ΚΟΣΜΟΣ

Κοινός εχθρός ΗΠΑ και Ταλιμπάν το ISIS-K - Ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στην Καμπούλ

Κοινός εχθρός ΗΠΑ και Ταλιμπάν το ISIS-K - Ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στην Καμπούλ
Σκηνές τρόμου έξω από το αερόδρομιο της Καμπούλ AP Photo

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) εξελίσσεται στο νέο μεγάλο εχθρό των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ακραίοι τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Το αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποιεί ότι «θα τους κυνηγήσει» και ανακοινώνει ότι η επιχείρηση εκκένωσης στο Αφγανιστάν συνεχίζεται.

«Η απειλή από το Ισλαμικό Κράτος είναι εντελώς υπαρκτή· αναμένουμε οι επιθέσεις αυτές να συνεχιστούν και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε προετοιμασμένοι» δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, η ακραία ισλαμιστική οργάνωση, γνωστή με το ακρωνύμιο ISIS-K, αναλάμβανε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μέσω ανάρτησης στο λογαριασμό της στο Telegram.

Περισσότεροι από 60 Αφγανοί, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 160 τραυματίστηκαν στο αιματοκύλισμα στις πύλες του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, όπου συρρέουν επί μέρες χιλιάδες Αφγανοί επιχειρώντας να διαφύγουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Νεκροί έπεσαν και 12 Αμερικανοί στρατιώτες και 15 τραυματίστηκαν, επιεβαιώθηκε επισήμως από το Πεντάγωνο. Σύμφωνα με το Associated Press, οι 11 από τους νεκρούς είναι πεζοναύτες και ο ένας ανήκει στο στρατιωτικό υγειονομικό προσωπικό.

Ο στρατηγός Μακένζι επιβεβαίωσε ότι οι επιθέσεις φέρουν τη «σφραγίδα» του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν, λέγοντας ότι εκτελέστηκαν από δύο καμικάζι. Και οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να αναλάβουν δράση κατά της ακραίας τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Παραδέχθηκε, επίσης, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με τους Ταλιμπάν για την ασφάλεια του αεροδρομίου, παρέχοντας πληροφορίες «όχι όλες αλλά ικανές», γεγονός που απέτρεψε άλλες ανάλογες επιθέσεις, όπως είπε.

Αποκάλυψε ότι διεξάγονται συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για διεύρυνση της ζώνης ασφαλείας γύρω από το αεροδρόμιο, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει κάτι που να τον πείθει ότι οι Ταλιμπάν βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις.

Ερωτηθείς πώς οι βομβιστές κατόρθωσαν να προσεγγίσουν τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, ο στρατηγός Μακένζι ανέφερε πως «σαφώς υπήρξε αποτυχία» εκ μέρους των δυνάμεων των Ταλιμπάν στον έλεγχο των Αφγανών έξω από το αεροδρόμιο. Οι Ταλιμπάν είχαν δηλώσει νωρίτερα από πλευράς τους ότι η επίθεση σημειώθηκε σε χώρο υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ.

Ο στρατηγός Μακένζι, πάντως, ανέφερε πως οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν «μοιράζονται τον κοινό σκοπό» της απομάκρυνσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, και χαρακτήρισε «χρήσιμη» τη συνεργασία μαζί τους -σε μία δήλωση που κατά τους αναλυτές φανερώνει πόσο τα πράγματα έχουν αλλάξει και τον πραγματισμό που πρέπει να επιδείξουν οι ΗΠΑ, καθώς στην ουσία έχασαν τον πόλεμο, και οι Ταλιμπάν νίκησαν.

Την ίδια στιγμή, το Φόρειν Όφις στο Λονδίνο εξέδωσε νέα προειδοποίηση για «υψηλό κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης» γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αναφέροντας ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή.

Επί των εξελίξεων συνεδρίασε στις ΗΠΑ το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας υπό τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος και είχε προειδοποιήσει κατ' επανάληψη την περασμένη εβδομάδα για την απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων, υπεραμυνόμενος της άρνησής του να παρατείνει πέραν της 31ης Αυγούστου την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν.

Στη Βρετανία την ίδια στιγμή, ο Μπόρις Τζόνσον, συγκάλεσε επίσης εκτάκτως την επιτροπή διαχείρισης κρίσεων Cobra. Από το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοινώθηκε πως δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των στρατιωτών της χώρας.

Η βρετανική επιχείρηση εκκένωσης του Αφγανιστάν θα συνεχιστεί, παρά τις «βάρβαρες» επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε ο Τζόνσον κατόπιν της σύσκεψης ταυτόχρονα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη στο Ισραήλ, διαβεβαίωσε πως η Γερμανία «δεν θα ξεχάσει» μετά την 31η Αυγούστου τους Αφγανούς που δεν έχουν καταφέρει να επιβιβαστούν στις πτήσεις διαφυγής από τη χώρα, προσθέτοντας ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν.

Την επείγουσα ανάγκη στενής συνεργασίας της διεθνούς κοινότητας για να εμποδίσει την επιστροφή της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν υπογράμμισαν την ίδια στιγμή αμφότεροι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Υπό το φως των δραματικών εξελίξεων, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των μόνιμων κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Δευτέρα.

Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν: Οι ακραίοι των ακραίων τζιχαντιστών

Η επίθεση έξω από το αεροδρόμιο ακολούθησε τις προειδοποιήσεις από τις υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών και σύμμαχων χωρών περί «άμεσης απειλής» τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν -εξ ου και οι δυτικές κυβερνήσεις είχαν καλέσει τους πολίτες τους να μην μεταβαίνουν στο αεροδρόμιο.

Η ακραία ισλαμιστική οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις πιο αιματηρές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν.

Προσφιλείς στόχοι του ISIS-K είναι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, Αφγανοί πολιτικοί και υπουργεία, οι Ταλιμπάν, θρησκευτικές μειονότητες, όπως οι Σιίτες μουσουλμάνοι και οι Σιχ, δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ καθώς και διεθνείς υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων αρωγής.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Αιματοκύλισμα και μπαράζ εκρήξεων

Ισχυρή έκρηξη οδήγησε νωρίς το απόγευμα σε αιματοκύλισμα στις πύλες του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, όπου συρρέουν επί μέρες χιλιάδες Αφγανοί επιχειρώντας να διαφύγουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Μόλις λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε δεύτερη επίθεση, ενώ έως αργά τη νύχτα είχε σημειωθεί μπαράζ εκρήξεων κοντά στο αεροδρόμιο, όπου βρίσκονται πλέον στο τελευταίο στάδιο η δραματική επιχείρηση εκκένωσης.

Ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών παραμένει συγκεχυμένος, με τελευταίες πληροφορίες των διεθνών ειδησεογραφικών μέσων να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 60 νεκρούς και περισσότερους από 160 τραυματίες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ανάμεσά στα θύματα βρίσκονται γυναίκες και παιδιά.

Από αμερικανικής πλευράς έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 12 στρατιωτικών και ο τραυματισμός άλλων 15. Οι βρετανικές δυνάμεις δεν υπέστησαν απώλειες, ούτε και προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους και για νέες επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ενώ ουδεμία ένδειξη υπάρχει από το Λευκό Οίκο ότι ο Τζο Μπάιντεν προτίθεται να μεταθέσει την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου για την απόσυρση.

Kabul-airport-3.jpg
Καπνός υψώνεται από το σημείο της έκρηξης έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ (AP Photo/Wali Sabawoon)

Στην πύλη Άμπεϊ, όπου σημειώθηκε η τρομοκρατική επίθεση, σταθμεύουν τις τελευταίες ημέρες πέραν των αμερικανικών και μέλη των βρετανικών δυνάμεων, σύμφωνα με το BBC. Είναι μία από τις τρεις πύλες που είχαν κλείσει κατόπιν των προειδοποιήσεων για τον κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος.

Στο σημείο εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού και αλλοφροσύνης, με τους Ταλιμπάν να ανοίγουν στη συνέχεια πυρ στον αέρα. Σε σκληρά πλάνα που ανήρτησε στο Διαδίκτυο Αφγανός δημοσιογράφος διακρίνονται νεκροί μέσα σε λίμνες αίματος, σε έναν δρόμο, ανάμεσα σε συντρίμμια.

Λίγο αργότερα σημειώθηκε νέα έκρηξη κοντά στο ξενοδοχείο Baron, σε μικρή απόσταση από την πύλη Άμπεϊ του αεροδρομίου, για να ακολουθήσει το βράδυ και τρίτη, ισχυρή έκρηξη κοντά στο αεροδρόμιο, όπως μετέδωσαν το ρωσικό πρακτορείο Sputnik και το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ΤRT. Δεν υπήρξαν άμεσα αναφορές για θύματα από την τελευταία επίθεση.

Κοντά στα μεσάνυχτα, τοπική ώρα, ακόμη μία ισχυρή έκρηξη σημειωνόταν στην αφγανική πρωτεύουσα, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο σημείο, αυτόπτες μάρτυρες και τοπικά μέσα ενημέρωσης. Δύο αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι η έκρηξη ακούστηκε από μια περιοχή σε απόσταση 3-4χλμ από το αεροδρόμιο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ είχαν εκδώσει άμεσα προειδοποίηση κατόπιν της πρώτης έκρηξης ζητώντας να μην κατευθυνθεί κανείς προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ, και όσοι είναι εκεί «να φύγουν άμεσα». Ανάλογες προειδοποιήσεις απηύθυναν στους πολίτες τους και άλλες χώρες.

Εν μέσω πυρών ιταλικό C-130 με δημοσιογράφους και Αφγανούς

Πυρά ερρίφθησαν, εν τω μεταξύ, λίγο πριν τις επιθέσεις αυτοκτονίας προς την κατεύθυνση αεροσκάφους C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ιταλίας κατά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν δημοσιογράφοι που κάλυπταν τις τελευταίες ημέρες τις δραματικές εξελίξεις στη χώρα, καθώς και 98 Αφγανοί που διαφεύγουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Η δημοσιογράφος του Skytg24, Σιμόνα Βάστα, η οποία επέβαινε στο αεροσκάφος, δήλωσε ότι επικράτησαν «στιγμές πανικού.

Ο πιλότος έκανε αναγκαστικό ελιγμό, μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα La Repubblica, ενώ τόσο η La Stampa, όσο και η Corriere della, αναφέρουν επικαλούμενες πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών, ότι τα πυρά δεν είχαν στόχο το ιταλικό αεροσκάφος.

Πιθανώς ερρίφθησαν για να διαλύσουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τις πύλες του αεροδρομίου, χωρίς να είναι σαφές ποιοι πυροβόλησαν.

Το αεροσκάφος δεν υπέστη ζημιές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ