ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτό να ψηφίσουν και μη μέλη – Παραμένουν οι εκκρεμότητες για τις αυτοδιοικητικές

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτό να ψηφίσουν και μη μέλη – Παραμένουν οι εκκρεμότητες για τις αυτοδιοικητικές
EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Χωρίς οριστική κατάληξη για τους υποψήφιους περιφερειάρχες που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έκλεισε και η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Αττική (φαβορί ο Γιώργος Ιωακειμίδης), Κεντρική Μακεδονία (Γιάννης Αμανατίδης ή Άγγελος Τόλκας) και Κρήτη (Σταύρος Αρναουτάκης, εκτός αν στηριχθεί από τη ΝΔ) αποτελούν τα μεγαλύτερα αγκάθια.

Στη Στερεά Ελλάδα φαβορί είναι ο Απόστολος Γκλέτσος, στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη ο Γιώργος Πετρίδης και στην Ήπειρο ο Γιάννης Στέφος.

Για τους δημάρχους, μάλιστα, που θα στηρίξει η αξιωματική αντιπολίτευση το τοπίο είναι ακόμα πιο θολό, όπως πληροφορείται το CNN Greece.

Στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου (ενδεχομένως να μην συνεχιστεί την Κυριακή λόγω καύσωνα) θα κατατεθούν, πάντως, όλα τα υποψήφια ονόματα και θα ζητηθεί η εξουσιοδότησή της στην Πολιτική Γραμματεία ώστε να λάβει η τελευταία τις τελικές αποφάσεις, ενδεχομένως την προσεχή Τρίτη.

Στο μεταξύ, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο διεύρυνσης του εκλογικού σώματος στις προεδρικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, ιδίως αν αυτές διεξαχθούν, όπως εισηγείται η Πολιτική Γραμματεία, στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου κι όχι στις 24 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου, όπως προτείνει ο Νίκος Παππάς.

Υπενθυμίζουμε πως στις εσωκομματικές εκλογές του Μαΐου του 2022 με μοναδικό υποψήφιο τον Αλέξη Τσίπρα δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ κι όσοι εγγράφονταν μέλη την ίδια ημέρα.

Οι δύο βασικοί διεκδικητές του θρόνου, Έφη Αχτσιόγλου και Νίκος Παππάς, εμφανίζονται ανοιχτοί στο να μπορούν να ψηφίσουν κι όσοι δεν επιθυμούν να γίνουν μέλη αλλά να παραμείνουν με την ιδιότητα του φίλου του κόμματος.

Κι αυτό γιατί είναι κοινή παραδοχή ότι εν μέσω θέρους και εκλογικής κόπωσης, μετά από δύο βουλευτικές εκλογές το Μάιο και τον Ιούνιο και αποσυσπείρωσης της κομματικής βάσης, λόγω των χαμηλών ποσοστών, είναι δύσκολο να προσέλθει ένας αριθμός ψηφοφόρων που να αγγίξει έστω τις 100.000, πολλώ δε μάλλον τις 172.000 του περασμένου έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ασκείται πίεση και σε εκείνους που δεν έχουν εκδηλώσει ακόμα την επιθυμία τους να είναι υποψήφιοι να το πράξουν, έστω κι αν τα προγνωστικά δεν είναι με το μέρος τους.

Η σχετική «καμπάνα» χτυπά κυρίως για τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος πρώτα θα ακούσει τους υπόλοιπος διεκδικητές στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (μπορεί να είναι μονοήμερη κι όχι διήμερη λόγω καύσωνα) και ύστερα θα καταλήξει στην τελική του απόφαση.

Ερωτηματικό είναι και η στάση του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος ενδεχομένως να μετατοπιστεί από την αρχική του θέση αν οι διαδικασίες δεν εκκινήσουν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως έχει ζητήσει, αλλά πάρουν έστω μια μικρή παράταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ