ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Ωμότητες εις βάρος των αμάχων - Κράτος περιορισμένης κυριαρχίας επιθυμεί η Ρωσία

Πόλεμος Ουκρανία: Ωμότητες εις βάρος των αμάχων - Κράτος περιορισμένης κυριαρχίας επιθυμεί η Ρωσία
Τα τελευταία 24ωρα οι κάτοικοι πόλεων που το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κρύβονται στα καταφύγια, δέχονται ωμά χτυπήματα AP Photo/Felipe Dana

Με τη Ρωσία να κλιμακώνει τις πολεμικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία με ωμές επιθέσεις κατά αμάχων σε Μαριούπολη, Τσερνίχιβ, Χάρκοβο, το διπλωματικό πεδίο συγκεκριμενοποιείται μετά από μαραθώνιες ειρηνευτικές συνομιλίες Μόσχας - Κιέβου.

Στις διαπραγματεύσεις της Τρίτης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι ένα ουδέτερο στρατιωτικό καθεστώς για την Ουκρανία «συζητείται σοβαρά σε σχέση με τις εγγυήσεις ασφαλείας» από τις δύο πλευρές, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι οι απαιτήσεις της Ρωσίας για τερματισμό του πολέμου γίνονται «πιο ρεαλιστικές».

Οι ελπίδες για διπλωματική πρόοδο ήρθαν στο προσκήνιο αφού ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι η Ουκρανία είναι απίθανο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ο Λαβρόφ χαιρέτισε τις σχετικές δηλώσεις περί μη ένταξης στη Συμμαχία, λέγοντας ότι «το επιχειρηματικό πνεύμα» που αρχίζει να εμφανίζεται στις συνομιλίες «δίνει ελπίδα ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό το θέμα».

Πρόκειται για βασική απαίτηση του Πούτιν, καθώς η Μόσχα ζητά από το Κίεβο να εγκαταλείψει κάθε σχέδιο ένταξης στη Συμμαχία μέσω συνταγματικής κατοχύρωσης. Εξίσου αδιαπραγμάτευτη είναι και η αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, και την ανεξαρτησία των αποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ που διακήρυξαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Βήματα διπλωματικής προόδου σημειώθηκαν σήμερα, Τετάρτη, καθώς οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν συγκεκριμένα σημεία των συνομιλιών για την κατάπαυση πυρόςκαι τον Λαβρόφ να δηλώνει ότι «απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις» ήταν «κοντά στο να συμφωνηθούν» στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που δημοσιεύτηκε αρχικά από τους Financial Times και ανέφερε ότι η Ρωσία θα επιδιώξει μια ουκρανική δήλωση «ουδετερότητας» και περιορισμούς στο μέγεθος του στρατού της, επιβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων. Η ουδετερότητα της Ουκρανίας στο μοντέλο της Αυστρίας ή της Σουηδίας έχει τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου επικεφαλής διαπραγματευτής, Μιχαήλο Ποντόλιακ, ξεκαθάρισε πως η πλήρης απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος είναι αδιαπραγμάτευτη. Το Κίεβο προτείνει ένα ουκρανικό μοντέλο εγγυήσεων ασφαλείας, το οποίο συνεπάγεται την άμεση και νομικά κατοχυρωμένη συμμετοχή ορισμένων εγγυητήριων χωρών, σε περίπτωση που κάποιος παραβιάσει ξανά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Βασικό ζήτημα για εμάς είναι το καθεστώς της Κριμαίας και του Ντονμπάς και ορισμένα ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως η αποναζιστικοποίηση, τα δικαιώματα των ρωσόφωνων και το καθεστώς της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία» δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Μόσχας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Ωμότητες κατά αμάχων

Την ώρα που αυτές οι δύσκολες διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, η Ρωσία -που κατά τους Αμερικανούς δεν σημειώνει κάποια αισθητή πρόοδο στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς της στην Ουκρανία- έχει βάλει στο στόχαστρο τον άμαχο πληθυσμό. Τα τελευταία 24ωρα οι κάτοικοι πόλεων που το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κρύβονται στα καταφύγια, δέχονται ωμά χτυπήματα.

Τα κτήρια κατοικιών στο Κίεβο ήταν μόνο η αρχή, καθώς σήμερα κλιμακώθηκε σε άλλο επίπεδο η τρομοκρατία και οι πυραυλικές επιθέσεις του ρωσικού στρατού.

Στόχος ρωσικών βομβαρδισμών έγινε το απόγευμα ένα θέατρο στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι στην περικυκλωμένη πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της Μαριούπολης, περίπου 1.000 με 1.200 άνθρωποι βρίσκονταν εκεί κατά τη σημερινή επίθεση, ενώ ο αριθμός των θυμάτων είναι ακόμη άγνωστος.

Οι ρωσικές δυνάμεις «κατέστρεψαν σκόπιμα και κυνικά το Θέατρο στην καρδιά της Μαριούπολης». Το αεροπλάνο που βομβάρδισε είχε την εικόνα που αργότερα είδε το φως της δημοσιότητας: «ДЕТИ» δηλαδή «παιδιά» γραμμένο και στις δύο πλευρές του κτηρίου ώστε να φαίνεται από αέρος, όπως προκύπτει από τις δορυφορικές φωτογραφίες.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε ότι στοχοθέτησε θέατρο όπου είχαν καταφύγει άμαχοι στην πολιορκημένη Μαριούπολη, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Στην πόλη Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν 13 ανθρώπους που στέκονταν σε ουρά για να αγοράσουν ψωμί.

«Στις 10:00 π.μ., τοπική ώρα, στρατιώτες των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων πυροβόλησαν εναντίον ανθρώπων που στέκονταν στην ουρά για ψωμί κοντά σε ένα παντοπωλείο στο Τσερνίχιβ. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, σκοτώθηκαν 10 άμαχοι» ανακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας. Σε νεότερο απολογισμό των ουκρανικών αρχών, 13 άμαχοι σκοτώθηκαν από τα ρωσικά πυρά.

«Σήμερα, οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν 10 άτομα που στέκονταν στην ουρά για ψωμί στο Τσερνίχιβ. Τέτοιες φρικτές επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν. Εξετάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές για να διασφαλίσουμε τη λογοδοσία για τυχόν εγκλήματα θηριωδίας στην Ουκρανία» ανέφερε αρχικά η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Βίντεο -που εντόπισε γεωγραφικά το CNNi ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα- δείχνει σορούς στο έδαφος, αλλά οι εικόνες είναι θολές.

Στο Κίεβο, στο οποίο ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας, οι μάχες συνεχίζονται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι σειρήνες αεράμυνας ηχούν συνεχώς προειδοποιώντας τους πολίτες. Δύο πολυώροφα κτήρια κατοικιών χτυπήθηκαν από οβίδες σήμερα το πρωί, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι.

Το βράδυ, βομβαρδισμοί ρωσικών δυνάμεων προκάλεσαν φωτιά και ζημιές σε σπίτια και σε μια γραμμή φυσικού αερίου στη συνοικία Ποντίλ του Κιέβου, δήλωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, προσθέτοντας ότι δεν έχουν εντοπίσει ακόμη θύματα. Η φωτιά έχει περιοριστεί και οι εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης και διάσωσης έχουν αναπτυχθεί στο σημείο.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό που προκάλεσε πυρκαγιά σε μια αγορά στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα η ουκρανική κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Στο στόχαστρο βρέθηκε και μια αυτοκινητοπομπή με αμάχους που εγκατέλειπαν νωρίτερα σήμερα τη Μαριούπολη, με προορισμό τη Ζαπορίζια. Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για την επίθεση με οβίδες πυροβολικού κατά της αυτοκινητοπομπής.

«Εγκληματία πολέμου» αποκάλεσε για πρώτη φορά ο Μπάιντεν τον Πούτιν

Στον απόηχο αυτών των σκληρών γεγονότων και εικόνων, που έρχονται ως κορωνίδα άγριων επιθέσεων κατά αμάχων των προηγούμενων ημερών, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε για πρώτη φορά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, ο Μπάιντεν είπε: «Νομίζω ότι είναι εγκληματίας πολέμου».

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε ότι ο Μπάιντεν «μίλησε από καρδιάς» και με βάση όλα αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση «που είναι βάρβαρες ενέργειες ενός βάναυσου δικτάτορα μέσω της εισβολής του σε μια ξένη χώρα».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «μια νομική διαδικασία» για τη διερεύνηση ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου «συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε πει ότι οι ΗΠΑ αναζητούν στοιχεία για να προσδιορίσουν εάν οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν σκόπιμα αμάχους.

Σχολιάζοντας τη δήλωση Μπάιντεν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αντέδρασε, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική».

Δείτε πώς κάλυψε σε liveblog το CNN Greece την 21η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ