ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Από τον πρώτο θάνατο, στον αυτοπεριορισμό και στο lockdown

Κορωνοϊός: Από τον πρώτο θάνατο, στον αυτοπεριορισμό και στο lockdown
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το γενικό Lockdown το οποίο επέβαλλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη από σήμερα Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 στις 6:00 το πρωί και για δύο εβδομάδες, με σκοπό να περιορίσει τη διασπορά του COVID -19 και να δώσει μία ανάσα στο ΕΣΥ, ήταν προδιαγεγραμμένο από τις πρώτες ημέρες που χτύπησε την πόρτα της χώρας μας η πανδημία.

Φάνηκε όμως ότι θα πάρει σάρκα και οστά και ότι έχει «κλειδώσει», το απόγευμα του Σαββάτου 21 Μαρτίου, στην τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Στην ενημέρωση αυτή, οι τόνοι και από τις δύο πλευρές, και του καθηγητή Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και εκπροσώπου του υπ. Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα αλλά και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά ήταν δραματικοί.

Και οι δύο άνδρες με πραγματικά δραματικό αλλά και λυρικό ύφος, απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να συμπεριφερθούν ώριμα με ατομική ευθύνη, καθώς οι ώρες είναι κρίσιμες όπως τόνισαν.

Πριν μιλήσουν οι Εντατικές…

Ήταν μία οριακή στιγμή, καθώς επιχείρησαν να μιλήσουν απευθείας, στο συναίσθημα και στο φιλότιμο του πολίτη, γνωρίζοντας ίσως, ότι σε λίγες ημέρες, θα αρχίσουν να μιλάνε οι… Εντατικές.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, η απειλή υπάρχει είναι εδώ και ο κίνδυνος είναι ορατός. «Δεν θέλω να σπείρω πανικό αλλά βλέπουμε μία πίεση στο σύστημα» είπε.

Μάλιστα λίγο αργότερα, έγινε ακόμη πιο δραματικός, τονίζοντας ότι βλέπει μπροστά του δύο εικόνες: «το κομβόι των στρατιωτικών οχημάτων στην Ιταλία, να μεταφέρει τα πτώματα και το κομβόι των Ελλήνων στα διόδια» (το οποίο έφευγε για τα χωριά του…, ή τις παραλίες). Και κατέληξε με την φράση του Μαρκές, λέγοντας ότι «θα χρειασθεί να πεθάνουμε πολλές φορές, για να ξαναγεννηθούμε».

Ο λυγμός του Σωτήρη Τσιόδρα

Από την δική του πλευρά, ο καθηγητής Τσιόδρας, σε ένα έντονα φορτισμένο κλίμα, δεν δίστασε να δείξει για ακόμη μία φορά το ανθρώπινο πρόσωπό του, δακρύζοντας μάλιστα, την ώρα που μιλούσε για τις μανάδες, τους πατεράδες, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, όταν θα έρθει η ώρα ίσως, να παλέψουν σε μία ΜΕΘ και με την ευχή, να μην φθάσουν οι υγειονομικοί μας στο σημείο να επιλέγουν ποιος θα μπει και ποιος θα μείνει έξω, όπως ήδη συμβαίνει στην Ιταλία.

«Η απάντηση που δίνω εσωτερικά μέσα μου και την αφήνω στην κρίση σας, είναι πως το θαύμα της ιατρικής επιστήμης του 2020, είναι η παράταση της ποιοτικής επιβίωσης αυτών των ατόμων, πολλοί από τους οποίους είναι μανάδες και πατεράδες μας, είναι γιαγιάδες και παππούδες.

Η απάντηση είναι πως τιμούμε όλους, σεβόμαστε όλους, προστατεύουμε όλους, αλλά κατ΄ εξοχήν αυτούς. Δε μπορούμε να υπάρχουμε, ούτε να έχουμε ταυτότητα χωρίς αυτούς», τόνισε εμφατικά, αναφερόμενος σε έναν γνωστό του, πολύ σοβαρό επιστήμονας παγκόσμια καταξιωμένο, όταν του είπε, ότι «κάνουμε πολλή φασαρία για λίγους ηλικιωμένους και ανίκανους από τα χρόνια νοσήματα συμπολίτες μας».

Την τελευταία λέξη δεν θα την έχει ο θάνατος… υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αποφασισμένος να παλέψει με το θηρίο, τον αόρατο αλλά όχι ανίκητο εχθρό με την ονομασία COVID-19.

Προδιαγεγραμμένο το lockdown

Η γενική απαγόρευση λοιπόν, ίσως ήταν προδιαγεγραμμένη αλλά και καλά μελετημένη από τις 12 Μαρτίου 2020, ημέρα κατά την οποία κατέληξε ο πρώτος ασθενής με κορωνοϊό, ο 66χρονος που βρισκόταν μεταξύ των προσκυνητών που είχαν επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους. Να θυμίσουμε, ότι ο ασθενής που είχε υποκείμενα νοσήματα, εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020.

Από εκείνη την ημέρα, τα μέτρα διαδέχονταν το ένα το άλλο και ήταν δρακόντεια και ακραία. Οι πολίτες άκουγαν ευλαβικά κάθε απόγευμα στις 6 την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας από τους Τσιόδρα και Χαρδαλιά, και δεν πίστευαν στα αυτιά τους. Και την άλλη ημέρα συμπεριφέρονταν σαν να μην υπάρχει ούτε ένα μέτρο.

Την απαγόρευση των σχολείων, δεν άργησε να διαδεχθεί το κλείσιμο των εμπορικών κέντρων, των κομμωτηρίων, των καφέ των Μουσείων και των θεματικών πάρκων, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 13 Μαρτίου. Οι επόμενες ημέρες που ακολούθησαν, έδειξαν ανάγλυφα την προσωπικότητα του λαού μας. Ο πανικός και ο συνωστισμός, ήταν τεράστιος, τόσο στα Σούπερ Μάρκετ, όσο και στα πάρκα, αλλά και στις παραλίες της Αττικής και όχι μόνο.

Κινηθήκαμε γρήγορα…

Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα αναφορικά με την λήψη μέτρων. Όπως τόνισε ο καθηγητής Τσιόδρας στην ενημέρωση του Σαββάτου 21 Μαρτίου, «η επιδημία θα αυξηθεί, είμαστε στην αρχή ακόμη, ωστόσο έχουμε κερδίσει σημαντικό χρόνο». Και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο πράγματι… γιατί ο φόβος μας είναι πάντα η Ιταλία, η οποία κάθε ημέρα, χάνει ένα σχεδόν χωριό από την πανδημία του κορωνοϊού. Μόνο σε μία ημέρα κατέληξαν 651 άτομα.

Αξίζει στο σημείο αυτό να τονίσουμε, ότι η δραματική αύξηση των θανάτων στην γειτονική μας χώρα σημειώθηκε σε διάστημα 24 ημερών και είναι πραγματικά απίστευτη. Η Ιταλία ξεκίνησε με 10 θανάτους και μόλις σε 24 ημέρες ο αριθμός ξεπέρασε τους 4.900. Μόνο στην Λομβαρδία οι άνθρωποι στις Εντατικές ξεπερνούν τους 1.000. Τα νούμερα είναι τρομακτικά και καταδεικνύουν τον κίνδυνο από έναν ιό που είναι τόσο φονικός και άγνωστος, και την ίδια ώρα, καταστρέφεται από το σαπούνι και το αντισηπτικό.

Ναι κινηθήκαμε γρήγορα, και αυτό θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι θετικό, μία στρατηγική, την οποία επικροτεί μάλιστα και το Reuters σήμερα 23 Μαρτίου 2020, σημειώνοντας, ότι «η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε γρηγορότερα από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες».

Το lockdown είναι το ύστατο βήμα και μέτρο, τόνισε στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Κυριακής 22 Μαρτίου, τονίζοντας, «είναι ίσως το τελευταίο βήμα και πρέπει να γίνει άμεσα για να υπάρξει αποτέλεσμα. Πρέπει να προστατεύσουμε το κοινό καλό και την υγεία μας. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να επιλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Η παραμονή στο σπίτι είναι συλλογικό καθήκον».

Μία άλλη άποψη – Κατά του lockdown ο καθ. Ιωαννίδης

Υπάρχουν βέβαια και άλλες απόψεις αναφορικά με τα κατεβασμένα ρολά σε μία χώρα. Απόψεις που αναφέρουν εμφατικά, ότι πριν το γενικό lockdown, πρέπει να ενισχυθεί το ΕΣΥ και οι άνθρωποί του (με ουσιαστική χρηματοδότηση, αγορά αναγκαίου εξοπλισμού και μόνιμες προσλήψεις) και ότι δεν θα πρέπει να κυριαρχήσει ο φόβος και ο πανικός μέσα από μία γενική κατεύθυνση απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Μία άλλη άποψη για το lock down έχει και ένας σημαντικός Έλληνας καθηγητής. Πρόκειται για τον καθηγητή Ιατρικής, Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Stanford, Γιάννη Ιωαννίδη.

«Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε τον επιπολασμό της λοίμωξης από τον κορωναϊό σε ένα τυχαίο δείγμα πληθυσμού και να μπορούμε να επαναλαμβάνουμε αυτή την άσκηση σε τακτά χρονικά διαστήματα για να εκτιμήσουμε την επίπτωση νέων μολύνσεων» σημειώνει.

Ο καθηγητής Ιωαννίδης σε άρθρο του στο αμερικάνικο ενημερωτικό ιατρικό περιοδικό statnews.com, ασκεί κριτική στο γεγονός ότι πολλές χώρες έχουν αποφασίσει να πάρουν σκληρά μέτρα χωρίς ουσιαστικά να έχουν αξιόπιστα στοιχεία για την πανδημία.

«Εάν αποφασίσουμε να πηδήσουμε από το βράχο, χρειαζόμαστε κάποια στοιχεία για να ξέρουμε αν είναι λογική μια τέτοια ενέργεια και ποιες είναι οι πιθανότητες να προσγειωθούμε κάπου ασφαλείς», καταλήγει στο συμπέρασμα ο καθηγητής, επισημαίνοντας ακόμη, ότι οι συνέπειες ενός παρατεταμένου lockdown είναι ίσως χειρότερες μακροπρόθεσμα, τόσο στην κοινωνία, όσο και στην οικονομία.

Η ώρα του ΕΣΥ

Και αφού ο αυτοπεριορισμός και η κοινωνική απομόνωση δεν κατάφεραν να πείσουν τους Έλληνες να μείνουν σπίτι τους, ήρθε το lock down. Ίσως λίγο νωρίτερα; Θα δείξει ο χρόνος... Οι επόμενες δύο εβδομάδες όπου όλα θα είναι κλειστά και οι πολίτες δεν θα κυκλοφορούν παρά μόνο για να πάνε ορισμένοι στην εργασία τους, ή για κάποια έκτακτη ανάγκη, θα δείξουν κατά πόσο τα μέτρα που ελήφθησαν- αρκετά εγκαίρως όπως εκτιμά μία μερίδα επιστημόνων, κατ΄άλλους όχι- είναι επαρκή και έφεραν αποτέλεσμα.

Μέχρι τότε, θα αφήσουμε τους υγειονομικούς μας- την εμπροσθοφυλακή του ΕΣΥ όπως χαρακτηρίζει συχνά ο καθηγητής Τσιόδρας- να παλέψουν για τις ανθρώπινες ζωές, με την ελπίδα, να μην φθάσουμε στο σημείο να επιλέγουν ποιοι θα μπουν στην Εντατική και ποιοι θα μείνουν εκτός.

Το Εθνικό μας σύστημα υγείας, είναι τραυματισμένο εδώ και χρόνια. Οι μνημονιακές πολιτικές επί μία δεκαετία το κατέστησαν κουτσό και εάν δεν ενισχυθεί ΤΩΡΑ, για να μην πούμε ΧΘΕΣ, τότε θα είναι πολύ αργά. Όμως ακόμη και την πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας, οι… εκπτώσεις συνεχίζονται, τονίζει με τον δικό του τρόπο ο μάχιμος πρόεδρος των εργαζομένων του Ευαγγελισμού καρδιολόγος κ. Ηλίας Σιώρας: «την ίδια στιγμή που ανακοινώθηκαν γενναία οικονομικά μέτρα στήριξης σε επιχειρηματίες και μισθωτούς με 2 δις ευρώ και 400 εκατ. Ευρώ αντίστοιχα, το βαθιά τραυματισμένο ΕΣΥ, ενισχύεται με 75,5 εκατ. ευρώ. Το 2019 μειώθηκε η επιχορήγηση στα νοσοκομεία κατά 64 εκατ. ευρώ το 2020 κατά 36 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, μείον 100 εκατ. ευρώ σημειώνει ο κ. Σιώρας.

Και φυσικά, εκτός από μία γενναία οικονομική στήριξη, το σύστημα υγείας στην Ελλάδα διψά άμεσα για προσλήψεις προσωπικού και μάλιστα μόνιμου (και όχι να εκδιωχθούν με το τέλος της κρίσης της πανδημίας), για αναγκαίο εξοπλισμό (ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση καλύπτεται από δωρεές ιδιωτών) και φυσικά για άνοιγμα ΜΕΘ. Ήδη εδώ και καιρό ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, κάνει έκκληση για άνοιγμα 2.000 κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Μέχρι τότε, ας αφήσουμε λίγο πίσω μας τις θεωρίες συνωμοσίας περί 5G και ας επιδείξουμε για πρώτη φορά, την σοβαρότητα και την ωριμότητα που αρμόζει σε έναν γενναίο και ιστορικό λαό, ώστε στο τέλος της πανδημίας, να μετρηθούμε και να είμαστε όλοι ΕΔΩ, και κυρίως χωρίς φόβο και πανικό!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ