ΑΓΟΡΕΣ

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έβαλε «αντιστάσεις» - Αυξημένες πιέσεις στην Ευρώπη

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έβαλε «αντιστάσεις» - Αυξημένες πιέσεις στην Ευρώπη
Η κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει έκρυθμη καθώς μια νέα διαρροή φυσικού αερίου εντοπίστηκε χθες Τρίτη Pixabay

Οι φόβοι για μια παγκόσμια ύφεση και οι γεωπολιτικές εντάσεις, ειδικά στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία λειτούργησαν επιβαρυντικά στην αρχή της συνεδρίασης της Τετάρτης κρατώντας τους βασικούς δείκτες σε αρνητικό επίπεδο, όμως τα Χρηματιστήρια της Αθήνας και της Ευρώπης κατάφεραν να βάλουν αντιστάσεις.

Ειδικά στην περίπτωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 17:15 κατέγραψε άνοδο 1,06% στις 817,55 μονάδες και με τζίρο 49,66 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αν και ενδοσυνεδριακά ανέκαμψε οριακά από τις σημαντικές απώλειες, τελικά επέστρεψε σε πτώση κατά 0,39%.

Η κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει έκρυθμη καθώς μια νέα διαρροή φυσικού αερίου εντοπίστηκε χθες Τρίτη, σε γραμμή που μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, επιβαρύνει την ανησυχία για την ενεργειακή κρίση, την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αποδίδει τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream σε ενέργεια διεθνούς τρομοκρατίας, ενώ σουηδική έρευνα κάνει λόγο για σαμποτάζ και η Γερμανία μιλάει για «στοχευμένο σαμποτάζ με κρατική συμμετοχή».

Μεικτά μηνύματα από την Βρετανία

Παρά τις πληροφορίες για πιθανή παράταση του προγράμματος έκτακτης αγοράς ομολόγων της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), που έδωσαν ώθηση στην τιμή της στερλίνας το πρωί της Τετάρτης, η απρόσμενη συρρίκνωση που εμφάνισε η οικονομία της χώρας τον Αύγουστο επιβάρυνε το κλίμα.

Πιο αναλυτικά, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, έπειτα από αύξηση 0,2% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS).

«Έκπληξη» από την Wall Street

Σε θετικό επίπεδο κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στο ξεκίνημα της συνεδρίασης την Τετάρτη, παρότι οι αναλυτές περίμεναν πτώση με ώθηση από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που δείχνουν πως ο πληθωρισμός επιμένει και οι τιμές παραγωγού - ο οποίος αναφέρεται στο τι λαμβάνουν οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που παράγουν - αυξήθηκαν άνω των εκτιμήσεων, στο 0,4% τον Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, στις 17:15 στο ταμπλό, ο Dow Jones κέρδισε 0,19%, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,21% και ο τεχνολογικός Nasdaq ισχυροποιήθηκε κατά 0,32%.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντιμόν, για το ότι ο S&P 500 του αμερικανικού χρηματιστηρίου μπορεί να σημειώνει περαιτέρω πτώση κατά 20% το επόμενο διάστημα, ο διευθυντής νομισματικών και κεφαλαιακών αγορών του ΔΝΤ, Τομπίας Άντριαν, απάντησε πως «αυτό είναι σίγουρα πιθανό».

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και οι μειωμένες προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω πτώση στην αξία των μετοχών, σύμφωνα με δηλώσεις του στο CNBC.

Υπενθυμίζεται πως ο S&P 500 έχει χάσει το 25% της αξίας του από την αρχή του 2022.

Πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Σε νέο πολύμηνο χαμηλό υποχώρησαν τα συμβόλαια του φυσικού αερίου για την Ευρώπη την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια του φυσικού αερίου που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ολλανδίας υποχώρησαν κατά 0,05% στα 156,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έχοντας πέσει πρόσκαιρα έως και 2,1%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη διήμερη άτυπη σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τους τρόπους με τα οποία θα επιτευχθεί ο περιορισμός στις τιμές του φυσικού αερίου, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών που θα διεξαχθεί στις 20 – 21 Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ