ΑΓΟΡΕΣ

SVB και Signature Bank «βύθισαν» τις αγορές - Κέρδη στα crypto

SVB και Signature Bank «βύθισαν» τις αγορές - Κέρδη στα crypto
AP / Seth Wenig

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank ήταν αρκετή για να θυμίσει τις «μαύρες» μέρες του τραπεζικού κλάδου να πυροδοτήσει φόβους για μια ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση, ωστόσο η άμεση αντίδραση των αμερικανικών και ευρωπαϊκών οικονομικών αρχών φαίνεται να καθησύχασε την αγωνία επενδυτών και αναλυτών.

«Μάζεψε» τις απώλειες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με μια βαθιά «βουτιά» ξεκίνησε τη συνεδρίαση της Δευτέρας 3/3 το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας τις διεθνείς αγορές στον απόηχο των εξελίξεων που πυροδότησε η πτώχευση της Silicon Valley Bank, την ώρα που το κλίμα ήταν ήδη επιβαρυμένο από παράγοντες στο εσωτερικό της χώρας.

Ωστόσο, οι πιέσεις υποχώρησαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της ημέρα και η χρηματιστηριακή αγορά της Ελλάδας έκλεισε στις 1.049,55 μονάδες, περιορίζοντας τις απώλειες στο 0,64%, με τον τζίρο στα 152,64 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.025,17 μονάδες (-2,94%).

Οι τραπεζικές μετοχές έριξαν τις ευρωπαϊκές αγορές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν σημαντική πτώση σήμερα και οδεύουν προς τη χειρότερη ημέρα των τελευταίων σχεδόν τριών μηνών, καθώς οι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί τίτλοι συνέχισαν να υποχωρούν παρά τα μέτρα που ελήφθησαν από τις αρχές για να περιοριστεί ο αντίκτυπος από την ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB).

Στις 17:22 ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωνε πτώση 2,1%. Οι μετοχές των τραπεζών, των αυτοκινητοβιομηχανιών και των ασφαλιστικών ήταν μεταξύ αυτών με τη μεγαλύτερη πτώση.

«Οι επενδυτές είναι ακόμα ταραγμένοι από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και περιμένουν με κομμένη την ανάσα να δουν εάν οι επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα υπερχειλίσουν και θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα», δήλωσε η Σουζάνα Στρίτερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Hargreaves Lansdown.

Νωρίτερα, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές σημείωσαν πτώση 5,7% και οδεύουν προς το χειρότερο διήμερο ξεπούλημά τους από τότε που ξέσπασε πέρυσι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.

«Ελπίδες» στην αμερικανική αγορά

Η Wall Street δεν άργησε να περάσει σε θετικό επίπεδο στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης ξεπερνώντας το αρχικό σοκ, καθώς εν μέσω της αναταραχής που έχει δημιουργήσει η διπλή τραπεζική κατάρρευση στις αγορές, οι επενδυτές εξετάζουντο ενδεχόμενο χαλάρωσης στη νομισματική πολιτική της Fed.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει σενάριο αύξησης των επιτοκίων της κατά 0,25%, έναντι του αναμενόμενου 0,50%, ενώ η Goldman Sachs άλλαξε την πρόβλεψη της για τα επιτόκια της Fed και πλέον εκτιμά πως η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα δεν θα προχωρήσει στην προγραμματισμένη αύξηση του Μαρτίου.

Σημειώνεται πως την Τρίτη ανακοινώνονται τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά τον Φεβρουάριο, με την προσοχή να στρέφεται στο κατά πόσο οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της Fed έχουν «κρυώσει» τις υψηλές τιμές στην αμερικανική οικονομία.

Μέτρα στήριξης και ψύχραιμα μηνύματα

Για πρώτη φορά μετά το 2008 μια τράπεζα στις ΗΠΑ χρεοκοπούσε, ξυπνώντας μνήμες από τη Lehnman Brothers και όσα επακολούθησαν, όμως όπως αναφέρουν στο CNN Greece υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, δεν τίθεται λόγος ανησυχίας, καθώς όχι μόνο οι δύο περιπτώσεις δεν έχουν καμία σχέση αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον αλλά και η αντίδραση των εποπτικών αρχών είναι πολύ διαφορετικές.

Οι αρχές στις ΗΠΑ «δοκίμασαν» τα αντανακλαστικά τους και προχώρησαν αμέσως στη λήψη έκτακτων μέτρων για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Οι ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι πελάτες της τράπεζας που κατέρρευσε θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις τους από σήμερα και σύστησαν ένα νέο μηχανισμό διευκόλυνσης προκειμένου να δοθεί στις τράπεζες πρόσβαση σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) κατέστησε επίσης ευκολότερο το να δανειστούν οι τράπεζες από αυτή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ενώ σήμερα 13/3 ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως όλοι οι καταθέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων τα κεφάλαια υπερβαίνουν το ανώτατο όριο ασφάλισης από το κράτος, θα καλυφθούν.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαβεβαίωσε πως δεν «βλέπει» επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες από την πτώχευση της Silicon Valley Bank, ενώ η Κομισιόν ανακοίνωσε πως παρακολουθεί και αυτή τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρότι η εν λόγω τράπεζα έχει περιορισμένη παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κερδισμένη η αγορά των κρυπτονομισμάτων

Τα κρυπτονομίσματα σημείωσαν ράλι τη Δευτέρα, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε στην προστασία των καταθετών της Silicon Valley.

Σε αυτό το κλίμα, το Bitcoin σημειώνει άνοδο 9,85% τις τελευταίες 24 ώρες και κινείται στα 22.199,2 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ημερών, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinDesk. Αντίστοιχη άνοδο, κατά 9,30%, καταγράφει και το Ether.

Σημειώνεται πως συνολικά η αγορά κρυπτονομισμάτων κέρδισε περισσότερα από 70 δισ. δολάρια μέσα σε 24 ώρες, ξεπερνώντας το 1 τρισ. δολάρια τη Δευτέρα.

Μπαράζ αγορών στα ομόλογα

Η αναζήτηση «ασφαλών» καταφυγίων από τους επενδυτές προκάλεσαν ράλι στα ομόλογα, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στις ΗΠΑ, ο διετής τίτλος είδε υποχώρηση της απόδοσης στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους με απώλειες άνω των 60 μονάδων βάσης ή άνω του 10% στο 3,99%, ενώ το δεκαετές ομόλογο σημείωσε πτώση κατά 6,45% με την απόδοση στο 3,457%.

Στην Ευρώπη, η απόδοση του γερμανικού 10ετους έφτασε στο 2,216% με πτώση κατά 11,3%. Την ίδια ώρα ο γαλλικός 10ετής τίτλος είχε υποχώρηση της απόδοσης κατά 8,2% στο 2,753%, το ιταλικό 10ετές έχασε 4,3% με την απόδοσή του στο 4,130% και το ισπανικό υποχώρησε κατά 6% στο 3,314%

ΔΗΜΟΦΙΛΗ