγματικά πυρά των τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται ήδη σε πλήρη ετοιμότητα από τη στιγμή που εκδόθηκε η πρώτη NAVTEX για την άσκηση με τα πραγματικά πυρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ